Gemeente Groningen

dinsdag 13 december:
Toekenning subsidies Groningse Nieuwe 2006

De gemeente Groningen gaat zes kunstprojecten van jonge veelbelovende kunstenaars ondersteunen. Het gaat om projectvoorstellen die zijn ontwikkeld in het kader van Groningse Nieuwe. Groningse Nieuwe is een cultuurprogramma van de gemeente Groningen dat zich richt op het versterken van de ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge kunstenaars in de stad Groningen. Voor de besteding van de middelen 2006 heeft het college van B&W een advies ontvangen van de jury die tevens het Hendrik de Vriesstipendium heeft toegekend.

Bij Groningse Nieuwe speelt coaching door ervaren kunstenaars een essentiële rol. Met het beleidsinstrument wil Groningen zich profileren als stad waar jonge talentvolle kunstenaars tot ontwikkeling kunnen komen en nieuwe kunsttoepassingen worden ontwikkeld.

Groningse Nieuwe komt niet in de plaats van de rol die bestaande cultuurinstellingen hebben om talent te scouten en te ontwikkelen. Met Groningse Nieuwe wil de gemeente Groningen de mogelijkheden hiertoe verruimen en ook kunstenaars die niet aan instellingen verbonden zijn een duwtje in de rug kunnen geven. De toekenningen Groningse Nieuwe 2006 zijn een mix van initiatieven die door bestaande instellingen worden gedragen èn een aantal `losse' projecten. Het gaat om de volgende projecten

Station Noord
Onder de naam Station Noord werken de noordelijke theatergezelschappen samen met Grand Theatre met als doel een ontwikkelingstraject voor afgestudeerde theatermakers te bieden in het Noorden. Jaarlijks worden twee talenten geselecteerd die na afronding van hun opleiding aan de toneelacademie een jaar lang in het Noorden komen werken. Zij spelen mee in de reguliere producties van de gezelschappen en krijgen daarnaast de gelegenheid een eigen project te realiseren.

Jazz Talent Express
Een aantal instellingen op het gebied van de jazzmuziek in de stad (De Oosterpoort, het Grand Theatre, het Noord-Nederlands Conservatorium, de Stichting Jazz in Groningen en het Cultureel Studentencentrum USVA) heeft de handen ineen geslagen voor een Jazz Talent Express. Het gaat om het benutten van de Jazz Midnight Express die in maart 2006 in de stad zal plaatsvinden voor het ontwikkelen van talent in de jazz. Het is de bedoeling vijf talenten uit een nieuwe generatie jazzmusici te laten begeleiden door vijf ervaren coaches. De coaching is gericht op het ontwikkelen van de eigenzinnigheid van de musici. Deze ontwikkeling wordt voor het publiek zichtbaar tijdens de gezamenlijke optredens in de Jazz Midnight Express.

Sjanet Bijker
Sjanet Bijker is een kunstenaar die op het snijvlak van beeldende kunst en architectuur werkt. Zij heeft een buitengewoon aansprekend idee voor het realiseren van een ontmoetingsplaats: `a court for meet and greet'. Hiervoor is aanvullende kennis en on dersteuning noodzakelijk. Bijker wil met de bijdrage vanuit Groningse Nieuwe onderzoek doen en zoekt daarbij ondersteuning van Pavlov Media, Platform Gras en Onix Architecten. De jury acht een bijdrage vanuit Groningse Nieuwe in de rede omdat het onderzoek dat aan `a court for meet and greet' verbonden is voor de kunstenaar een belangrijke ontwikkeling in haar vakmanschap kan betekenen.

Lambert Kamps
In dit project wordt een bestaand idee tot een product doorontwikkeld: lichtgevende dakpannen. Kamps heeft inmiddels de eerste prototypes van deze dakpannen gemaakt en er verschillende kunstprojecten mee gerealiseerd, maar is op zoek naar verdere mogelijkheden voor kunstzinnige toepassing en (massa)productie. Hoewel Kamps niet recent aan de kunstacademie is afgestudeerd, is een bijdrage vanuit Groningse Nieuwe aan de orde omdat juist deze fase van de ontwikkeling van zijn idee een belangrijke ontwikkeling tot cultureel ondernemer kan betekenen. Daarbij heeft de jury overwogen dat er voor deze fase binnen het kunstbeleid geen geschikte regelingen voor ondersteuning bestaan.

Open Source Network van NP3
NP3 wil een project realiseren waarbij afgestudeerde kunstenaars samenwerken met eveneens pas afgestudeerde informatici om nieuwe software te ontwikkelen voor het maken van multi-media kunst. Het project leidt tot het beschikbaar komen van software in een open omgeving zodat ook anderen met de ontwikkeling verder kunnen gaan. Tevens wordt een tentoonstelling gemaakt van de eindresultaten van het project.

Proza Proeven
Uitgeverij Passage heeft een voorstel ingediend waarbij schrijverstalent wordt geselecteerd vanuit de bestaande cursussen voor proza-schrijven. Deze talenten worden vervolgens begeleid door professionele schrijvers.

De jury die heeft geadviseerd over de besteding van de middelen voor 2006 was als volgt samengesteld: Erik Akkermans (voorzitter, zelfstandig adviseur en voormalig directeur van het conservatorium in Groningen en Utrecht), Rudi Kamminga (programmeur van Grand Theatre), Alex Klugkist (bibliothecaris van de UB), Margo Slomp (zelfstandig adviseur op het gebied van beeldende kunst), Bob Klaassen (zakelijk leider van stichting Prime), Karel Hupperetz (oud-docent theaterwetenschappen aan de RuG).