Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 359 MJS
Datum: 13 december 2005

Gaasterlân-Sleat onder financieel toezicht provincie

De gemeenten Gaasterlân-Sleat staat in 2006 onder preventief financieel toezicht van de provincie Fryslân. De gemeente heeft voor 2006 geen sluitende meerjarenbegroting. Gevolg van dit toezicht is dat raadsbesluiten met financiële gevolgen goedgekeurd moeten worden door het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân.

De gemeente Franekeradeel komt na twee jaar preventief toezicht weer onder regulier toezicht. Door een gezamenlijke inspanning van provincie en gemeente is de financiële positie weer gezond en kan de gemeente zich verder ontwikkelen.

Eén van de taken van de provincie is toezicht houden op de (meerjaren)begrotingen van de 31 Friese gemeenten. Dit doet de provincie door achteraf te controleren. Een voorwaarde om onder regulier repressief toezicht te vallen, is dat de gemeenten voor 15 november de begrotingen indienen. Alle Friese gemeenten hebben dit gedaan.

Een tweede voorwaarde is dat de begroting sluitend moet zijn. Veel gemeenten hadden enkele maanden geleden nog zorgen over het sluitend maken van de begroting. De afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB zou voor de Friese gemeenten flinke financiële gevolgen hebben. De tegemoetkoming die het rijk geeft voor het verlies van het gebruikersdeel van de onroerendzaakbelasting lost veel op.


---- --