Gemeente Den Haag

december 2005
Op dinsdag 13 december worden opnieuw enkele belangrijke inventarissen op de website van het Haags gemeentearchief geplaatst.(12 december)

Deze inventarissen zijn het eindresultaat van een meerjarenproject. Het Haags Gemeentearchief en de gemeentelijke diensten hebben gezamenlijk de bijna 9 km archieven van de gemeentesecretarie en de (voormalige) gemeentelijke diensten, vanaf ca. 1952-1990 bewerkt en toegankelijk gemaakt.

Welke archieven zijn beschikbaar gekomen voor raadpleging en onderzoek? Een kleine greep uit het nieuwe aanbod: de archieven van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, de dienst Stedelijke Ontwikkeling en Grondzaken, de dienst Gemeentewerken, de Gemeentelijke Kredietbank, de diensten Onderwijs, Kunst en Cultuur en Welzijn en tot slot het archief van de gemeentesecretarie. Vooral het secretariearchief is van belang omdat tot 1991de gemeentesecretarie het gemeentelijke beleid vorm heeft gegeven.

Wat kunt u vinden in deze archieven? Met behulp van deze archieven is het niet alleen mogelijk om de gemeentelijke besluitvorming over belangrijke kwesties te bekijken, maar kunnen ook belangrijke onderdelen van de geschiedenis van de stad en zijn inwoners van ca. 1950 tot ca. 1990 gereconstrueerd worden. Er is bijvoorbeeld te vinden waar de Hagenaar, en de Hagenees, uitgingen. Welke bioscopen er waren er en welke restaurants, en wat kostte een menuutje toen? Maar er is ook informatie over de wederopbouw van de stad, en over aanpak van de 19e eeuwse arbeiderswijken of over de bouw van het stadhuis aan het Spui.

Vanaf woensdag 14 december zijn deze, en de andere archieven, gratis te raadplegen in onze studiezaal aan het Spui 70. Dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 * 17.00 uur.