Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

12-12-2005

Henk Wals benoemd tot directeur Huygens Instituut

Dr. H. (Henk) Wals is per 1 januari a.s. benoemd tot voltijds directeur van het Huygens Instituut te Den Haag, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De heer Wals was al sinds 1 februari 2004 parttime werkzaam als directeur ad interim van het - toen nog geheten - Constantijn Huygens Instituut voor Tekstedities en Intellectuele Geschiedenis te Den Haag.

Henk Wals (1954) studeerde economische en sociale geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1982 was hij werkzaam bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) van de KNAW te Amsterdam, waar hij in 1993 benoemd werd tot adjunct-directeur.

Het Huygens Instituut KNAW verricht onderzoek op het gebied van literatuur- en wetenschapsgeschiedenis. Daarbij ontsluit het instituut bronnen, veelal in de vorm van tekstedities, ten behoeve van verder analytisch en interpretatief onderzoek. De permanente vooruitgang in de informatietechnologie speelt bij dit onderzoek een belangrijke rol. Dat impliceert de voortdurende ontwikkeling van digitale hulpmiddelen voor ontsluiting en analyse van teksten.

De naam van het Instituut werd onlangs gewijzigd in Huygens Instituut. Het Huygens Instituut is vernoemd naar Constantijn Huygens (1596-1687) en diens zoon Christiaan (1629-1695). Met de nieuwe naam wordt zowel naar de literatuurgeschiedenis als naar de wetenschapsgeschiedenis verwezen. Er werken zo'n vijftig medewerkers.

Onlangs kwam het instituut in de publiciteit met het presenteren van het eerste deel van de Volledige werken van W.F. Hermans. Op 8 december jl. werd de Adagiorum Collectanea, deel II, 9 in de Opera Omnia van Erasmus gepresenteerd. Voor meer informatie over de projecten van het Huygens Instituut zie www.huygensinstituut.knaw.nl.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl