Bewoners heel tevreden over inspraak bij bouw

Vestia rotterdam hoogvliet

Op vrijdag 9 december is onder grote belangstelling de eerste paal geslagen van het project De Groene Schakel in Hoogvliet

Vrijdag 9 december is aan de Alverstraat in Hoogvliet de officiële eerste paal geslagen van een bijzonder project voor senioren en mindervaliden: De Groene Schakel: Vestia Rotterdam Hoogvliet realiseert een project met 80 betaalbare huurappartementen die zijn ontworpen in nauwe samenspraak met de toekomstige bewoners.

Peter Hoogvliet, vestigingsdirecteur van Vestia Rotterdam Hoogvliet verwees naar de kleine woningen met een verouderde binnenkant die op deze plaats gestaan hebben. Deze waren een voorbeeld van de woningkwaliteit die tijdens de wederopbouw in Hoogvliet is gerealiseerd. Bij het ontwerpen van de nieuwbouwwoningen wilde Vestia laten zien dat de vernieuwing van Hoogvliet er is om nieuwe bewoners aan te trekken en tegelijk de woonomstandigheden van bestaande bewoners te verbeteren met behoud van de sociale samenhang . Deelvoorzitter van Hoogvliet, Kees van Pelt prees in zijn speech de initiatieven van Vestia om te investeren in betaalbare huurwoningen voor senioren en mindervaliden. Verder sprak hij de hoop uit dat binnenkort ook gestart kan worden met de bouw van het naast het nieuwe complex gelegen buurtsteunpunt.

De eerste paal
De eerste paal is geslagen door toekomstige bewoners mevrouw van Orden en de heer Fransen, architect Don Murphy van VMX architects en Martine te Velde, projectleider van Estrade Projecten. Ruim 160 genodigden waren getuige van deze feestelijke gebeurtenis. Op het moment dat de eerste paal de grond in zat werd er een confettikanon afgeschoten. Tegelijk werden tien balonnen opgeblazen tot een hoogte van tien meter. Dit is de hoogte van het drie verdieping tellende appartementencomplex. Na de officiële handeling was er een lunchbuffet voor alle genodigden.
De toekomstige bewoners waren erg te spreken over de festiviteiten, maar ook met name over de mogelijkheden tot inspraak die zij hebben gehad bij het tot stand komen van het plan. Het lijkt wel of we een koopwoning gaan betrekken met al die veranderingen die we wilden doorvoeren.

Symbool van vernieuwing
De woningen worden onder fraaie architectuur gebouwd, waarbij veel aandacht is voor gemeenschappelijke hofjes en een groene omgeving. Toekomstige bewoners hebben het ontwerp vastgesteld via een klankbordgroep. Deze groep telt 45 deelnemers en zij hebben aan de architect aangegeven hoe ze hier willen wonen. Er is zelfs in een bedrijfshal een modelwoning op ware grootte nagebouwd zodat de leden van de Klankbordgroep konden beoordelen hoe het zou gaan worden. Ook de naam De Groene Schakel is door de bewoners gekozen. De naam verwijst naar het vele groen dat in het plan is verwerkt en naar de sociale samenhang die door het proces is ontstaan. Daarmee is het project van Vestia een symbool van vernieuwing met behoud van sociale samenhang.

De aanpak
Vestia levert een belangrijke bijdrage aan de herstructurering en het bevorderen van de leefbaarheid en sociale cohesie in Hoogvliet door het initiëren van nieuwbouw- en renovatieprojecten. Zo ook in de wijk Meeuwenplaat. Het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken is een van de belangrijke doelstellingen van de herstructurering. Door toekomstige bewoners te betrekken bij de bouw wordt de sociale betrokkenheid bij de wijk vergroot.

Over Vestia (www.vestia.nl)
Vestia biedt woonservice aan bewoners van ruim 70.000 woningen in de regio Rotterdam, Haaglanden en Midden-Nederland. Vestia richt zich op haar maatschappelijke taak waarvan vernieuwing van binnenstedelijke gebieden en samenwerking met de zorgsector voorbeelden zijn. Vestia werkt volgens het concernmodel. De 13 corporaties en de vakbedrijven (makelaardij, interne aannemerij, projectontwikkeling) vormen de pijlers van het concern waarin totaal ruim 800 mensen werken. Vestia werkt hard aan de vernieuwing van haar woningbezit. Zo werden er in 2004 meer dan 1500 woningen gesloopt en ruim 1200 nieuwe woningen opgeleverd.

////////////////////////////////////////------------------------------------------------------------------------------------------