Technische Universiteit Eindhoven

13 december 2005

PERSBERICHT

Promotie Eva Mondt aan de Technische Universiteit Eindhoven

Betere benutting aardgasreserves met nieuwe reinigingstechniek

Als het aan dr. ir. Eva Mondt ligt kunnen de aardgasvelden in de Noordzee nog wel wat langer mee. Zij heeft voor haar promotieonderzoek een nieuw apparaat ontwikkeld waarmee deze velden een stuk verder kunnen worden leeggepompt. Met haar zogenaamde centrifugale scheider kan zij tegen flink gereduceerde kosten het aardgas reinigen van ongewenste waterdeeltjes. Waardoor het oppompen van aardgas een langere tijd economisch rendabel blijft. Eva Mondt promoveerde maandag 12 december aan de TU/e.

Bezinkbakken
Aardgas dat uit de Noordzee wordt gewonnen is vaak sterk vervuild met water. Op het boorplatform worden de minuscule waterdeeltjes, die soms wel 50% van het gasvolume bepalen, op dit moment eruit gehaald door middel van enorme bezinkbakken. Dit zijn grote, vaak verticale kolommen waarin de deeltjes langzaam naar beneden zakken en het water onderaan uit de bak sijpelt. Bij hoge waterconcentraties wordt de verblijftijd van aardgas echter dermate lang, dat het volume (en daardoor ook de kosten) te groot worden voor een boorplatform.

Slim ontwerp
Eva Mondt heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om water van aardgas te scheiden. Met haar ontwerp, waarvan ze ook al een prototype heeft gebouwd, loopt het scheidingsproces veel sneller bij een veel kleiner volume. Het principe van de techniek is eigenlijk heel simpel, en is vergelijkbaar met de wascentrifuge thuis. Door aardgas heel snel in een cilinder rond te draaien ontstaat een centrifugale kracht die wel 1000 maal groter is dan de zwaartekracht. Hierdoor worden de zwaardere waterdeeltjes heel snel uit het gas geslingerd. Eva Mondt wist met een slim ontwerp de centrifuge rechtstreeks in de gasleiding te plaatsen. Het zuivere gas kan daardoor meteen na zuivering doorstromen naar het vasteland, waardoor de zware bezinkbakken tot het verleden behoren.

Het gas wordt bij binnenkomst eerst in rotatie gebracht door vaste schoepen, de zogenaamde swirler. Gas wordt in rotatie gebracht om de filter te laten roteren. Vervolgens wordt het gas getransporteerd door de centrifuge. Het gas stroomt door de filter met zeer dunne kanaaltjes (doorsnede enkele millimeters). De waterdeeltjes, die door de centrifugale krachten naar buiten worden gedrukt, kunnen daardoor gedurende de korte verblijfstijd in de centrifuge volledig tegen de wand van de kanaaltjes worden gedrukt. Het water verzamelt zich via de voor- en achterzijde aan de buitenkant van de pijp, en wordt vervolgens afgevoerd. Het gezuiverde aardgas kan tenslotte zijn weg vervolgen.