Provincie Gelderland

Bijgesloten doen wij u persbericht nr. 2005-715 toekomen nogmaals toegezonden omdat er één bijlage i.p.v. Twee bijlages waren meegestuurd. Onze excuses hiervoor..

|                                            |Nr.   |2005-715       |
|                                            |Arnhem|13 december    |
|                                            |,     |2005           |
E-IMPULS GEDEPUTEERDE STATEN STELT 2 MILJOEN BESCHIKBAAR VOOR ICT PROJECTEN

Voor 2006 heeft het Gelders college 34 ict-projectaanvragen gehonoreerd met een bedrag van in totaal 2 miljoen euro. De provincie Gelderland steunt graag initiatieven en ideeën die een oplossing bieden voor maatschappelijke problemen. ICT kan daarin een rol spelen en de Gedeputeerde Staten stellen daarom geld beschikbaar om organisaties en instellingen te stimuleren ICT toe te passen.

In totaal kwamen er 92 aanvragen binnen. De inhoud van de 34 goedgekeurde projecten is verschillend. Een aantal voorbeelden:

In Rivierenland worden toeristische digitale informatiezuilen geplaatst. Een handig hulpmiddel voor de recreanten die informatie willen over de directe omgeving.

Op de spoedeisende hulp van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen. Het personeel kan direct medische gegevens bij huisartsen opvragen.

In filialen van Bibliotheek Doetinchem wordt het lenen van boeken gedigitaliseerd. Tijdens de openingstijden van de bibliotheken kunnen lezers via een machine de boeken afstempelen en inleveren.

In de Achterhoek hebben familieleden thuis nu de mogelijkheid om met opa of oma die in het verpleegtehuis ligt via beeld- en audioverbindingen te communiceren.

Informatietechnologie wordt ook toegepast op het gebied van openbare veiligheid. Zo maakt een project het mogelijk dat er tijdens de bestrijding van natuurbranden betere communicatie tussen brandweereenheden plaatsvindt.

In Ede wordt het mogelijk om via een website sportmaatjes te zoeken.

De gemeente Apeldoorn brengt via 3D ruimtelijke plannen duidelijker in beeld.

Op www.gelderland.nl/e-impuls staat het totaaloverzicht van de goedgekeurde projecten.

Op dit moment evalueert het College van Gedeputeerde Staten de subsidieregeling, mede met het oog op besluitvorming over het toekomstige externe ICT-beleid.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij afdeling Communicatie, Dienst Services, Suheyla Tunc, (026) 359 90 21, of bij afdeling Economische Zaken, Joyce Lauret 026 359 91 96.


---- --
Bijlage 2: Bloemlezing gehonoreerde ICT-projecten

2005-12: ICT- infrastructuur bedrijventerrein Ede (gemeente Ede) In het kader van het project Duurzame ontwikkeling bedrijventerreinen werken gemeente Ede, het Ede's bedrijvencontact, Kamer van Koophandel en provincie aan duurzaamheid op bestaande bedrijventerreinen Frankeneng en Heestereng. In dit kader hechten partijen groot belang aan een goede elektronische bereikbaarheid van de bedrijven op deze terreinen. Een belangrijk deelproject is de vraagbundeling ten behoeve van een adequate en toekomstvaste ICT infrastructuur of breedband. Gemeente Ede vraagt een bijdrage van E 29.025,-- in de kosten voor het organiseren van vraagbundeling onder circa 400 bedrijven. De vraagbundeling resulteert in een door de bedrijven gedragen businessplan voor de aanleg van een open breedbandnetwerk voor ondernemers. Deze infrastructuur vormt de basis voor een groeiend aanbod van nieuwe elektronische diensten voor ondernemers, zoals supersnel internet, shared service centers en camerabeveiliging.

2005-46 "Integratie en adviessysteem" Stichting Born Ouderenwerk en SBWO De Stichting Born Ouderenwerk en de SBWO zetten een integraal informatie- en adviessysteem voor ouderen op. Een deel bestaat uit een cliëntregistratiesysteem, dat de gegevens van de cliënten van de ouderenadviseur registreert. Het andere deel is een sociale kaart van de lokale en (sub)regionale voorzieningen die voor ouderen en mensen met een functiebeperking van belang zijn . Als de website met de sociale kaart geen antwoord biedt wordt automatisch naar de ouderenadviseur verwezen.

2005-49 "Toeristische digitale informatiezuilen", Regionaal Bureau voor Toerisme Gelderland Inrichting van een netwerk toeristische digitale informatiezuilen in Rivierenland. Deze zuilen worden geplaatst bij de 45 fysieke infoposten bij toeristische ondernemers en organisaties die in 2004 de functie van de (faillietgegane) VVV's hebben overgenomen. De infozuilen zijn gekoppeld aan de website van RBT Rivierenland en geven tijd- en plaatsonafhankelijke informatie aan toeristen, recreanten en eigen inwoners. Daarnaast krijgen de zuilen ook andere taken. Zo worden combinaties mogelijk met de reeds bestaande "Tourist Cards" en de volgend jaar te ontwikkelen Toeristische Overstappunten (TOP's). Het project is gericht op de ontwikkeling van 10 infozuilen (pilot). Op basis van de ervaringen worden de zuilen vervolgens breed uitgerold over het Rivierengebied en de rest van de provincie.

