Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 360 MJS
Datum: 13 december 2005

Maatwerk voor versterking bestuurskracht Friese gemeenten

Om de bestuurskracht van Friese gemeenten te versterken gaat het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân één op één gesprekken aan. Het gaat dan om een aantal gemeenten in de noordwest- en zuidwesthoek waar volgens het College GS de bestuurskwaliteit nog onvoldoende is. Dit staat in een brief van het College van GS aan de Friese Statenleden.

Verschillende gemeenten hebben zelf voorgesteld het gesprek met het College over hun bestuurskracht aan te gaan. Dit sluit aan bij de wens van het College om initiatieven op dit gebied van de gemeenten zelf te laten komen. Het College streeft ernaar met twee groepen gemeenten uit de zuidwesthoek afspraken te maken om hun bestuurskracht te versterken. Dit zijn het viertal Gaasterlân-Sleat, Nijefurd, Wymbritseradiel en Sneek, en het drietal Bolsward, Wûnseradiel en Littenseradiel. In de noordwesthoek gaat het om de bouwhoekgemeenten het Bildt, Ferwerderadeel en Leeuwarderadeel, en de langs het Van Harinxmakanaal gelegen gemeenten Harlingen, Franekeradeel en Menaldumadeel.

Naast de gesprekken met de gemeenten wil het College ook gebruik maken van bestaande rapportages van gemeenten. De gemeenten hebben aangegeven niets voor een nieuw onderzoek te voelen, mede omdat ze ieder jaar al veel rapportages maken. Het College wil de gemeenten tegemoet komen door een meetinstrument te ontwikkelen waarmee bestaande rapportages en gegevens beter onderling vergelijkbaar zijn.

Het College van GS is van mening dat de gewenste versterking van bestuurskracht in een aantal gebieden door samenwerking kan worden gerealiseerd. Een voorbeeld is de samenwerking tussen de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland in NoordOost Friese Alliantie (NOFA). Het College wil goede initiatieven tot samenwerking financieel kunnen ondersteunen. Daarom vraagt het College aan de Staten om E150.000 beschikbaar te stellen.

In 2003 voerden de Friese Gemeenten een zelfevaluatie naar hun bestuurskracht uit. In de reactie van de Staten, de notitie "Kaders voor Kwaliteit", werd voorgesteld een visitatiecommissie in te stellen. Het College kreeg in juni dit jaar de opdracht de notitie uit te werken met draagvlak onder gemeenten als voorwaarde. Het aangaan van de gesprekken met de gemeenten is de eerste stap in dit proces.


---- --