Zie over deze zaak ook het artikel in Het Parool van 19-4-2007 met de titel Oprichtster misbruikdoorhulpverleners.nl is 'stalker' en heeft 'borderlinestoornis'
Ingezonden persbericht

Amstelveense psychotherapeut verzet zich tegen toetsing tuchtrechter

Psychotherapeut aangeklaagd wegens veelvuldig machtsmisbruik

AMSTELVEEN, 20051212 -- Op dinsdag 13 december 2005 om 16.15 uur dient een openbare hoorzitting bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam tegen een Amstelveense psycholoog/psychotherapeut. De hulpverlener met dubbele BIG-registratie heeft, volgens klaagster, een in Amstelveen woonachtige ex-cliënte, en tevens een van de oprichtsters van onze website, een bijzonder groot aantal artikelen van zijn beroepscodes evenals artikelen van de Wet BIG , de Wet GBO en de strafwet geschonden.


Samenvattend gaat het bij deze klacht om 'divers grensoverschrijdend, onprofessioneel gedrag binnen vervolgtherapie voor seksueel grensoverschrijdend gedrag door een collega tijdens het misbruik'. Het aan deze tuchtzaak ten grondslag liggende feitencomplex was de belangrijkste reden voor oprichting van de website Misbruik door Hulpverleners (MdH) die op 3 oktober 2003 werd gelanceerd en die dagelijks rond 200 bezoekers ontvangt.


Grensoverschrijdend, onprofessioneel gedrag

Het in mei 2004 tegen de psychotherapeut ingediende klaagschrift werd opgevolgd door een omvattende, van steekhoudende bewijsstukken voorziene repliek van klaagster die een aanzienlijk aantal onjuiste stellingen van de psychotherapeut aantoont. Deel uitmakend van de klacht zijn onder meer de navolgende klachtpunten:
* het bieden van een buitengewoon onprofessionele vervolgbehandeling voor hulp i.v.m. seksueel misbruik door zijn collega (meervoudig veroordeeld)
* het opzettelijk, onterecht uitbrengen van een advies voor psychiatrische opname met het doel het seksueel misbruik door de vorige therapeut te verdoezelen
* het opleggen van een verbod aan de cliënte het ziekenhuis waar haar vorige psychotherapeut werkzaam was over het misbruik te informeren
* het opzettelijk onjuist informeren van de huisarts over de diagnose van de cliënte
* het achteraf creëren van een medisch dossier met volledig onjuiste inhoud
* het misleiden van cliënten en collegae door jarenlange, onterechte vermelding van het lidmaatschap bij een beroepsvereniging
* het plegen van fraude naar de zorgverzekeraar van cliënte toe
* het toepassen van veel verbaal geweld bij het abrupt, eenzijdig verbreken van de behandelrelatie


Verzet psychotherapeut tegen toetsing door het tuchtcollege

Op uitnodiging van klaagster zal ter zitting een collega psychotherapeut verschijnen die voornemens is het college te gaan informeren over problemen t.a.v. de praktijkvoering van de Amstelveense psychotherapeut. De klacht van klaagster staat niet op zichzelf, al lijkt het zo te zijn dat de hulpverlener niet eerder voor het medisch tuchtcollege werd gedaagd.

Aan het gesprek in het kader van het vooronderzoek nam verweerder niet deel. De psychotherapeut poogde van begin af aan onder behandeling van deze klacht uit te komen. Hij ontkende dat er ooit een behandelrelatie met klaagster zou hebben bestaan en noemde het circa 5 maanden durende behandelcontact een uitgebreide intakefase die volgens hem niet onder beoordeling door een tuchtcollege zou vallen. Met zijn verzoek aan het tuchtcollege, de tegen hem ingediende klacht onontvankelijk te verklaren, poogde hij aan een uitspraak over zijn professioneel functioneren door de tuchtrechter te ontkomen.

De vooronderzoeker, psychiater L. Perquin, oordeelde echter anders en wees op grond van de stukken en het vooronderzoek een rechtszitting aan. In zijn verweer verweerde de psychotherapeut zich niet maar hij ging met name in de aanval door zijn ex-cliënte te presenteren als een buitengewoon gestoorde, onbetrouwbare, leugenachtige vrouw. Tevens dreigde hij al in zijn verweerschrift juridische stappen tegen haar te gaan ondernemen wegens 'laster, smaad en hetze'. Zijn verweer berust grotendeels op stellingen die hij niet kon onderbouwen.

Blijkbaar bezorgd over hetgeen zijn collega als getuige van de ex-cliënte bij het tuchtcollege kan aandragen, verzocht verweerder het college dan ook nog het niet toe te staan dat de collega als getuige ter zitting zal worden gehoord. De ervaring leert dat het slechts zelden voorkomt dat een hulpverlener bereid is voor het tuchtcollege tegen een collega te getuigen. Ook blijkt uit ervaring dat op het moment dat dit wel het geval is, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid sprake is van ernstige, structurele misstanden binnen de praktijk van een hulpverlener.



Website Misbruik door Hulpverleners (MdH)