Ingezonden persbericht


DRAADLOOS INTEL-COMMUNICATIENETWERK ONDERSTEUNT HULPORGANISATIES BIJ HEROPBOUW ATJEH NA TSUNAMI

Kontich, 13 december 2005 - Bijna een jaar nadat de Indonesische provincie Atjeh werd getroffen door de tsunami, zijn de hulpverlening en opbouwwerkzaamheden nog in volle gang. Overheidsinstellingen en niet-gouvernementele organisaties (NGO's) werkten het afgelopen jaar hard aan de heropbouw van de provincie. Intel leidde in die periode verschillende technologiebedrijven bij de ontwikkeling van een netwerk voor ruim vijftig overheidsinstellingen en NGO's. Hiermee konden zij belangrijke informatie delen over vermiste personen, voedselvoorraden, medische apparatuur en bouwmaterialen.

"Het was voor internationale hulporganisaties in Banda Atjeh van groot belang informatie te delen en logistieke operaties te coördineren. De inzet van draadloze breedbandtechnologie was daarbij een uitkomst", zegt Stacy Smith, CIO van Intel. "Naast het verstrekken van voedsel, water en onderdak was communicatie essentieel. Cruciale informatie is nu draadloos te verzenden via het internet. Hierdoor kunnen afgelegen vestigingen van hulporganisaties contact onderhouden met het hoofdkwartier."

Enkele organisaties die een bijdrage leverden aan het netwerk, waren Air Putih Foundation en Mercy Corps. "Ons doel in Atjeh was eenvoudig: snelle informatieverspreiding onder partijen die betrokken zijn bij hulpacties, zodat ze hun werk efficiënter kunnen uitvoeren", zegt Craig Redmond, Country Director bij Mercy Corps Indonesia. "Met de draadloze breedbandapparatuur van Intel is de communicatie aanzienlijk verbeterd. We kunnen onze activiteiten nu veel beter coördineren."

De snelheid waarmee het project voor draadloze toegang is uitgevoerd, toont het vermogen van technologie bij de ontwikkeling van afgelegen gebieden. Intel leverde Banda Atjeh hardware en netwerkapparatuur uit de gehele wereld. Een draadloos breedbandnetwerk met drie basisstations bood internetverbindingen met snelheden tot 6 MB per seconde. Samen met krachtige servers, desktops en notebooks omspande dit netwerk het gehele rampgebied, dat een straal had van 1.000 kilometer. Om te garanderen dat het project duurzame resultaten opleverde, zorgde Intel dat lokale engineers over de technische expertise beschikten om installaties, antennes en draadloze basisstations te onderhouden.

Hoewel een groot deel van de internationale hulporganisaties zijn werk heeft gedaan, speelt het draadloze breedbandnetwerk nog steeds een rol bij de opbouw van de gemeenschap. Het netwerk verbindt leraren, studenten, lokale overheidsinstellingen, kleine bedrijven en burgers met elkaar, met het internet en met organisaties en mensen over de gehele wereld. De netwerkinfrastructuur biedt een basis voor de levering van overheidsdiensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Bovendien stimuleert het de groei van kleine en middelgrote bedrijven in de regio.

Volgens de Intel-visie is draadloze breedbandtechnologie van grote waarde voor het ontwikkelen van een digitaal Zuidoost-Azië (d-ASEAN) en het bereiken van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Deze doelen zijn erop gericht de verschillende openbare, bedrijfs- en particuliere ecosystemen te laten samenwerken om effectief gezamenlijke en individuele doelstellingen te bereiken. Ondernemingen die een bijdrage leveren aan het initiatief voor draadloze toegang, zijn Alvarion, DSC, Global Marine, PT Sistimindo Kompudata, T Soja & Associates, Asia SAT, Air Putih, Indosat en Mercy Corps.

###

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom.

Voor meer informatie,

Ingezonden persbericht