GroenLinks

Chemische industrie krijgt groot kerstcadeau

protest tegen REACH 13 december 2005

Bart Staes, europarlementariër voor het Vlaamse Groen! en GroenLinks haalt scherp uit naar de beslissing van de Europese Raad voor ministers van Economische Zaken over de chemicaliënwetgeving REACH. De ministerraad kwam dinsdag overeen REACH verder af te zwakken, zodat de chemische industrie gevoelig minder stoffen zal moeten testen op veiligheid voor mens en milieu.

Ook het vervangingsbeginsel is door de ministerraad van tafel geveegd. "Als uit tests blijkt dat een stof ernstig gevaar oplevert voor de volksgezondheid, dan is er volgens dit voorstel geen vuiltje aan de lucht. De chemische industrie zal die stof gewoon op de markt mogen blijven brengen, zelfs al bestaan er minder schadelijke alternatieven", aldus Bart Staes.

"De sterke punten die het Europees Parlement in november had toegevoegd aan REACH zijn allemaal weggevallen", zegt Bart Staes. "Maar de slechte punten zoals de zwakke voorwaarden voor registratie zijn overgenomen. Van wat ooit het paradepaardje van de Europese milieuwetgeving was, blijft enkel nog een kreupele en schurftige schim over."

"Dit akkoord is er gekomen op nadrukkelijke vraag van de Duitse christendemocraten. Als dit een voorsmaakje is van wat de nieuwe Duitse regering ons op milieuvlak nog gaat serveren, dan houd ik mijn hart vast", volgens Bart Staes.

"Met deze beslissing hebben nationale ministers de chemische industrie een heel groot kerstcadeau gegeven", besluit Bart Staes. "Enkel de winst op korte termijn geldt nog. Zorg voor gezondheid en milieu zijn helemaal naar het achterplan geschoven."