Gemeente Hardenberg

December 2005 - Beëindiging gescheiden inzameling gft-afval in buitengebied en bij hoogbouw

Beëindiging gescheiden inzameling gft-afval in buitengebied en bij hoogbouw

Dinsdag 13 december 2005

De gemeenteraad van Hardenberg heeft in de vergadering van november besloten om met ingang van 1 januari aanstaande te stoppen met de gescheiden inzameling van het gft-afval in het buitengebied van de gemeente. Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van ROVA waaruit is gebleken dat de gft-inzameling in het buitengebied niet doelmatig is. Tevens besloot de gemeenteraad om de gescheiden gft-inzameling bij hoogbouwlocaties te beëindigen.

Na de invoering van Diftar wordt er in het buitengebied nog maar weinig gft-afval aangeboden. Daarentegen rijden de inzamelautos wel iedere veertien dagen volledige inzamelroutes voor gft-afval. Dit terwijl de gft-container per huishouden gemiddeld maar twee keer per jaar wordt aangeboden. De gescheiden inzameling van gft-inzameling in het buitengebied bleek daardoor erg duur.

De gft-containers worden door ROVA ingenomen om elders te worden ingezet. De betrokken bewoners worden hierover zo spoedig mogelijk geïnformeerd. Voor zover ze dat nog niet deden, kunnen bewoners van het buitengebied hun gft-afval thuis composteren of het deponeren in de grijze restafvalcontainer vanaf het moment dat de gft-container is verwijderd. Door het gft-afval thuis te composteren in plaats van het in de restafvalcontainer te deponeren, wordt voorkomen dat er meer ledigingen van de restafvalcontainer nodig zijn. In de kernen van de gemeente Hardenberg wordt het gft-afval, met uitzondering van hoogbouwlocaties, nog wel gescheiden ingezameld.

Ook bij hoogbouwlocaties wordt erg weinig gft-afval ingezameld. Het gft-afval dat wordt ingezameld is vaak in hoge mate vervuild met restafval. Het moet dan als restafval worden afgevoerd. Dit is voor de gemeenteraad reden om te stoppen met de gescheiden inzameling van gft-afval bij hoogbouwlocaties. Bij de hoogbouwlocaties in de gemeente Hardenberg worden de verzamelcontainers voor gft-afval vanaf januari omgebouwd tot restafvalsystemen. Vanaf dat moment kunnen hoogbouwbewoners hun gft-afval in de restafvalcontainer doen. De betrokken bewoners worden zo spoedig mogelijk geïnformeerd over de wijziging.