Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 13 december 2005

Klacht moslimdiscriminatie aya sofya: juridische vervolging kansrijk

Juridisch onderzoek in opdracht van het Meldpunt Moslimdiscriminatie wijst uit dat vervolging wegens moslimdiscriminatie kansrijk is. De moskeekoepel Milli Görüs heeft bij een civielrechtelijke proces een reële kans op slagen, 'mede aangezien passages mogelijk (ook) ook strafrechtelijk niet geoorloofd zijn', stelt het onderzoek. Ook een strafrechtelijk proces, dat begint met aangifte bij de politie, is dus een optie. Als Milli Görus besluit tot procederen, richt zich dit tot de opsteller(s) van het integratieadvies van de Stichting Inspraakorgaan Zuid-Europese Gemeenschappen (ZEG).

Fatih Dag, voorzitter van de Turkse moskee Aya Sofya, heeft in oktober melding gedaan van discriminatie door ZEG bij het recent opgerichte Meldpunt Moslimdiscriminatie in De Baarsjes, nadat hij via een artikel in de NRC kennis had genomen van de reactie van ZEG op een conceptnota van de gemeente Amsterdam over toekomstig integratiebeleid. In deze reactie is volgens de klager een bijzonder grievende toon aangeslagen tegen moslims in het algemeen en moskeeën in het bijzonder. De reactie van ZEG legt een rechtstreekse link tussen de islam als geloof enerzijds en extremisme, misdadigheid, schooluitval en de onderdrukking van de vrouw anderzijds - zo luidt de aanklacht.

Argumenten bestuur meenemen

Uit juridisch onderzoek blijkt dat er minstens twee passages zijn waartegen de burgerlijke rechter kan optreden. Daarnaast kan Milli Görüs bij zijn klacht betrekken dat een meerderheid van het bestuur van ZEG begin november nadrukkelijk schriftelijk afstand heeft genomen van de reactie van zijn voorzitter, waarvoor de schrijvers drie redenen noemen. De schrijvers wijzen er met klem op dat de reactie nooit verstuurd had mogen worden en hebben het vertrouwen opgezegd in de voorzitter.

Meldpunt

'Uitingen van moslimdiscriminatie melden bij ons meldpunt in De Baarsjes is zinvol', constateert stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren. Sinds de opening van het Meldpunt in oktober zijn inmiddels vijftien gevallen van discriminatie gemeld. Het locale meldpunt aan het Mercatorplein hoort bij het Contract met de Samenleving dat De Baarsjes gesloten heeft met de Turkse moskee Aya Sofya en Pakistaanse moskee Ghousia. Afgesproken is dat stadsdeel en moskeeën gezamenlijk de vrije meningsuiting verdedigen en discriminatie en extremisme bestrijden.