Gemeente Alphen aan den Rijn

Stichting Zorgwijzer

Gemeente onderzoekt nieuwe uitvoering WVG samen met Stichting Zorgwijzer

Subsidie stopt per 1 januari 2007

De gemeente gaat met ingang van 1 januari 2007 het subsidieren van Stichting Zorgwijzer stopzetten. Stichting Zorgwijzer en de gemeente Alphen aan den Rijn gaan het komend jaar samen bekijken welke organisatievorm de beste manier is om de huidige uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) binnen de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voort te zetten. Om hierin zo flexibel mogelijk te zijn, heeft de gemeente vorig jaar het huidige contract voor de WVG-indicatiestelling met Stichting Zorgwijzer per 1 januari 2007 stopgezet.

De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) betekent voor gemeenten een ingrijpende verandering. Samen met Stichting Zorgwijzer gaat de gemeente het komende jaar gebruiken om een nieuwe organisatievorm te kiezen. Dit gebeurt mede in overleg met de regiogemeenten in de Rijnstreek, die nu ook onderdeel, vormen van het bestaande contract met Zorgwijzer. Alphen aan den Rijn heeft echter een aandeel van ruim 92% in het takenpakket van Zorgwijzer. Met de regiogemeenten zal ook de gezamelijke inkoopmogelijkheden van diensten onderzocht worden. Daarnaast overlegt de gemeente met de belangenorganisaties, zoals het Alphens Platform Gehandicapten (APG) en de Overlegorgaan Samenwerkende Ouderenbonden (OSO).

Tijdens de verbouwing gaat de verkoop door
Een van de doelstellingen bij de uitvoering van de WMO is een maximale dienstverlening aan burgers. Daarvoor is het wenselijk dat er een loket is waar iedereen terecht kan voor vragen over zorg en welzijn. De gemeente is inmiddels gestart met dit gemeentelijk Zorgloket, waar burgers nu terecht kunnen voor vragen over schuldhulpverlening en bijzondere bijstand. In januari 2006 komt daar het informatiepunt kinderopvang bij. Mogelijk zal ook het huidige loket van Stichting Zorgwijzer onderdeel worden van het gemeentelijke Zorgloket.

De verdere doorontwikkeling van een volwaardig gemeentelijk Zorgloket zal in fases verlopen en vergt nog enige tijd. Uitgangspunt is wel dat klanten zo min mogelijk hinder ondervinden. Anders gezegd: tijdens de verbouwing gaat de verkoop door

Toekomst Stichting Zorgwijzer
St. Zorgwijzer heeft inmiddels het personeel geïnformeerd. Welke personele consequenties dit heeft, is nog niet bekend. Mensen die voor de WVG bij Stichting Zorgwijzer klant zijn, worden binnenkort persoonlijk op de hoogte gesteld van mogelijke wijzingen. In 2006 blijft de dienstverlening voor de WVG-klanten ongewijzigd.