2005-59 "e-acute zorg", St Zegen Zorginformatie Nijmegen Met het project e-acute zorg wordt het mogelijk om op de spoedeisende hulp (SEH) van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen de medische gegevens van (door huisarts of huisartsenpost verwezen) patiënten bij de vaste huisarts van de patiënt digitaal op te vragen en in te zien. Hierdoor kan de arts van de SEH betere behandelkeuzes maken waardoor de kwaliteit van de zorg kan toenemen. Na behandeling op de SEH wordt een digitaal consultretourbericht aan de verwijzer van de huisartsenpost (CHN) en de vaste huisarts gestuurd. Hierdoor blijft het dossier van de patiënt bij de vaste huisarts compleet. Realisatie van het project betekent een betere informatievoorziening, waardoor kansen op medische fouten door informatiegebrek verminderen.

2005-87 "Transmuraal e-diabetes dossier", Slingeland Ziekenhuis Het project is gericht op het realiseren van een transmuraal e-diabetesdossier dat gebruikt wordt door bij de diabetespatiënt betrokken zorgverleners, zoals huisartsen, medisch specialisten, diëtisten en diabetesverpleegkundigen. De applicatie biedt de mogelijkheid voor de betrokken zorgverleners om relevante patiëntengegevens, conform van te voren vastgestelde modellen, te kunnen vastleggen en inzien.

2005-90 "Registratie patiëntgegevens hospices", Integraal kankercentrum Oost Het project is gericht op het ontwikkelen en invoeren van een webbased registratiesysteem waarmee gegevens verzameld worden met betrekking tot het gebruik van hospicevoorzieningen door verschillende patiëntengroepen. Behalve dat het voor de afzonderlijke hospices een geautomatiseerd patiëntenadministratiesysteem biedt, genereert het gegevens van belang voor de planning van het regionale aanbod aan palliatieve voorzieningen. Bovendien bieden de gegevens informatie van belang bij de ontwikkeling van kwaliteitsbeleid.

2005-93 "Project Implementatie zorgmonitor maatschappelijke zorg", gemeente Arnhem In 2004-2005 is in opdracht van de Stuurgroep Maatschappelijke Zorg van de gemeente Arnhem de Zorgmonitor Maatschappelijke Zorg ontwikkeld door Bureau Zin. Deze monitor is bestemd voor de registratie van gegevens over de groep kwetsbare personen die geen gebruik maken van de beschikbare voorzieningen, dit in het kader van de OGGZ. Was de monitor tot nu toe een database, in de vervolgstap moet de monitor ook operationeel worden gemaakt voor gebruik op grote schaal in de gemeente Arnhem. Bovendien moet de monitor deelprojecten gaan sturen, van managementinformatie voorzien. Speerpunt is de problematiek van dakloosheid.

2005-71 "Digitaal loket wonen zorg welzijn", Regio Noord Veluwe Doel van het project is te komen tot een inhoudelijke afstemming van voorzieningen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Dit leidt tot verbetering van de kwaliteit van de publieke dienstverlening. Kennis en inzicht in de mogelijkheden bevorderen de zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Zeker in een gebied dat wordt gekenmerkt door veel verspreid liggende kernen.

2005-83 "Zorgmonitor Achterhoek" GGD Gelre IJssel De zorgmonitor geeft inzicht in de aard en omvang van de problematiek en geeft tevens beleidsinformatie over mogelijke oplossingen en aan te brengen prioriteiten. Hiermee kan het probleem van de maatschappelijke zorg (dak- en thuislozenproblematiek, huiselijk geweld) gerichter aangepakt worden en kunnen reële oplossingen worden ingezet. Een traject dat zonder de monitor niet mogelijk is Een aanpassing per organisatie om de zorgmonitor ZIN en de eigen cliënt/dossiers met elkaar te verbinden, is van belang om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de toevallige alertheid van de hulpverlener om de cliënt aan te melden bij het systeem. Door het eenmalig aanmaken van een klantcode komen beperkte gegevens voor alle andere hulpverlenende organisaties beschikbaar en kan sneller en doeltreffender hulp worden geboden. Drama's als die in Roermond en in Alphen aan de Rijn leren ons, dat de aanwezigheid van meerdere hulpverleners in een gezin, niet altijd leidt tot een gecoördineerde inzet van die hulp. Door een zodanige aanpassing van het systeem dat ook andere gezinsleden vermeld kunnen worden, kan gerichter worden samengewerkt en kunnen afspraken worden gemaakt over de coördinatie van de hulpverlening. Een gezamenlijke beheersorganisatie bevordert de continuïteit en de ontwikkeling van het systeem (dat met veel overheidsgeld is/wordt ontwikkeld). Een syntax en een standaardrapportage geven de mogelijkheid om geaggregeerde gegevens aan te leveren aan gemeenten, provincie en instellingen. Dit voorkomt dat iedere epidemioloog steeds het wiel moet gaan uitvinden in het benaderen van de database en het groeperen van de gegevens. De efficiency in het maken en opstellen van rapporten wordt hierdoor bevorderd De noodzaak is gelegen in het feit dat gekomen zou moeten worden tot een eenduidig provinciaal registratiesysteem, zodat inzicht ontstaat in de aard en omvang van de problematiek op regionaal en bovenregionaal niveau. Ook maakt dit het mogelijk cijfers van verschillende steden met elkaar te vergelijken. Er is uitgebreid sprake geweest van uitwisseling van kennis en resultaten en dit proces zal de komende jaren worden voortgezet:

2005-05 Dagopvang gaat digitaal, St. Welzijn Ouderen Voorst De Dagopvang Ouderen in Twello gaat digitaal. ICT wordt ingezet voor activering van de bezoekers. ICT geeft de mogelijkheid voor oefening op het gebied van taal, geheugen en begrip. Resultaat is dat de ouderen kennis maken met het fenomeen computer en hiervan in het maatschappelijk verkeer gebruik gaan maken.

