Onstuitbare Ontwikkelingen Van De Zorgverlening Via Internet

Nederlandse ver. voor e-health

PERSBERICHT VAN:

Nederlandse Vereniging voor E-Health (www.vereniging-ehealth.nl) in samenwerking met Nationaal Platform E-Health (www.e-healthplatform.nl).

Onstuitbare Ontwikkelingen Van De Zorgverlening Via Internet

ARTS-PATIENT CONTACT VIA INTERNET:

Pre-advies van de Nederlandse Vereniging voor E-Health (NVEH) aan de overkoepelende artsenorganisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

In haar richtlijn 'Online arts-patientcontact' (in werking getreden op 1 januari 2005) heeft de KNMG aangegeven dat deze mogelijk een jaar na inwerkingtreding zou worden herzien.
De NVEH heeft het initiatief genomen om ten behoeve van die herziening een pre-advies aan de KNMG aan te bieden.

Een werkgroep E-Health Standaarden bestaande uit Prof. Dr. G. Hennemann, internetarts, Drs. H. Tjiook, internetapotheker, Drs. M. van Scheepen, internetarts en Mw. Mr. A.M. de Koning, juriste, heeft het pre-advies opgesteld. Vandaag is het aangeboden aan de Heer Mr. D. van Meersbergen, beleidsmedewerker Gezondheidsrecht bij de KNMG.

De werkgroep van de NVEH heeft zich ten doel gesteld actief mee te denken over en een bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening via internet. Het doel is de onstuitbare ontwikkelingen van de zorgverlening via internet op zorgvuldige en betrouwbare wijze in de gezondheidszorg te implementeren, met alle noodzakelijke beperkingen van (levensbedreigende) risico's zoals de huidige, niet online, zorg die ook kent.

De volgende punten komen in het pre-advies aan de orde:

Erkenning van uitsluitend online vormgegeven behandelrelatie en de in verband daarmee te betrachten zorgvuldigheid.

Beoordelingssystemen die door middel van een onderliggend kwaliteitssysteem zijn goedgekeurd en/of gecertificeerd.

De vormgeving van arts-patientcontact, waarbij expliciet gewezen dient te worden op de mogelijkheid van telefonische terugkoppeling, indien sprake is van een eerste contact dat online tot stand is gekomen.

Meer definitieve vastlegging van het signaleren en stimuleren van 'online monitoren' conform de rapportage van de Raad voor de Volksgezondheid (2000).

De noodzaak van onverwijlde invoering van het Electronisch Patiënten Dossier (EPD) en het Electronisch Medicatie Dossier (EMD).

Toekenning van de status van evaluatiegroep(en) aan de huidige pioniers op gebied van het online arts-patient, zolang geen gebruik gemaakt wordt van EPD en EMD.

Instelling van een toetsingscommissie aan wie door hulpverleners te allen tijde (online) advies kan worden gevraagd over ethische, dan wel juridische aspecten van de hem of haar voor ogen staande behandeling en/of (farmaco) therapie.

De opstelling van een 'bijsluiter'waarin de patient expliciet op zijn/haar verantwoordelijkheid conform de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandeling Overeenkomst) wordt gewezen.

Afscheid nemen van de mogelijkheid dat patiënten die dat uitdrukkelijk wensen anoniem kunnen blijven, dit ook met het oog op het EPD/EMD.

Het opstellen van een 'zwarte' lijst met daarop specifieke geneesmiddelen(groepen) die niet op basis van (uitsluitend) online arts-patiënt contact mogen worden voorgeschreven.

Richtlijnen voor de bediening van buitenlandse patiënten, waarbij terughoudendheid geboden is. Daarbij wordt expliciet gewezen op de toepasselijke (inter)nationale, zeer diverse regelgeving.
Overigens wijst de werkgroep in dit verband ook op de expliciete verantwoordelijkheid van de (internet)apotheker.

Uitsluiting van sponsoring of betaling van de zorgverlener door farmaceutische (of andere belanghebbende) bedrijven of instellingen.

Benadrukking van een strikte scheiding van functies: een arts diagnosticeert en schrijft zo nodig een geneesmiddel voor; de apotheker levert, nadat deze diens eigen controles heeft verricht, de door de arts voorgeschreven geneesmiddelen aan de patiënt. Beiden hebben daarbij hun eigen dossier aan te maken en bij te houden.

Nadere regels voor het online (na)bestellen van een geneesmiddel: dit kan pas plaatsvinden nadat de behandelende arts een diagnose heeft gesteld en op grond hiervan de behandelingmogelijkheden aan de patiënt kan voorleggen. Pas nadat daadwerkelijk een recept kan worden uitgeschreven kan de patiënt het betreffende geneesmiddel online bestellen. De arts bepaalt de voor te schrijven dosering en de maximale hoeveelheid geneesmiddelen.

Het gehele preadvies van de Werkgroep E-Health Standaarden van de NVEH staat vermeld op de internetsite van de vereniging: www.vereniging-ehealth.nl

De richtlijn van de KNMG is te vinden op: www.knmg.nl

Voor de pers:

Leden van de werkgroep:

Prof. Dr. G. Hennemann (www.mijnspecialist.nl) , tel. 06-54.91.20.45 Drs. H. Tjiook (www.efarma.nl) , tel 06-54.69.86.19.
Drs. M. van Scheepen (www.pilonline.nl) , tel. 06-51.38.25.25. Mevr. Mr. A.M. de Koning, Annemarie.dekoning@simmons-simmons.com; tel. 010-404.2579.