Gemeente Helmond


---

Zwembad De Wissen wordt niet geprivatiseerd

Onderzoek naar nieuwe plaats traditioneel zwembad

Als het aan het college van college van burgemeester en wethouders van Helmond ligt, wordt zwembad De Wissen niet geprivatiseerd. Het college heeft het verzoek van LACO / Helmond Recreatie B.V. om het zwembad te privatiseren, afgewezen. Na een eerdere mislukte privatisering wil de gemeente nu en in de toekomst de zeggenschap over een traditionele zwemvoorziening in de stad behouden.

Momenteel laat de gemeente een onderzoek doen naar de invulling van de traditionele zwemfunctie in Helmond op de langere termijn. Bij een traditionele zwemfunctie moet worden gedacht aan verenigingszwemmen (schoolzwemmen), wedstrijd zwemmen, baantjes zwemmen, zwemles en doelgroep zwemmen. Recreatief zwemmen wordt eventueel overgelaten aan de particuliere markt. De positie van zwembad De Wissen op de huidige plek wordt daarbij ook tegen het licht gehouden.

Tussen 2015 en 2018 ligt een omslagpunt omdat dan de technische en economische levensduur van het huidige zwembad ten einde loopt. Het bad is dan zon 50 jaar oud en zou dan flink moeten worden gerenoveerd. Het is aan de gemeenteraad om hierover een uitspraak te doen. Er is al wel geconcludeerd dat de gemeente verantwoordelijk blijft voor het instandhouden van een traditionele zwemvoorziening. Verder is eerder besloten om voorrang te geven aan Suytkade en Berkendonk als de plaatsen waar toerisme, recreatie, zwemmen, fitness en dergelijke in de stad verder ontwikkeld zullen worden. In het onderzoek worden daarom ook realisatiemogelijkheden van een traditionele zwemvoorziening op deze locaties geïnventariseerd.

Het college verwacht dat het in de eerste helft van 2006 een visie over deze lange termijn ontwikkelingen en de hieruit voortvloeiende consequenties aan de raad kan voorleggen. Als de gemeenteraad hiermee instemt, zullen de komende jaren ook middelen gereserveerd moeten worden om deze ontwikkeling te kunnen betalen. De gemeente houdt contact met LACO over de uitkomsten van het onderzoek.