2005-13 Blind websurfen: als blinde ICT-gebruiker ervaren in het Practicum van het MUZIEUM, St. Beheer Le Sage ten Broek Het MuZIEum wil bijdragen aan de sociaal-maatschappelijke emancipatie en integratie van blinden en slechtzienden in onze samenleving. Doel van het MuZIEum is de zienden in contact te brengen met de wereld van de niet-zienden en daarmee de integratie van beide groepen te bevorderen. Het MuZIEum laat bezoekers ervaringen opdoen en informeert bezoekers op verschillende manieren. Het project Blind websurfen waarvoor de aanvraag is gedaan wil bezoekers van het MuZIEum zelf laten ervaren hoe een blinde een PC gebruikt en surft over het web. Mede daarmee wil het MuZIEum breed uitdragen welke richtlijnen nodig zijn om het web voor blinden en slechtzienden toegankelijk te maken. De effecten van het project moeten zijn:
. Bewustwording bij publiek van beperkingen maar vooral ook mogelijkheden van mensen met een visuele handicap in relatie tot ICT
. Totstandkoming dialoog bij publiek en in de maatschappelijke omgeving over positie van blinden en slechtzienden in onze visuele samenleving.
. Organisaties, instellingen en webbouwers aanzetten tot ontwerpen van toegankelijke websites. Doelgroep: de bezoekers van MUZIEUM in de vorm van: jongeren en jongvolwassenen, scholen/onderwijs, bedrijven en instellingen, traditionele museabezoekers en zgn. 'City-trippers'. Werkzaamheden:

. Inrichten en onderhouden van een ervaringsplek ICT-gebruik en websurfen in het Practicum
. Ontwikkelen en uitwerken van een compacte instructie en informatie t.b.v. bezoekers in Nederlands en Duits
. Opleiden workshopmedewerkers en vrijwilligers in begeleiden bezoekers in het Practicum
. Ondersteunen en begeleiden bezoekers die deelnemen aan de workshop websurfen Practicum.

2005-25 "Digitale filialen; invoering van zelfservice en personeelloze openingstijden in de filialen Gaanderen en De Huet/Dichteren", Bibliotheek Doetinchem Invoering van selfservice balies en inzet van vrijwilligers leidt tot de volgende resultaten:
. ondanks budgetvermindering handhaving van de ledentallen van de bibliotheekfilialen in Gaanderen (afzonderlijk dorp) en De Hueten (stadswijk)
. door inzet van vrijwilligers (mogelijk gemaakt door de invoering van selfservice balies) wordt de sociale cohesie van de dorps- en wijkgemeenschap gestimuleerd
. door honorering van het project wordt de basis gelegd voor het project 'digitale bibliothecaris'. Dit is gebruikmaken van digitale communicatiemiddelen om vragen te beantwoorden vanuit de centrale bibliotheekvestiging. De aanvraag van subsidie voor dit project gebeurt op basis van de Verordening bibliotheekvernieuwing Gelderland in 2006.

2005-27 "Telecontact in het verpleeghuis", St. Sensire De Drie Beken Sensire en Sutfene, zorgaanbieders met verpleeghuisactiviteiten bieden een beeld- en audioverbinding aan tussen bewoner en de familie thuis. Deze communicatie verloopt via de TV en is mogelijk op een door bewoner of familie gewenst moment. De effecten op bewoners, verzorgers en familie zullen worden gemeten door onderzoek. Vraag is of het welbevinden van de bewoners toe en de zorgvraag meetbaar af zullen nemen als een bewoner beschikt over een beeld- en audioverbinding met de familie.

2005-38 "Veiligheidsnet, Command and Control System", Hulpverlening Gelderland Midden Dit project voorziet in een betere communicatie tussen brandweereenheden tijdens de bestrijding van natuurbranden. Door toepassing van een Gisapplicatie kan de lokale situatie sneller in beeld gebracht worden en sneller en efficiënter ingegrepen worden. Dat kan materiele schade en letselschade beperken.

2005-51 "ICT in de pathologie", Alysis Zorggroep/Ziekenhuis Rijnstate In het kader van het project wordt een ICT netwerk tussen ziekenhuizen in de regio Arnhem e.o. (Arnhem, Velp, Zevenaar, Doetinchem, Ede) ingericht ten behoeve van een snelle en online beoordeling van pathologische preparaten en microscopische beelden, bijvoorbeeld tijdens ingrijpende operaties, ten behoeve van het consulteren van gespecialiseerde collega-pathologen en het verzenden van verslagen.

