Gemeente Nijmegen

Samen met ministerie Economische Zaken en 30 grote gemeenten: Nijmegen stroomlijnt dienstverlening aan ondernemers

Lenie Scholten ondertekent vandaag samen met staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken en de wethouders van Economische zaken van de 31 grootste gemeenten van Nederland een convenant met afspraken om het ondernemersklimaat te verbeteren. De afspraken geven een extra impuls aan de aanpak van strijdige regels, de vereenvoudiging van vergunningen en de realisatie van bedrijvenloketten.

Een belangrijk onderdeel van de 31 convenanten is de afspraak om oplossingen voor problemen met strijdige regels te delen. De gemeenten zullen lokaal strijdige regels aanpakken en maken daarbij gebruik van de oplossingen die elders zijn gevonden en die centraal door EZ in een databank worden bijgehouden. De gemeenten geven in het convenant ook aan hun vergunningsystemen door te gaan lichten om te kijken of ze eenvoudiger kunnen.

In alle gemeenten is of komt er verder een (digitaal) bedrijvenloket dat gekoppeld zal worden aan het landelijk bedrijvenloket. Dat laatste moet op 1 januari operationeel zijn. De gemeentelijke loketten zullen uiterlijk volgend jaar gekoppeld zijn. Met de ondertekening onderstrepen de 31 grootste gemeenten hun voortrekkersrol voor de andere gemeenten.

Nijmegen is al aardig op weg om ondernemers te faciliteren. Zo heeft de stad al ruim twee jaar een bedrijvenloket dat goed gewaardeerd wordt. Een ondernemer krijgt er één accountmanager die voor hem of haar alle vragen uitzet binnen de gemeente. Ook met het vereenvoudigen van regels is een start gemaakt. Zo hoeven ondernemers bijvoorbeeld geen twee vergunningen aan te vragen als ze een nieuw pand gaan bouwen en daar een reclame-uiting op willen zetten. Een vergunningaanvraag volstaat. De komende tijd wordt ingezet op een verdere vereenvoudiging en verbetering van regels en vergunningen.