Gemeente Breda

Alle openbare stukken in nabije toekomst op de gemeentelijke website

In de nabije toekomst zullen alle openbare stukken van de Gemeente Breda, inclusief de stukken die nu alleen nog ter visie liggen, gepubliceerd worden op de gemeentelijke website. Dat heeft het college van B&W besloten.

Het besluit van het college zorgt ervoor, dat openbare stukken (tijdig) op de website gepubliceerd worden en dat het extern voor iedereen duidelijk is wat er op de website te raadplegen is. Dit komt de transparantie van het bestuur ten goede.

Heel veel gemeentelijke stukken worden inmiddels gepubliceerd op de gemeentelijke website www.breda.nl. Het gaat daarbij met name om raadsstukken, agenda's van commissies, verslagen/notulen, besluitenlijsten, raadsvragen, (concept-)beleidsnota's, rapporten, bekendmakingen, persberichten, artikelen, Breda Berichten, folders etc. Dat zijn vooral stukken die ook op papier toegestuurd of verspreid worden.

Er is daarnaast nog een categorie papieren stukken, die over het algemeen niet via de website ontsloten worden: stukken die ter visie liggen. In bekendmakingen worden mensen gevraagd om naar het Stadskantoor te komen om daar de stukken in te zien. Aangezien veel mensen geen tijd hebben om dat overdag te doen en dat liever zouden willen doen buiten kantoortijden ('s avonds en/of in het weekend) en bovendien de fysieke afstand tot het Stadskantoor groter geworden is als gevolg van de gemeentelijke herindeling, is besloten om in principe alle openbare stukken, ook die nu ter visie worden gelegd, via de gemeentelijke website te ontsluiten. Daarbij wordt wel een uitzondering gemaakt voor kaartmateriaal en tekeningen die te groot zijn om in te scannen en niet op andere wijze digitaal zijn aan te leveren; in die gevallen wordt verwezen naar de kaarten en tekeningen die ter visie liggen bij de balie Publieksvoorlichting.

De komende maanden wordt het collegebesluit binnen de gemeentelijke organisatie verder uitgewerkt. Naar verwachting zullen in de loop van 2006 steeds meer openbare stukken op de gemeentelijke website gepubliceerd worden.

Breda, 13 december 2005