Gemeente Heerlen

Voorstel burgemeester en wethouders:
Verder met Arcus aan Valkenburgerweg

Na uitgebreide onderzoeken op diverse fronten stellen burgemeester en wethouders aan de raad voor om mee te werken aan de vestiging van de nieuwe unilocatie van Arcus aan de Valkenburgerweg. De uitkomsten van de onderzoeken worden voorgelegd aan de commissie en raad.

In oktober besloten Arcus, het college van burgemeester en wethouders, de Provincie en Parkstad Limburg onderzoek te doen naar de plek aan de Valkenburgerweg/ Douvenraderallee als vestigingsplaats voor de 8 opleidingen die nu op diverse plekken verspreid zijn. Natuur en verkeer zouden daarbij twee belangrijke onderzoeksthema's zijn. Alles zou gericht zijn op een besluit van de raad voor 31 december 2005.

Synergie

Arcus was voor haar nieuwe huisvesting op zoek naar een landelijke omgeving, waar goed toezicht en begeleiding mogelijk is, en zonder 'binnenstad-verleidingen'. Belangrijk voor haar keuze voor deze plek was ook dat Arcus graag dicht bij andere onderwijsinstellingen zat, om zo van elkaars faciliteiten te kunnen profiteren. De leiding van Hogeschool Zuyd en Open Universiteit hebben deze visie onderschreven.

Knelpunten

Aan deze plek zijn echter ook een aantal knelpunten verbonden. Zo moest nader gekeken worden naar de bestemming; op dit moment maakt dit perceel deel uit van de zogenaamde ecologische hoofdstructuur. Bovendien roept de bereikbaarheid van het nieuwe Arcus door de grote aantallen docenten en leerlingen vragen op waar goed naar gekeken moest worden. En op het terrein liggen momenteel ook nog twee sportvelden van het sportpark Terworm.

Studies

Bij de studie naar de natuurwaarden is geconstateerd dat de grenzen van de ecologische hoofdstructuur eventueel verlegd kunnen worden. Randvoorwaarde is dan wel dat het verloren gegane stuk natuur op een andere plaats gecompenseerd moet worden. En ook moet die verlegging van de grens goedgekeurd worden door het rijk. In de uitvoering zou de inbreuk op de natuurbeleving verminderd kunnen worden door de gebouwen op het voorste deel van het terrein te bouwen, en achteraan een strook in te richten als een natuurgebied dat aansluit bij het plan van natuurgebied Terworm.

Uit gesprekken met de voetbalvereniging is gebleken dat die op zichzelf geen moeite ermee hebben als zij in de plaats van de twee velden anderhalf kunstgrasveld krijgen.

Een groter probleem is te vinden in de verkeersafwikkeling. Het grootste knelpunt is de rotonde bij de hogeschool. Deze kan nu al de toenemende verkeersstromen nauwelijks aan; dit zal zeker leiden tot verstoppingen. Dit knooppunt zal dan ook zeker aangepakt moeten worden. Daarnaast zijn maatregelen nodig op het gebied van openbaar vervoer en moet er een groot aantal parkeerplaatsen aangelegd worden op de nieuwe Arcuslocatie.

Naast onderzoek naar deze locatie is er op verzoek van de raadscommissie ook gekeken naar Coriopolis als alternatieve locatie. Deze plek ligt 500 meter dichterbij het centrum dan de Valkenburgerweg, en ook de problemen op de rotonde zullen dan minder zijn. Deze plek heeft echter ook beperkingen op het gebied van bouwvolume. Zeker als de uitdrukkelijke wens van Arcus gehonoreerd moet worden om te komen tot een campusachtige bebouwing met onderlinge verbindingen tussen de diverse gebouwen. Bovendien heeft Arcus meerdere keren te kennen gegeven dat zij op die plek niet de synergievoordelen kunnen halen, en dat dit daarom een plek is die voor hen niet aanvaardbaar is. Bovendien is gemeente Heerlen in dit scenario in een keer een groot deel van haar hoogwaardig uitgeefbaar bedrijventerrein kwijt.

Conclusies college
Burgemeester en wethouders zien de meerwaarde van de samenwerking tussen de onderwijsinstellingen als een belangrijk argument voor de huisvesting aan de Valkenburgerweg. Jammer blijft het dat Arcus op die manier geen positief effect voor het centrum van de stad met zich meebrengt. Toch stemt het college in met de huisvesting aan de Valkenburgerweg onder strikte voorwaarden. De hele parkeerproblematiek die de nieuwbouw met zich meebrengt moet op eigen terrein en hoofdzakelijk ondergronds worden opgelost. Ook de problemen door de toenemende verkeersbewegingen moeten goed worden opgelost. De bijdrage van de Provincie wordt hiervoor en voor de groeninrichting van de omgeving verwacht. En ook de sportvoorziening moet kunnen rekenen op volwaardige accomodaties, meent het college. Verder moet er een realistische dekking komen van alle te verwachten kosten. En tot slot stelt het college dat de door stedenbouwkundig adviseur, Rijnboutt, voorgestelde bebouwingsgrens niet mag worden overschreden.

Heerlen, 13 december 2005
Concernstaf Communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
p e r s

---- --