2005-69 "Meten is weten", Stichting Gelders Erfgoed De Stichting wil met dit project een geavanceerd systeem van kennismanagement realiseren binnen de organisatie. De stichting ondersteunt ruim 200 erfgoedinstellingen in Gelderland, zoals musea en oudheidkundige verenigingen. De ondersteuning wordt geboden vanuit verschillende sectoren (publieksbereik, veiligheidzorg, behoud en beheer, PR&marketing etc) en, daarnaast vanuit een meer integrale aanpak (gebiedsgericht cultuurbeleid). Het werk wordt verricht door verschillende vakspecialisten (de consulenten). Het gevaar bestaat dat vanuit de verschillende disciplines langs elkaar heen gewerkt wordt, dingen dubbel gebeuren en de ene instelling veel meer en veel uitgebreidere ondersteuning ontvangt dan de andere instelling. Ook blijft het nu vaak onduidelijk wat de effecten zijn van de werkzaamheden en of de door de provincie gestelde doelen worden bereikt. Het Custumor Relation System moet hier verandering in brengen: goede managementinformatie en effectief inspelen op de vraag van de aangesloten instellingen.

2005-08 ICT-project VIT Oost-Gelderland 2006, Vrijwillige Intensieve Thuiszorg en Mantelzorg Oost-Gelderland Met het project wil de VIT enerzijds bewerkstelligen dat zij op juiste en verantwoorde wijze met cliëntgegevens kan omgaan en administreren. Anderzijds heeft de VIT geconcludeerd dat haar huidige website niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Er is gekozen om de site om te bouwen, zodat zij aantrekkelijker wordt voor het grote publiek en het als ondersteuningsmiddel voor vrijwilligers, mantelzorgers en professionele zorgaanbieders kan gaan dienen.

2005-04 ICT voor volwassenen met een verstandelijke handicap, Trainingcentrum op eigen benen Het project 'ICT voor volwassenen met een verstandelijke beperking' omvat het ontwikkelen van een training in het leren omgaan met een computer en met internet voor zeer moeilijk lerende verstandelijk gehandicapten die niet (goed) kunnen lezen of schrijven. Onderzoek van hen heeft uitgewezen dat een geschikte cursus voor deze doelgroep in Nederland nog niet voorhanden is. De nog te ontwikkelen training is onderdeel van een divers aanbod van trainingscentrum 'Op eigen benen'; er zijn cursussen van geldzaken en supermarkt tot schoonmaken en weerbaarheid. Computer en Internet worden nieuw toegevoegd. Cliënten komen intern op het trainingscentrum en geven (evt. met hulp) aan waar ze aan willen werken. Langzaam en stapsgewijs worden in de trainingen de (sociale) gedragingen eigen gemaakt. Er is vooraf een marktonderzoek gedaan naar behoeften en aantallen e.d. O.a. ook om te kijken of uitbreiding van het centrum tot de mogelijkheden behoorde (is niet onderwerp van project). De bedoeling is om drie trainingen op te zetten: Computercursus niveau A voor mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen/schrijven, computercursus niveau B voor cliënten die enigszins kunnen lezen/schrijven en een internettraining voor cliënten die eenvoudig kunnen lezen. Het is mij onbekend in hoeverre aangepaste software nodig blijft om van internet en computer gebruik te kunnen maken en in welke mate deze software (vrij) ter beschikking komt

2005-60 "Proeftuin internetdienst IK KIES; eindeloze mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking", Stichting De Driestroom Bij de proeftuin internetdienst IK KIES gaat het erom mensen in staat te stellen zoveel mogelijk vorm en inhoud aan het eigen leven te geven. Het doel van het project is om m.b.v. technologie de doelgroep in staat te stellen om zelfstandig dagelijks terugkerende keuzen te kunnen maken en activiteiten te kunnen uitvoeren waarin met tot op heden afhankelijk is van derden. De doelgroep wordt in eerste instantie gevormd door cliënten van Stichting De Driestroom met een matige of ernstige verstandelijke handicap (± 600 mensen). De volgende diensten zijn inmiddels ontwikkeld (en beschikbaar in de 'proeftuinsituatie'):
. Kiezen, beluisteren en bekijken van eigen muziek en film. Door aanraking van (Touchscreen PC) of klikken met muis op de afbeelding van de cover, start de eigen CD of (muziek)DVD.
. Kiezen en beluisteren van (internet)radio; door aanraking van of klikken met de muis op een tevoren zelfgekozen afbeelding stemt men af op de zender van eigen keuze.
. Bekijken van de eigen digitale fotoboeken; familie kan foto's toesturen die dan zonder probleem door een cliënt bekeken kunnen worden na aanraking van /klikken op een zelfgekozen afbeelding zodat het eigen fotoboek opent.
. Agenda; Door aanraking van of klikken op een gekozen afbeelding kan men het eigen dag- of weekprogramma inzien met een verwijzing naar de actuele tijd.
. Spelletjes

