Provincie Utrecht

Verbeteren fietsvoorziening Grebbeberg, Rhenen

13-12-2005 -

In hun vergadering van 13 december 2005 hebben gedeputeerde staten hun goedkeuring gegeven aan een plan voor de verbetering van de fietsvoorziening langs de N225 bij Rhenen, tussen de Candialaan en de provinciegrens met Gelderland. Doel is het verbeteren van de veiligheid voor (brom)fietsers, het completeren van het fietsnetwerk en het verbeteren van de verkeersveiligheid op het kruispunt N225/Cuneraweg/Grebbedijk.

Tussen de Candialaan en de provinciegrens met Gelderland ontbreekt er op dit moment over een lengte van één kilometer een vrijliggend fietspad. Ook op het resterende gedeelte (totaal 3,3 km) laten de voorzieningen voor fietsers te wensen over.

In het plan voor de verbetering van de fietsvoorzieningen is nadrukkelijk rekening gehouden met de ingraving van de weg in de Grebbeberg met zijn grote historische en emotionele waarde, mede op grond van overleg met verschillende op dit terrein werkzame organisaties. Reden dat het nieuwe, vrijliggende fietspad niet al te breed wordt uitgevoerd.
De verbeteringen omvatten verder:
· Het aanbrengen van een rijrichtingscheiding (bolvormige klinkerstrook) binnen de bebouwde kom van Rhenen. · Het aanbrengen van drie kruispuntplateaus ter hoogte van fietsoversteekplaatsen binnen de bebouwde kom van Rhenen. · Het aanleggen van bredere en verhoogde fietspaden vanaf het monument tot en met het kruispunt Cuneraweg-Grebbedijk.
· Het aanleggen van linksafstroken en een fietsoversteekplaats bij het kruispunt Cuneraweg/Grebbedijk.
· Het aanpassen en vervangen van de wegverlichting en het aanbrengen van nieuwe wegmarkering.
· Het beter inpassen van het monument voor gevallenden in de Tweede Wereldoorlog. Door een aangepaste inrichting krijgt het monument meer attentiewaarde voor zowel weggebruikers als bezoekers. Vervolg
Na 13 december vindt de besluitvorming in de gemeente Rhenen plaats. Na een positief besluit zal het voorontwerp begin 2006 ter inzage worden gelegd in de gemeente Rhenen waarbij er door iedereen op het plan kan worden gereageerd. De reacties worden meegewogen bij het maken van het definitieve ontwerp.
De kosten voor de uitvoering van het project zijn geraamd op een kleine 2,5 miljoen euro. Verwachting is dat de procedures medio 2007 zijn afgerond en de benodigde gronden zijn aangekocht, waarna het project kan worden aanbesteed en uitgevoerd. Op basis van deze verwachting kan het nieuwe fietspad medio 2008 in gebruik worden genomen.
Meer informatie: Clara van Foreest, tel. (030) 258 33 19, 06-18078355 e-mail: clara.van.foreest@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 258 3319

Laatst gewijzigd op 13-12-2005. Paginabeheer: Clara van Foreest