Gemeente Halderberge


Wethouder Olsthoorn in gesprek met regering over jeugdbeleid (15 december 2005)

Op 13 december 2005 sprak wethouder Anita Olsthoorn namens de gemeente Halderberge in Den Haag met staatssecretaris Ross, minister Verdonk en minister Van der Hoeven over het jeugdbeleid. Zij deed dit in het kader van Operatie Jong. Ook de andere wethouders die meedoen aan Operatie Jong namen deel aan deze bijeenkomst.

Samen met een aantal Provincies en het Rijk wordt geprobeerd om de samenhang in het jeugdbeleid te versterken en de samenwerking tussen het Rijk, medeoverheden en de partners in het jeugdbeleid te verbeteren. Het doel is een sterk en resultaatgericht jeugdbeleid in het gehele land. De gemeente Halderberge wil voorkomen dat kinderen tussen wal en schip vallen als er zich problemen voordoen. Zij doet dit in samenwerking met in Halderberge voor jeugd werkende instellingen.

Het Rijk heeft een speciaal projectbureau opgericht om alle bevindingen van de gemeenten te inventariseren en waar nodig gemeenten te ondersteunen bij het vinden van oplossingen bij mogelijke knelpunten. Behalve dat er overleg is tussen Rijk, Provincies en gemeenten, wordt ook de mening van instellingen betrokken bij Operatie Jong. Deelnemers uit Halderberge die naast de gemeentelijke organisatie betrokken zijn bij Operatie Jong zijn stichting Thuiszorg West-Brabant, GGD West-Brabant, stichting de Markenlanden (maatschappelijk werk en sociaal cultureel werk), peuterspeelzalen, kinderopvang- en onderwijsinstellingen, zorginstellingen, Politie, Huisartsen Vereniging.

Samen met de bewindslieden van de verschillende ministeries werd besproken wat er in het eerste halfjaar op lokaal niveau is bereikt en werd geïnventariseerd wat er in het laatste halfjaar nog gerealiseerd kan worden. Het wordt steeds duidelijker dat de gemeenten hun regie steeds meer zullen gebruiken om te sturen in de samenwerking tussen jeugdinstellingen en instanties. Daarnaast wil het Rijk dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om knopen door te hakken op momenten dat er crisissituaties voor het kind en of gezin dreigen te ontstaan. Duidelijk is dat het integrale jeugdbeleid een plek zal krijgen in de WMO, waarbij de nadruk komt te liggen op het zo vroeg mogelijk signaleren van eventuele problemen, zodat kind, jeugdige en opvoeders zo snel mogelijk geholpen kunnen worden.

In het voorjaar van 2006 brengt staatssecretaris Ross voor de tweede maal een bezoek aan Halderberge. Het college spreekt met haar over opvoedingsondersteuning voor kinderen van 0-12 jaar en de resultaten van Operatie Jong.
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 22/12/2005