Optimisme arbeidsmarkt blijft constant volgens Manpower

Manpower uitzendorganisatie

Werkgevers in financiële sector verwachten veel werknemers aan te nemen komend kwartaal

Optimisme arbeidsmarkt blijft constant volgens Manpower onderzoek

DIEMEN, 13 december 2005 Werkgevers in Nederland zijn enigszins terughoudend bij het aannemen van nieuw personeel in het eerste kwartaal van 2006. Zo verwacht 6% van de Nederlandse geïnterviewden in dit eerste kwartaal meer mensen in dienst te kunnen nemen. Slechts 3% verwacht een daling van het totale aantal medewerkers. Dat betekent dat het netto werkgelegenheidscijfer hiermee op een gematigde +3% uitkomt. Dit blijkt uit het driemaandelijkse voorspellend onderzoek van Manpower onder ruim 750 werkgevers. Het optimisme tussen de verschillende regio's en sectoren loopt echter wel sterk uiteen. Opvallend is het positivisme over de werkgelegenheid in het westen van het land terwijl werkgevers in Zuid-Nederland het minst positief zijn . Op sector niveau verwachten werkgevers in de financiële sector, verzekeringen, onroerend goed en zakelijke diensten het hoogste aantal nieuwe werknemers aan te kunnen nemen. Aan het Manpower Employment Outlook Survey (MEOS), een onderzoek dat sinds in Nederland 2003 wordt gehouden, nemen wereldwijd meer dan 45.000 werkgevers deel.

Het netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat er landelijk nauwelijks een stijging van de werkgelegenheid begin van 2006 te verwachten valt. Op regionaal niveau zijn de werkgevers in West-Nederland het nog het meest optimistisch gestemd over de werkgelegenheid , terwijl werkgevers in Zuid-Nederland het minst positief zijn . In laatstgenoemde regio is het percentage werkgevers dat een stijging verwacht gelijk aan het percentage dat een daling voorziet. De kwartaalwijzigingen van de Net Employment Outlook onder de werkgevers in Noord-Nederland blijft stabiel . Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2005 zijn de verwachtingen in deze regio echter het meest positief gestemd .

De Manpower Employment Outlook Survey van het eerste kwartaal 2006 maakt vooral sectorale verschillen inzichtelijk. Het netto werkgelegenheidscijfer in het eerste kwartaal 2006 is in de zakelijke dienstverlening het hoogst (11%). In de sector Transport, opslag en communicatie zijn de verwachtingen van de werkgevers ten aanzien van het eerste kwartaal van 2006 het somberst gestemd, terwijl in de sector Overheid, maatschappelijke dienstverlening en welzijn de grootste daling wordt verwacht in vergelijking met het vierde kwartaal van 2005.
Voor het eerst in vier kwartalen verwachten de werkgevers in de verwerkende industrie een personeelsstijging. Ook al bedraagt de Net Employment Outlook in deze sector slechts een onzekere +1%, toch rapporteren werkgevers wel een hoopgevende stijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2005 . Dit lijkt in lijn te liggen met de cijfers die CBS op 25 oktober publiceerde. Hieruit werd enerzijds duidelijk dat het producentenvertrouwen in de industrie in de maand oktober

verbeterd was, anderzijds leidde dit vertrouwen niet tot plannen om de werkgelegenheid uit te breiden, aldus het CBS.

Hans Leentjes algemeen directeur Manpower Nederland: Het voorzichtige optimisme op de arbeidsmarkt zet zich ook het komende kwartaal weer door. Het eerste kwartaal van het jaar is een traditioneel zwakke periode voor de arbeidsmarkt. Als je kijkt naar de onderzoekscijfers dan zie je dat werkgevers in zakelijke dienstverlening een positief signaal afgeven. In de uitzendbranche zien wij op dit moment een zelfde soort ontwikkeling. In de administratieve en technische branche groeit de uitzendmarkt met meer dan 20%. Verder laten de cijfers in het westen een stijging zien, wat gezien de stijgende werkgelegenheid in de zakelijke sector logisch is. Dat de werkgevers minder positief zijn in het zuiden valt te verklaren uit het feit dat veel werkgelegenheid in de industriële- en logistieke sector zich in dit deel van het land bevindt.