. Eenvoudige benadering van specifieke sites

2005-75 "De Uitbarsting", Jeugdwerkbureau Lava Jeugdwerkbureau Lava wil jongeren d.m.v. ICT-elementen uitdagen, motiveren en activeren. Zo'n 2000 Gelderse jongeren kunnen meer dan nu het geval is op een rationele wijze een afgewogen oordeel vormen over actuele maatschappelijke vraagstukken. Door hen een website te laten bouwen en te onderhouden, zijn jongeren in staat om gezamenlijk en met gebruikmaking van elkaars kennis en ervaringen, activiteiten te ontplooien en breed gedragen oplossingen aan te dragen voor knelpunten in hun directe leefomgeving. Jongeren gaan op het internet en via hun website op een inventieve en creatieve wijze aan de slag met aangereikte thema's en opdrachten en krijgen ook de kans om opdrachten van andere groepen jongeren te beoordelen. Deskundigen staan hen bij. Het competitie-element (verkiezing "project van de maand") houdt de deelnemer scherp en de activiteit spannend

2005-88 "Collectie Gelderland Digitaal", Stichting Gelders Erfgoed Het project realiseert een website voor zowel het grote publiek als voor mensen die werkzaam zijn in de erfgoedsector: een museumforum voor museumprofessionals: kennisuitwisseling, collectiemobiliteit etc. en een forum voor het grote publiek: musea en historische verenigingen tonen collecties en vertellen verhalen De site is verbonden met de site www.geschiedenisgelderland.nl (provinciale site met alles wat je weten wilt over de geschiedenis van onze provincie: archievencollecties, tentoonstellingen, de filmpjes van de GeschiedenisBus van TV-Gelderland, info van monumentenorganisaties etc.). Gelderland Digitaal is een interactieve website.

2005-22 "Ontsluiten van de kunstverzameling", Stichting Huis Bergh Doel is digitalisering van de collectie en daarmee:
. de collectie beter ontsluiten voor alle burgers
. een Gelderse instelling op nationaal niveau te tillen
. Gelderse burgers daarvan te laten profiteren, m.n. lokale contextualisering van de museale objecten. Dat wil zeggen dat aan de objecten achtergrondinformatie wordt gekoppeld die betrekking heeft op de regio.

2005-35 "Sportmaatjes.nl", Sportservice Ede Het project Sportmaatjes.nl richt zich op het stimuleren van sport en sportdeelname door de inzet van Internet als middel. Dit door middel van het opzetten van een website die zich richt op de potentiële sporters én door een koppeling te maken met nieuw te ontwikkelen middelen of al ontwikkelde middelen. Onderdelen van het project zijn:
. de nieuw te ontwikkelen site www.sportmaatjes.nl die (potentiële) sporters de mogelijkheid biedt om een sportmaatje, een sportactiviteit en/of sportproducten te zoeken.
. de bestaande site van de Sportservice Ede vormt het portaal voor het nieuwe initiatief van Sportmaatjes.nl. Tevens wordt de drempel naar Sportservice Ede verlaagd en raken burgers hiermee beter bekend.
. digitaal klantvolgsysteem: het bestaande klantvolgsysteem zal ook gekoppeld worden aan Sportmaatjes.nl, waardoor het frontoffice van Sportservice Ede geautomatiseerd en interactief vragen van burgers binnenkrijgt via sportmaatjes.nl en deze adequaat kan afhandelen. Het Relatie Beheer Systeem, E-mail en het elektronische agendabeheer van Sportservice Ede zullen ook gekoppeld worden aan het klantvolgsysteem, waardoor hulpvragen en interne werkprocessen effectiever en efficiënter afgehandeld kunnen worden en de klantvriendelijkheid zal toenemen.
. aandacht voor doelgroep senioren en mensen met een beperking. Om te bereiken dat de doelgroep via Internet ook daadwerkelijk aan de slag gaat met sport en gezondheid en bijv. digitaal een sportmaatje vindt, zal de stimulering van deze mensen op een persoonlijke wijze plaatsvinden. Hiervoor gaan vrijwilligers en stagiaires persoonlijk langs bij de doelgroep (conform de beproefde GALM-aanpak). Wijkgerichte infoavonden geven vervolgens informatie over de digitale- en internet- sportmogelijkheden voor de doelgroep. De wijkgerichte aanpak en betrokkenheid van bekenden zorgt voor stimulering van verdere deelname.

2005-54 "Wijchen koppelt (zich) aan de regio", Gemeente Wijchen Dit project realiseert een elektronisch loket (portal) van overheidsdiensten voor bedrijven, te beginnen in de gemeente Wijchen, later uit breiden naar andere gemeenten. Ze doet dat door koppeling van overheidscatalogi.

2005-57 "Samen Bouwen, Samen Thuis", Stichting Diafaan Stichting Diafaan en samenwerkende partners voeren het project "Samen Bouwen, Samen Thuis" uit. In dit project worden diensten en zorg naar de zelfstandig thuis wonende cliënt gebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ICT en domoticatoepassingen (automatisering van hulpmiddelen thuis), zoals op het gebied van de personenalarmering, elektronische toegang en het linken van dienst- en zorgverlenende systemen.

2005-58 www.vraagwijzerwestmaasenwaal.nl Gem. West Maas en Waal Doel van het project is een gebruiksvriendelijke, interactieve en vraaggerichte website te realiseren die met behulp van een actuele sociale kaart, antwoord geeft op alle vragen die inwoners kunnen hebben op het gebied van wonen, welzijn, zorg, mobiliteit en inkomensondersteuning. De vraagwijzer is bedoeld om de inwoners op één centraal punt hun vraag te laten stellen. Op een tijdstip wat hun het beste uitkomt. Er komt naast dit digitale loket ook een fysiek loket Vraagwijzer.

