Gemeente Leeuwarden

Drie binnenstadslocaties geschikt als gebruiksruimte

Bron: gemeente Leeuwarden (13-12-2005) Tijdens de vergadering van 13 december hebben burgemeester en wethouders besloten om aan de gemeenteraad drie locaties te presenteren die geschikt zijn voor de inrichting van een gecombineerde dagopvang-gebruiksruimte voor harddrugsverslaafden. De locaties zijn allen gesitueerd in of nabij de binnenstad. Het betreffen panden aan de Willemskade, de Zuidergrachtswal en een boot aan het Hoeksterend. De gemeenteraad zal - naar verwachting - in januari spreken over het voorstel. Voorafgaande aan de raadsbehandeling zal door het college van b. en w. een openbare informatieavond worden georganiseerd.

De presentatie van meerdere locaties is een uitvloeisel van de toezegging aan de gemeenteraad dat het college van b. en w. nog voor het einde van dit jaar met een voorstel zal komen. Voor wat betreft de locatie-keuze heeft de raad zich op 18 juli 2005 uitgesproken voor een gecombineerde dagopvang drugsverslaafden/gebruiksruimte. Tevens is toen aangegeven dat van het eerder vastgestelde zoekgebied (dat wordt begrensd door de Weaze, de Oosterstraat en de Ooster- en Zuidergrachtswal) afgeweken kan worden.

In de afgelopen maanden heeft een werkgroep van betrokken instellingen in de binnenstad en directe omgeving 24 mogelijk geschikte panden bekeken. Van de 24 mogelijkheden zijn er 22 afgevallen omdat de panden niet (op korte termijn) beschikbaar bleken, niet over de benodigde ruimte beschikken of dat er zich woningen/winkels/appartementen in de directe omgeving en/of in hetzelfde pand bevinden. De twee overgebleven mogelijkheden zijn nu gepresenteerd aan de gemeenteraad, te weten het voormalige pand van de Parkeerpolitie aan de Willemskade 3 en een boot die wordt afgemeerd in de directe omgeving van Parkeergarage Hoeksterend. Op verzoek van de raad is ook de bestaande dagopvang aan de Zuidergrachtswal in het voorstel meegenomen.