Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 december 2005


Schriftelijke vragen van het lid Roefs (PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat


betreft MotorvoertuigVerlichting Overdag (MVO)


1. Bent u bekend met het artikel 'Auto's vol snufjes om veiligheid? 'en met
het artikel 'High Level Group adopts 10-year-roadmap for a competitive EU car sector'?


2. Bent u op de hoogte van het feit dat Motorvoertuigverlichting overdag in het rijtje van nieuwe Europese veiligheidsplannen voor auto's voorkomt?


3. Onderschrijft u de conclusies uit het onderzoek van SWOV dat 'het voeren van licht overdag' 45 doden per jaar kan besparen?


4. Bent u bekend met het feit dat op grond van het "Cars 21-overleg" nieuwe auto's voor de Europese markt "daytime running lights" als standaardvoorziening in 2007 moeten hebben? Wat vindt u van dit voornemen?


5. Wilt u met het verplicht invoeren van MVO wachten totdat het hele Nederlandse wagenpark vernieuwd is? Of bent u bereid om wanneer de standaardvoorziening verplicht is bij nieuwe auto's, de gelegenheid aan te grijpen om MVO voor alle auto's te verplichten? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u van plan om actief voorbereidingen te treffen om de Nederlandse bevolking (waarvan al 40% MVO voert) aan te zetten tot het vrijwillig 'voeren van licht overdag' Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u dan ook in uw huidige campagne "I love.." een regel opnemen met 'I love licht overdag'?


---


Bron: de Telegraaf, 13 december 2005

Bron: Persbericht van Europese Unie, 12 december 2005,http://europa.eu.int/news/index_nl.htm

---- --