2005-91 "Virtueel Apeldoorn", Gem. Apeldoorn Dit project realiseert een virtuele 3D-toepassing waarmee ruimtelijke plannen duidelijker in beeld worden gebracht voor burgers, bedrijven en andere belanghebbenden. Doordat ingewikkelde ruimtelijke plannen via een virtuele 3d-presentatie veel gemakkelijker toegankelijk worden kunnen burgers, bedrijven en andere belanghebbende ook makkelijker de afweging maken om actief te gaan participeren in het proces, bijvoorbeeld door gebruik te maken van inspraak- of bezwaarmogelijkheden.

2005-17 "Webwerk Vrouwendocumentatiecentrum De Feeks" Uitbreiding van ICT-gebruik in de dienstverlening bij Vrouwendocumentatiecentrum De Feeks. Moderne ICT-middelen zijn een noodzakelijke voorwaarde om de informatie over (onder andere) provinciale thema's snel en ter zake kundig ter beschikking te stellen. De Feeks wil een vernieuwde website realiseren, met op de website inhoudelijke informatie over de thema's, overzichten van binnen de thema's werkzame organisaties, literatuuroverzichten, overzichten van recente publicaties en een verwijsfunctie.

2005-21 "Digitalisering toeristische marketing Veluwe", Veluws Bureau voor Toerisme Bij de marketing van de toeristische bestemming Veluwe wordt ingespeeld op nieuwe technieken. Ook kleinere familiebedrijven worden via dit project digitaal zichtbaar voor de consument. Dit voldoet aan de behoefte van de consument om via internet een vakantiebestemming te kiezen en te boeken. Via dit project wordt het toeristisch product van de Veluwe compleet in beeld gebracht en wordt de mogelijkheid geboden om direct te boeken. Dit is goedkoper en sneller. Op deze manier wordt de concurrentiepositie van de Veluwe als vakantiebestemming versterkt.

2005-45 "Aansluiting internationaal netwerk", GOBT Het project is erop gericht om de Gelders-Overijsselse toeristische databank van het GOBT aan te sluiten op de nationale toeristische databank van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (holland.com). Deze databank wordt door het NBTC overal ter wereld onder de aandacht van potentiële buitenlandse toeristen gebracht en vormt eigenlijk hét digitale toeristische voorportaal van Nederland. Om deze aansluiting mogelijk te maken moet het bestaande systeem voorwat betreft de hardware én de software worden aangepast.

2005-47 "Bouw thematische- en product websites", GOBT Het GOBT heeft samen met RBT's en Regio-VVV's een landsdelige, toeristische databank ingericht. Via een samenhangend stelstel van VVV-sites wordt de informatie uit deze databank aan de consument gepresenteerd. Dit project is erop gericht om de databank ook te koppelen aan nieuwe, wervende websites die een specifiek thema of product actief onder de aandacht van het publiek brengen. Hierdoor wordt de databank intensiever benut en krijgt het kleinschalige aanbod een extra kans op bezoekers (en bestedingen).

2005-50 "Multichanneling in de gemeente Arnhem", Gemeente Arnhem Het project zorgt voor een integrale afhandeling van diensten via verschillende dienstverleningskanalen (multichanneling). Dat betekent dat alle klantcontacten, of ze nu binnenkomen via de fysieke balie, post, internet of telefoon, direct geregistreerd kunnen worden en deze registratie meteen ook de afhandeling in gang zet. Voor burgers en bedrijven moet dat resulteren in een snellere en betere dienstverlening.

2005-79 "OverheidsInformatiePunt", Bibliotheek Brummen Voorst In de bibliotheken van de gemeenten voorst en Brummen wordt een fysiek en digitaal overheidsinformatiepunt geplaatst. Deze is gratis toegankelijk, bibliotheekmedewerkers zijn opgeleid om ondersteuning te bieden bij het zoeken naar overheidsinformatie. Met name voor personen die geen internetaansluiting hebben of onvoldoende toegerust zijn om gewenste informatie t zoeken biedt dit informatiepunt ondersteuning. Het betreft hier investering in kosten hardware en begeleiding en exploitatie voor twee jaar.

2005-86 "Gelderland Sportloket Digitaal - Plateau 2", Gelderse Sportfederatie Het project 'Gelderland sportloket Digitaal - plateau twee' is een doorstart van een project, waaraan in een eerdere ITC-ronde al subsidie is verstrekt ("Gelderland Sport Loket, projectnaam: "Gelderland Sportloket Digitaal - plateau één", projectnummer: 2003-03"). De huidige aanvraag betreft een doorstart waarin men de functionaliteiten van het Gelders sportloket verder wil uitbreiden. Op basis van een gebleken behoefte bij gemeenten en sportorganisaties wil de GSF in plateau twee zo snel mogelijk doorgroeien naar een loket dat meer informatie en meer functionaliteit biedt en de werklast van gemeenten verder omlaag brengt. Door de uitbreiding van de functionaliteit (toegankelijkheid, kwaliteit en participatie), de uitbreiding van de inhoud (beschikbare informatie vergroten, onderwerpen vergroten etc.) en het onderhouden van het informatieaanbod, wil de GSF dit bereiken. De stichting 'Accessibility' toetst websites op toegankelijkheid en kent waarmerken toe. De stichting zal ook een toetsing op het sportloket toepassen, adviseren over het eventueel aanpassen daarvan en zal zodra de site goed is, een waarmerk toekennen. Er worden drie werkgroepen ingesteld, van gemeenten, sportverenigingen en sporters, die meedenken over de inhoud van de site en functioneren als klankbord.