Manpower Employment Outlook internationale vergelijkingen Internationaal springen de ontwikkelingen in India, Nieuw-Zeeland, Australië, Taiwan, Verenigde Staten en Canada in het oog. Werkgevers in deze landen zijn het meest optimistisch gestemd, terwijl de geluiden van werkgevers uit Duitsland Italië en Oostenrijk negatief zijn. Bovendien tonen de onderzoeksresultaten aan dat werkgevers in Zweden (+ 2%) en Frankrijk (0) het netto werkgelegenheidcijfer op het laagste niveau zetten sinds de start van het onderzoek in deze landen begin 2003. Evenals in Nederland is de opstelling in de rest van Europa gematigd. Positieve uitschieters zijn Ierland (+11%) en Spanje (+11%). Werkzoekenden in Duitsland hebben de slechtste vooruitzichten. Werkgevers daar zetten een netto werkgelegenheidscijfer neer van min 4%; een verslechtering met 2 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal.

De onderzoeksresultaten van de Manpower Employment Outlook Survey voor het tweede kwartaal van 2006 worden op 14 maart 2006 bekend gemaakt.

Over het rapport
De Net Employment Outlook is het cijfer dat verkregen wordt door het percentage werkgevers dat een inkrimping voorziet in werkgelegenheid, af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. De resultante is het netto werkgelegenheidscijfer. Een negatief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de arbeidsmarkt. Het onderzoek wordt ieder kwartaal uitgevoerd en omvat de forecast voor het opvolgende kwartaal. De individuele rapporten van alle 23 deelnemende landen zijn te vinden in de Manpower Press room op www.manpower.com/meos. Tevens zijn de Europese en Internationale resultaten hierin gedetailleerd opgenomen.

Over het onderzoek
De Manpower Employment Outlook Survey wordt ieder kwartaal uitgevoerd. Aan meer dan 45.000 werkgevers wereldwijd, afkomstig uit zowel de publieke als private sector, wordt gevraagd of zij in het volgende kwartaal wijzigingen voorzien in hun personeelsbestand. Voor het Nederlandse deel van het onderzoek werden 750 werkgevers geïnterviewd. Op basis van de onderzoeksresultaten rapporteert het onderzoek over de verwachte ontwikkelingen in werkgelegenheid per land en per regio. In het Nederlandse rapport worden tevens de ontwikkelingen per sector geschetst. In de 40 jaar dat dit onderzoek loopt, heeft het zich ontwikkeld tot een betrouwbare indicator naar de werkgelegenheidsontwikkeling wereldwijd. Het onderzoek is momenteel beschikbaar voor 23 landen en gebieden: de VS, Canada, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland, China, India, Japan, Hongkong, Taiwan, Singapore, Oostenrijk, Duitsland, België, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Noorwegen, Zweden, Zwitserland het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Over Manpower
Manpower Inc. (NYSE: MAN) is wereldleider op het gebied van personeelsdiensten en biedt haar klanten een brede reeks van oplossingen voor personeelsvraagstukken. Wij zijn gespecialiseerd in werving en selectie van personeel voor vaste en tijdelijke banen en contracten op projectbasis. Daarnaast richten we ons op assessment van personeel, training, opleiding en organisatievraagstukken. Manpower wereldwijd biedt haar diensten aan via een netwerk van 4.300 vestigingen in 67 landen en regios. Jaarlijks werken we met meer dan 400.000 klanten samen. Hierdoor beschikken we over ruime ervaring. Tot deze klantenkring behoren zowel kleine en middelgrote bedrijven in alle sectoren en ook 's werelds grootste multinationals. De focus van Manpower is gericht op vergroting van productiviteit door verbeterde kwaliteit, efficiëntie en kostenreductie waardoor onze opdrachtgevers zich beter kunnen richten op hun kernactiviteiten.

Over Manpower Nederland
Manpower is sinds de jaren zestig ook gevestigd in Nederland en heeft hier 150 vestigingen met ruim 900 medewerkers. Naast de merken Manpower en Manpower Uitzendorganisatie voeren we in Nederland de merken Manpower Special Staffing, Right Management Consultants, Manpower Business Solutions en Elan. Het gedetailleerde Nederlandse Manpower Employment Outlook rapport via www.manpower.nl downladen.