Gemeente Den Haag

december 2005
Strijd tegen graffiti gaat door (13 december)


1 op 5 Hagenaars ergert zich aan graffiti

De gemeente gaat ook de komende jaren de strijd aan tegen graffiti. Hiervoor trekt zij tot en met 2010 jaarlijks 524.000 euro uit. De aanpak richt zich op het versterken van het bondgenootschap met grote woningeigenaren, zoals corporaties. Hiermee zal de gemeente afspraken maken over het graffiti vrij houden van hun bezit. Verder zal de gemeente haar aandacht richten op het schoonhouden van de herstructureringsgebieden, de binnenstad, Scheveningen (Boulevard) en langs doorgaande routes. Daarnaast richt de aanpak zich op de opsporing en vervolging van de daders, door een extra bedrag vrij te maken voor de politie. Alles met als doel de leefbaarheid in de stad te verbeteren, want uit de stadsenquête bleek dat 1 op de 5 Hagenaars zich ergert aan graffiti en dit associeert met verloedering en onveiligheid. Met deze aanpak volgt het college de aanbevelingen uit de Evaluatie graffiti 1999 - 2005. Hieruit blijkt dat de stad schoner is geworden. De aanpak werkt, aldus wethouder Marnix Norder.

Met de beschikbare instrumenten, menskracht en middelen is het ondoenlijk de hele stad schoon te houden. Dat dwingt de gemeente tot het maken van keuzes. De gemeente richt daarom haar aandacht op het schoonhouden van herstructureringsgebieden, de Binnenstad, Scheveningen (Boulevard) en langs doorgaande routes. Voor overige delen van Den Haag wordt jaarlijks bekeken waar het verwijderen van graffiti prioriteit heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om het graffiti vrij maken van Hot Spots, winkelcentra of toeristische gebieden en gebieden die van belang zijn voor Den Haag als hofstad, regeringsstad en zetel van internationale organisaties.
De gemeente zal haar eigen gebouwen natuurlijk ook graffiti vrij houden.

Evaluatie graffiti 1999 - 2005
Uit de evaluatie blijkt dat gemeente en grote eigenaren van onroerend goed hun uiterste best doen om hun bezit graffiti vrij te houden. Dat in gebieden die graffiti-vrij gemaakt zijn en daarna graffiti vrij worden gehouden, minder nieuwe graffiti wordt aangebracht. En dat particuliere eigenaren te weinig meedoen met de gemeentelijke aanpak van graffiti. Verder zorgt de verbetering van de opsporing ervoor dat daders daadwerkelijk gepakt en gestraft worden. Door de evaluatie is de gemeente afgestapt van het rechtstreeks benaderen van particuliere eigenaren. Die kregen van de gemeente een gratis schoonmaakbeurt aangeboden onder voorwaarde dat zij in de toekomst hun eigen pand schoon zouden houden. Slechts 5 procent van de 6250 eigenaren die de gemeente hiervoor heeft uitgenodigd reageerde hierop. Particuliere eigenaren blijven wel in aanmerking komen voor de gratis nulbeurt, de gemeente gaat hen alleen niet meer actief benaderen.