---- -- Provincie Gelderland -Ruimte Economie en Welzijn Pagina 1 - 4 EU Programmasecretariaat Datum: 28-Nov-2005 Persbericht koepelbesluit: GS Koepelnotitie 4e tranche 2005 2e deel van 29-Nov-2005

In dit besluit is aan 13 projecten subsidie toegekend GE2005.110 - Kies samen voor de toekomst Totale projectbegroting 112.320 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Gelders Agrarisch Jongeren Doel van het project is te komen tot versterking van de economische positie van de LEADER+ EU Budget LEADER+ 44.928 Kontakt agrarische ondernemers in de Achterhoek, gericht op de toekomst. Dit doel wordt Arnhem bereikt door het stimuleren en ondersteunen van samenwerking tussen individuele ondernemers. In sectoren van het MKB wordt al veel samengewerkt. Daarom zullen ook voorbeelden uit het MKB gebruikt worden om de omslag van een agrarisch gezinsbedrijf naar een agrarische onderneming te stimuleren. Dit project faciliteert (toekomstige) ondernemers om mogelijke samenwerking te onderzoeken én te realiseren. In de praktijk zal dit neerkomen op concrete afspraken tussen de deelnemers van dit project en daarbuiten. Uiteindelijk zal een wederzijds voordeel ontstaan door de samenwerking, waardoor een betere borging van de rendementen voor beide (of meerdere) bedrijven worden gerealiseerd. De deelnemers worden uitgedaagd om in dit project samenwerking gestalte te geven. Beoogde samenwerking kan zich in uiten in: ·schaalvoordelen door betere benutting van kapitaal, kennis en competenties·voordelen in de bedrijfsvoering door specialisatie van de ondernemers·deelname van bedrijven in nieuwe activiteiten (verbreding), door ook samenwerking te zoeken en aan te gaan in nieuwe ketens·samenwerking met bv MKB ondernemers samenwerking gericht op informatie uitwisseling Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied 43.805 OA2005.172 - Natuurontwikkeling Noordijkerveld en Koeweiden Totale projectbegroting 640.330 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Dienst Landelijk Gebied Ontwikkeling van natte natuur en retentie in het landelijk gebied. UC/SGB 2005- Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid 282.716 Regio Oost 2006 (uitvoeringsprogamma) Arnhem
OA2005.173 - Meander en Vispassage Lebbenbrugge Totale projectbegroting 247.901 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Dienst Landelijk Gebied (Onderdeel Steureg Vedan) Vispasseerbaar maken deel v/d slinge, natuurvriendelijk UC/SGB 2005- Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid 111.555 Regio Oost maken van oevers, retentie aanleggen voor de slinge en Laarsenpad en brug t.b.v. 2006 (uitvoeringsprogamma) Arnhem toegankelijkheid landelijk gebied. Catalogus: \\nt02\d$\Cognos\report set\rew\Tranche_afhandeling\apps\PVS.cat Database: PVSprod Rapport: \\nt02\d$\Cognos\report set\rew\Tranche_afhandeling\apps\Persbericht Koepelbesluit.imr

Provincie Gelderland -Ruimte Economie en Welzijn Pagina 2 - 4 EU Programmasecretariaat Datum: 28-Nov-2005 Persbericht koepelbesluit: GS Koepelnotitie 4e tranche 2005 2e deel van 29-Nov-2005

