Universiteit Maastricht


Persbericht

13 december 2005

TOP subsidie voor UM-onderzoekers

Voor onderzoek naar ontstaan Diabetes Mellitus

ZonMW, de medische tak van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), maakte deze week bekend dat dr. Patrick Schrauwen een TOP-subsidie (voorheen bekend als programmasubsidie) ontvangt voor het onderzoek naar de rol van ontkoppelingseiwitten (UCP) bij Diabetes Mellitus type 2 ('ouderdoms'-suikerziekte). Met TOP-subsidies ondersteunt ZonMW innovatieve onderzoekslijnen, uit te voeren door onderzoeksgroepen met een excellente staat van dienst. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor vernieuwing van onderzoekslijnen, qua inhoud en samenwerking. Met de verstrekte middelen van ¤ 500.000 per subsidie kunnen gedurende vijf jaar personele en materiële kosten worden gedekt. ZonMW heeft dit jaar 154 voorstellen ontvangen. Vijftig voorstellen werden beoordeeld als zeer goed tot excellent, waarna de beste zestien zijn gesubsidieerd.

Schrauwen toonde eerder aan dat ontkoppelingseiwitten een andere functie hebben dan aanvankelijk werd aangenomen. Ontkoppelingseiwitten bevinden zich in de mitochondriën (de 'energiecentrales') van de cel. Tot voor kort veronderstelde men dat zij de hoeveelheid energie die uit de verbranding van vet en suikers wordt gehaald verminderden. Samen met collega-onderzoeker dr. Matthijs Hesselink publiceerde Schrauwen de hypothese dat deze ontkoppelingseiwitten de mitochondriën beschermen tegen de schadelijke effecten van vetten. Deze hypothese wordt inmiddels internationaal geaccepteerd. Recent onderzoek wijst erop dat een verminderde werking van - en schade aan- de mitochondriën tot Diabetes Mellitus type 2 kan leiden. De onderzoekers hebben hiermee de missing link blootgelegd in de alombekende maar tot dusver nog onverklaarde relatie tussen overgewicht en Diabetes Mellitus type 2. In het door ZonMW gefinancieerde onderzoek gaan Schrauwen en Hesselink onderzoeken of en zo ja, hoe de ontkoppelingseiwitten kunnen beschermen tegen de nadelige effecten van te veel vet. Zodoende kan men het ontstaan van type 2 diabetes mellitus vertragen of voorkomen.

Dr. Schrauwen ontving eerder een Academy-fellowship van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), terwijl Matthijs Hesselink eerder dit jaar een NWO vidi-subsidie verwierf. De onderzoeksgroep van Schrauwen en Hesselink is verbonden aan het onderzoeksinstituut NUTRIM (Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht). Binnen dit instituut werken zij in een hechte samenwerking aan oorzakelijk onderzoek naar het ontstaan van Diabetes Mellitus type 2. Het ZonMW-onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de onderzoeksgroepen van prof.dr. Jan Glatz (Moleculaire Genetica, Universiteit Maastricht) en prof. Dr. Barbara Cannon (Wenner Gren Institute, Stockholm).

Noot voor de pers

Voor meer informatie over dit project: Dr. P. Schrauwen (p.schrauwen@hb.unimaas.nl)

Voor informatie over de onderzoeksgroep: http://www.hb.unimaas.nl/muscle.

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine