Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Kenniskring Communities in Beweging op 13 december 2005

28 november 2005

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) nodigt u van harte uit voor de 'Kenniskring Communities in beweging' op 13 december aanstaande. De bijeenkomst vindt plaats in Antropia in Driebergen.

Voor wie?
Deze kenniskring wordt georganiseerd voor professionals die (zowel in de praktijk als beleidsmatig) te maken hebben met community-projecten, wijkgericht werken en bewegingsstimulering en degenen die zich willen verdiepen in aanpak Communities in Beweging (aanpak CiB).

Met het project "Communities In Beweging" (CiB) wil NISB inzicht krijgen in de wijze waarop de community-aanpak toegepast kan worden in het kader van bewegingsstimulering bij mensen met een gezondheids- en beweegachterstand. In april 2005 is een nieuwe reeks pilots van start gegaan. Belangrijke onderdelen van de aanpak in de tweede fase zijn de structurele inbedding en de bevordering van een actieve leefstijl van de verschillende doelgroepen. NISB borduurt in 2005 en 2006 hiermee voort op de ervaringen van de pilots uit 2003 en 2004.

Doel
In deze tweede bijeenkomst van de CiB-kenniskring staat in de ochtend de verspreiding van de aanpak CiB centraal. Op welke wijze komt de verspreiding van de aanpak CiB van één naar meerdere groepen in de wijk tot stand. Is er beleid op nationaal, regionaal en lokaal niveau? Zijn er voldoende opgeleide mensen beschikbaar die ondersteuning kunnen bieden bij deze aanpak. Wat zijn de rollen van ministerie van VWS en NISB? Welke bijdrage kan uw eigen organisatie leveren? Zijn er financiele middelen beschikbaar?
Antwoorden op deze vragen kunt u verwachten in de verschillende workshops die op deze dag georganiseerd worden.

Naast de vraagstukken over de verspreiding van de aanpak CiB, komen in de middag ook enkele voorbeelden en vragen uit de praktijk aan de orde. Hoe werk je aan actieve leefstijl bij specifieke doelgroepen, hoe begin je met een CiB traject en welke dilemma's kom je tegen?

Waar?
Landgoed Reehorst, Antropia Driebergen.
9.30 16.00 uur

Deelname
Wilt u deelnemen aan deze kenniskring, mail dan uw deelname naar chienette.bolt@nisb.nl

Graag tot ziens op 13 december 2005!
NISB

Klik op onderstaande link voor het programma... (zie onderaan)

http://kic.nisb.nl/docs/ProgrammaKenniskringCiB.doc

Programma Kenniskring

Dinsdag 13 december 2005

Antropia, Driebergen

(5 minuten lopen van het station)

09.00 - 09.30 uur Ontvangst met koffie

09.30 - 09.45 uur Welkom en toelichting programma

09.45 -10.10 uur Het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen en de kansen voor de verdere implementatie van de aanpak Communities in Beweging door
Maarten Koornneef, coördinator Gezondheid en Nationaal Actieplan Sport en Bewegen, directie Sport, VWS

10.10 - 10.30 uur Korte toelichting NISB-implementatieplan CiB door Anita Vlasveld, projectleider CiB

10.30 - 10.45 uur Pauze

10.45 - 12.30 uur In 2 rondes wordt op een interactieve wijze gebrainstormd over de vragen:
"Wat kan de rol zijn van lokale/provinciale intermediaire organisaties bij de verdere verspreiding van de Community Aanpak Bewegen?" en "Wat is nodig om deze rol te kunnen uitvoeren?"

12.30 - 13.30 uur Lunch

13.30 - 16.00 uur 2 rondes van 3 workshops voorbeelden en dilemma's uit de praktijk


1. Hoe werk je aan een actieve leefstijl bij specifieke doelgroepen Praktijkvoorbeeld Helmond door Margriet Swinkels (vrijwilligerscentrale Helmond) en Marieke Arts (Stichting Welzijn Helmond)


2. Hoe start je een CiB-project op? door GGD Hart van Brabant, pilot den Bosch)


3. Vergt de CiB-aanpak een specifieke professionaliteit!? door

Robbie Aldenkamp (NISB)