Rabobank Nederland

Rabobank doet eerste Nederlandse transactie volgens nieuwe internationale betaalstandaard Rabobank Nederland, 13/12/2005 15:39
---

De Rabobank is de eerste Nederlandse bank die een eigen transactie volgens de nieuwe betaalstandaard op haar geldautomaten kan uitvoeren. Dit kan omdat zowel de eerste Rabobank geldautomaten als ook de eerste creditcards van de Rabobank geschikt zijn gemaakt voor de nieuwe internationale betaalstandaard EMV. Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur, heeft op 12 december de eerste EMV geldopname aan de rijdende Rabobank geldautomaat verricht. 'Na de invoering zijn voor betalingen bij een betaalautomaat en bij opnames aan de geldautomaat een pincode én een chip vereist', Aldus Piet van Schijndel. 'Bij deze betalingen met een creditcard wordt geen handtekening meer gezet maar moet een pincode worden ingetoetst.' Creditcardmaatschappijen hebben een nieuwe internationale standaard ontwikkeld - EMV - voor betalen met passen en creditcards waarbij de magneetstrip uiteindelijk vervangen wordt door een chip met pincode. EMV draagt bij aan een betrouwbaarder betalingsverkeer, een hoger veiligheidsniveau en aan internationale standaardisering. Dit zal leiden tot een efficiënter en goedkoper betalingsverkeer. De invoering in Nederland betekent, dat alle creditcards, bankpassen, betaal- en geldautomaten en de betaalinfrastructuur geschikt moeten worden gemaakt voor deze internationale standaard. De invoering zal meerdere jaren in beslag nemen.

Tijdens de overgangsperiode worden de passen en creditcards, naast de magneetstrip, voorzien van de EMV chip. Alle Rabo GoldCards (VISA) hebben inmiddels deze nieuwe chip. Voor de Rabocards en Rabo CreditCards (MasterCard) start de invoering voor de zomer van 2006. Later zullen ook de betaalpassen geschikt gemaakt worden voor betalingen uit chip. De Rabobank verwacht 5 jaar nodig te hebben om al haar passen en cards te vervangen.

In de Europese vakantielanden is de invoering van EMV al verder gevorderd. In Nederland komen begin 2006 de eerste EMV-geschikte betaalautomaten op de markt. Eind eerste kwartaal 2006 zijn alle Rabobank geldautomaten EMV-geschikt. Ook voor alle apparaten geldt de eis dat je er met de magneetstrip én met de EMV-chip op terecht kunt.