Provincie Utrecht

Verbeteren fietsvoorziening Rhenen-Elst

13-12-2005 -

In hun vergadering van 13 december 2005 hebben gedeputeerde staten van Utrecht groen licht gegeven aan een plan voor de aanleg van een vrijliggende fietsvoorziening langs de provinciale weg N225 tussen Elst en Rhenen. Doel van het plan is het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers en het bevorderen van het fietsgebruik In het plan is tevens opgenomen de aanleg van twee rotondes, waarmee de ontsluiting van het bedrijventerrein Remmerden goed en verkeersveilig is geregeld.

Op 26 augustus 2004 is er een informatieavond gehouden waarop een schetsontwerp voor het verbeteren van de fietsvoorzieningen is gepresenteerd aan aanwonenden en andere belanghebbenden. Door diverse aanwezigen waaronder vertegenwoordigers van 3VO werden een aantal kanttekeningen geplaatst bij dit ontwerp. Reden voor de provincie om aanvullend onderzoek te doen en het plan op een aantal onderdelen aan te passen.

Beperkte wegbreedte
In het oorspronkelijke schetsontwerp was de nieuwe vrijliggende fietsvoorziening voor twee richtingen, in zijn geheel gesitueerd aan één zijde van de weg en waren er geen rotondes opgenomen. In het nieuwe ontwerp is binnen de mogelijkheden optimaal ingespeeld op de reacties van aanwonenden, 3VO en uit de gemeenteraad van Rhenen. Evenals in het schetsontwerp moest ook in het nieuwe ontwerp rekening worden gehouden met een beperkte wegbreedte waarbij we te maken hebben met twee dicht op de weg staande historische tabakschuren, het dicht op de weg liggende en steil oplopende talud en overige dicht op de weg staande bebouwing.
Opheffen uitwegen
Het nieuwe ontwerp voorziet in een vrijliggend fietspad aan beide kanten vanaf Elst tot aan de nieuw aan te leggen rotonde bij de Autoweg. Deze nieuwe rotonde zorgt voor een veilige overgang van deze dubbelzijdige fietsvoorziening naar het vrijliggende enkelzijdige fietspad aan de noordzijde van de N225, tussen de Autoweg en de bebouwde kom van Rhenen. De tweede rotonde komt even ten oosten van het kruispunt Remmerden. Het plan voorziet vervolgens in het opheffen van alle uitwegen tussen beide rotondes, wat ten goede komt aan de veiligheid van de fietsers en de andere weggebruikers. Voor die opheffing is het nodig dat de deels al aanwezige parallelweg gelijktijdig verder gerealiseerd wordt door de gemeente Rhenen. Kosten en uitvoering
De kosten voor het nieuwe plan zijn geraamd op ruim 3 miljoen euro. De verwachting is dat de procedures en de grondaankoop begin 2007 zijn afgerond. Na de start van de uitvoering in 2007 kan het project in 2008 zijn afgerond.
Meer informatie: Clara van Foreest, tel. (030) 25833 19, 06-18078355, e-mail: clara.van.foreest@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 258 3319

Laatst gewijzigd op 13-12-2005. Paginabeheer: Clara van Foreest