In dit besluit is aan 13 projecten subsidie toegekend RO2005.153 - Baron van Spittaellaan 3 boerenschuur Totale projectbegroting 485.928 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Woningbouwcorporatie De Het realiseren van een woonvoorziening voor licht verstandelijk gehandicapten in SvG Subsidieregeling vitaal Gelderland, 100.000 Woonplaats een monumentaal pand binnen het gebied Haalderen-Huissen-Gendt en het Leefbaarheid leefbaarheid Enschede vrijmaken van 4 sociale huurwoningen voor de bestemming waarvoor ze bedoeld zijn.
RO2005.212 - Gemeenschapshuis De Sleutel Totale projectbegroting 363.650 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Kerkbestuur Kerk Heilige Renovatie en inrichting van een multifunctioneel gemeenschapshuis dat voldoet aan SvG Subsidieregeling vitaal Gelderland, 100.000 Antonius de eisen van deze tijd en onderdak biedt aan bestaande en nieuwe initiatieven van Leefbaarheid leefbaarheid Groesbeek bewoners, vereniging en maatschappelijke instellingen van de kern Breedeweg. RO2005.223 - Verbetering veerdienst Millingerwaard-Doornenburg Totale projectbegroting 40.045 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen B. Kievits Veerdiensten Betrouwbare veerdienst met hoog service niveau t.b.v. een goede doorstroming van UC/SGB 2005- Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid 20.022 Millingen aan de rijn toerisme in de Gelderse poort 2006 (uitvoeringsprogamma) prov Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied 13.618 RW2005.213 - Fietsen in Neerijnen Totale projectbegroting 202.991 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Gemeente Neerijnen Aanleg 2,7 km fietspad en op waardering 1,5 fietsspoor ter onsluiting van het UC/SGB 2005- Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid 98.995 Waardenburg natuurreservaat in het onontsloten komgebied De Steendert. Buiten bestek van de 2006 (uitvoeringsprogamma) aanvraag legt de eigenaar een wandelroute aan door het reservaat. RW2005.218 - Herstel brug Fort De Nieuwe Steeg Totale projectbegroting 239.000 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Staatsbosbeheer Regio De bouw van een nieuwe cultuurhistorisch verantwoorde brug en realisering UC/SGB 2005- Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid 136.500 Gelderland wandelroute ter ontsluiting van het fortterrein van Fort De Nieuwe Steeg, een van de 2006 (uitvoeringsprogamma) Deventer forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Catalogus: \\nt02\d$\Cognos\report set\rew\Tranche_afhandeling\apps\PVS.cat Database: PVSprod Rapport: \\nt02\d$\Cognos\report set\rew\Tranche_afhandeling\apps\Persbericht Koepelbesluit.imr

Provincie Gelderland -Ruimte Economie en Welzijn Pagina 3 - 4 EU Programmasecretariaat Datum: 28-Nov-2005 Persbericht koepelbesluit: GS Koepelnotitie 4e tranche 2005 2e deel van 29-Nov-2005

In dit besluit is aan 13 projecten subsidie toegekend VE2004.262 - Dorpshuis Ons Huus (Beemte Broekland, gemeente Apeldoorn) Totale projectbegroting 186.175 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Dorpshuisvereniging Ons Het renoveren van het plaatselijke dorpshuis met sporthal. SvG Subsidieregeling vitaal Gelderland, 93.087 Huus Leefbaarheid leefbaarheid Beemte broekland
VE2005.138 - IJsselheggen Totale projectbegroting 98.820 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Stichting Heg- en Landschap dit project levert een bijdrage aan het behoud en herstel van IJsselheggen en het LEADER+ EU Budget LEADER+ 39.528 Randwijk IJsselheggenlandschap door in de praktijk te laten zien hoe heggen kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van het landschap. Het project is uitvoeringsgericht, maar wil daarmee tevens een opstap zijn naar een groeiend aantal initiatieven voor het behoud en herstel van de IJsselheggen. Het heeft een pilotkarakter, en sluit aan bij lokale en regionale initiatieven en beleid. Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied 29.413 VE2005.140 - Renovatie Hezenbergersluis Totale projectbegroting 537.070 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Waterschap Veluwe de renovatie van een in 1872 gebouwde sluis in het Apeldoorns kanaal UC/SGB 2005- Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid 268.535 Apeldoorn 2006 (uitvoeringsprogamma) VE2005.143 - Ondernemers met Durf Totale projectbegroting 118.500 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen LTO Noord Vestiging Het project Duurzaam door Durf in uitvoering door LTO/DLV met als einddatum 31 UC/SGB 2005- Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid 49.500 Deventer dec 2005 zijn diverse resultaten bereikt ter vermindering van de uitspoeling die het 2006 (uitvoeringsprogamma) Deventer waard zijn om breder te worden verspreid zodat meer landbouwers deze maatregelen kunnen implementeren op hun bedrijf waardoor de belasting van het milieu omlaag gaat. Het project Duurzaam door Durf (VE2003.013) is in 2003 ingediend (april 2004 beschikt, FVLG ¿ 176.766) als een project met 3 fases en een looptijd van 3 jaar. Omdat uitvoering in 3 jaar niet kan is de looptijd teruggebracht tot 2 jaar door de 3de fase van het project te laten vervallen. De 1ste en 2de fase van Duurzaam door Durf is in en gefinancierd uit het prov Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied 14.750 Catalogus: \\nt02\d$\Cognos\report set\rew\Tranche_afhandeling\apps\PVS.cat Database: PVSprod Rapport: \\nt02\d$\Cognos\report set\rew\Tranche_afhandeling\apps\Persbericht Koepelbesluit.imr

Provincie Gelderland -Ruimte Economie en Welzijn Pagina 4 - 4 EU Programmasecretariaat Datum: 28-Nov-2005 Persbericht koepelbesluit: GS Koepelnotitie 4e tranche 2005 2e deel van 29-Nov-2005

In dit besluit is aan 13 projecten subsidie toegekend VE2005.157 - Dorpsplan Uddel Totale projectbegroting 44.229 Aanvrager Doelstelling project Programma Te verlenen bijdragen Uddels Belang Opstellen dorpsvisie Uddel SvG Subsidieregeling vitaal Gelderland, 22.114 Uddel Leefbaarheid leefbaarheid

Catalogus: \\nt02\d$\Cognos\report set\rew\Tranche_afhandeling\apps\PVS.cat Database: PVSprod Rapport: \\nt02\d$\Cognos\report set\rew\Tranche_afhandeling\apps\Persbericht Koepelbesluit.imr


---- --