Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 373

datum: 13 december 2005

Amersfoortse veiligheidsaanpak 2006

De Amersfoortse veiligheidsaanpak in 2005 heeft gewerkt. De tussentijdse cijfers voor 2005 laten een dalende trend zien van criminaliteit in Amersfoort als geheel en in het bijzonder op de hotspots. Ook in 2006 willen de gemeente en haar partners zich onverkort richten op geweldplegers, veelplegers en risicojeugd. De hotspotaanpak richt zich komend jaar op de Binnenstad, het Neptunusplein en het Soesterkwartier. Dit stelt het college voor aan de raad in het veiligheidsactieprogramma 2006.

Amersfoortse veiligheidsaanpak
De gemeente Amersfoort voerde een jaar lang campagne. Er werd voor een afwijkende, soms onorthodoxe, aanpak gekozen. Inmiddels blijkt uit de cijfers dat criminaliteit, geweld, woninginbraken en jeugdoverlast op de hotspots opvallend is afgenomen. Veel Amersfoorters en Amersfoortse organisaties en instellingen zijn het afgelopen jaar betrokken geraakt bij het veiligheidsbeleid. Juist deze samenwerking heeft bijgedragen aan het succes van de Amersfoortse veiligheidsaanpak. Ook in 2006 wil de gemeente de gedeelde verantwoordelijkheid voor een veilige stad voortzetten.

Hotspots; oud en nieuw
Vanwege de concentratie van functies en het relatief hoge aantal delicten blijft de Binnenstad in 2006 zijn hotspot-status behouden. Ook het Neptunusplein zal volgend jaar nog in de schijnwerpers staan: de ingezette, grootscheepse aanpak van het plein is nog niet afgerond. Ook volgend jaar wordt er op en om het plein nog gesloopt en opgebouwd. Hotspot Noordewierweg, tenslotte, wordt uitgebreid tot het gehele Soesterkwartier. In 2005 was de aandacht vooral gericht op de overlast rond de horecastrip op de Noordewierweg. Met onteigening en de ontwikkelingen van bouwplannen voor dit gebied zijn goede resultaten behaald. Het aantal aangiften in het gehele Soesterkwartier is in de eerste acht maanden van 2005 gedaald met 26 % ten opzichte van 2004. Toch blijft de totale slachtofferkans er nog steeds de hoogste van de Amersfoortse woonwijken. In het Soesterkwartier zijn twee hinderlijke jeugdgroepen en een criminele groep actief . Komend jaar wil het college in samenwerking met politie en openbaar ministerie de (ernstige) overlast en criminaliteit door jongeren in de wijk aanpakken. Naast deze drie hotspots wil het college de wijk Kattenbroek (met name in en om het winkelcentrum Emiclaer) aanpakken. Deze relatief jonge wijk is 'in opkomst' qua overlast en vernielingen en het college wil deze problematiek nu terugdringen door het gebied in en om het winkelcentrum te bestempelen tot aandachtsgebied.

Geweld, criminaliteit en overlast
In 2006 wil het college de focus op de doelgroepen geweldplegers, veelplegers en risicojeugd handhaven. Het college doet dit samen met haar vaste partners; de politie, het Openbaar Ministerie en instanties en instellingen op het gebied van zorg. Een belangrijk onderdeel vormt het huiselijk geweld. Tot voor kort werd deze vorm van geweld nauwelijks onderkend. In 2006 zal het college een Advies- en Steunpunt voor Huiselijk Geweld operationeel maken waardoor politie, justitie en zorginstellingen en -organisaties eerder en gerichter kunnen ingrijpen. Amersfoort heeft door de aanwezigheid van veel jongeren een sprankelend en energiek tintje. Toch blijkt uit onderzoek dat een aantal Amersfoortse jongeren zich zeer regelmatig schuldig maakt aan relatief ernstige delicten. De oververtegenwoordiging van jongeren met een Marokkaanse, Antilliaanse en Somalische achtergrond in deze groep baart het college zorgen. In 2006 wil het college de focus hierop intensiever richten. Tenslotte bevinden zich in Amersfoort zo'n 60 a 70 zogenaamde veelplegers. Deze mensen zijn de afgelopen vijf jaar meer dan 20 keer als verdachte geregistreerd en zorgen voor een relatief groot deel van de criminaliteit en overlast in de stad. Een aanzienlijk deel van hen is verslaafd of heeft een psychiatrisch ziektebeeld. Het college wil, in samenwerking met politie, justitie en zorginstellingen, de overlast en schade die deze groep veroorzaakt terugdringen door een combinatie van maatregelen.

Meer informatie
Dit onderwerp zal in De Ronde van de gemeenteraad worden besproken in januari 2006. Voor een compleet overzicht van alle voorgenomen acties van het veiligheidsactieprogramma 2006 en voor de agenda van de Raad kunt u kijken op www.amersfoort.nl

Informatie: Esther Lans, communicatieadviseur concernstaf, telefoon 033 469 43 41, e-mail e.lans@amersfoort.nl.


---- --