Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 13 december 2005                             |


1. Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte
De provincie koopt 25% van het aandeel van Heijmans Vastgoed Realisatie B.V. in de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte. Dat hebben GS besloten. Met deze aankoop heeft de provincie Noord-Brabant 28% van de ORR in handen. De ORR is opgericht om door de ontwikkeling van woningbouwkavels de vergoeding de sloop van overtollige agrarische gebouwen in het buitengebied te bekostigen. Met de aankoop is een bedrag van ruim E 2,2 miljoen gemoeid.

2. Innovatie en bedrijfsverzamelgebouwen
Waar er sprake is van een innovatieve topvoorziening of bedrijfsgebouwen met een innovatief totaalconcept kan een bijdrage van de overheid wenselijk zijn. Daarom hebben GS de afgelopen jaren steun gegeven aan het Twinning Centre en de High Tech Accelerator in Eindhoven, Triple O in Breda en de Groene Campus in Helmond. Voor het overige zijn normale bedrijfsverzamelgebouwen vooral een zaak van de markt. Dat staat in een notitie die GS aan de statencommissie voor Economie, Milieu en Grote Statenbeleid zenden.

3. Easy Slurry
Er komt een proef met de verwerking van voedselresten van restaurants. Gedeputeerde Staten geven een bijdrage van E 40.000,- Het gaat om het opslaan en verwerken voedselreststromen. Nu moeten de containers nog dagelijks worden opgehaald, met het nieuwe systeem zou dat tot één maal per maand beperkt kunnen worden. De voedselresten worden vervolgens in een biogasinstallatie vergist, wat energie oplevert. Wat Gedeputeerde Staten betreft zou de proef in het restaurant van de provinciale organisatie kunnen worden gestart.

4. Brabantse Herstructureringsmij voor Bedrijventerreinen
De Brabantse Herstructureringsmaatschappij voor bedrijventerreinen wordt definitief opgericht. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De minister van Binnenlandse Zaken heeft goedkeuring verleend aan een voorstel van het college, nadat in juni 2005 Provinciale Staten instemden met voorstel. De officiële oprichting vindt plaats op 21 december 2005. De maatschappij moet een rol gaan spelen bij het opnieuw inrichten van verouderde bedrijventerreinen in de provincie Noord-Brabant. Dat betreft circa 5000 ha.

5. Overdracht wegen
Het beleid om te beoordelen welke wegen door de provincie of de gemeenten beheerd moeten worden en die wegen vervolgens over te dragen, voldoet. Dat blijkt uit een evaluatie die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid zenden. De gemeenten, de provincie en het Rijk beheren ieder wegen. Het Rijk de hoofdwegen, de provincie zorgt voor het regionaal verbindend net en de gemeenten beheren alle overige wegen.

6. Chipkaart Openbaar Vervoer
De provincie Noord-Brabant ondertekent de bestuursovereenkomst met de minister van Verkeer en Waterstaat voor de invoering van de chipkaart in het openbaar vervoer. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

7. Samenwerking OV, provincie en steden
Sinds 2004 is de provincie de vervoersautoriteit in Breda, 's-Hertogenbosch en Tilburg. Dat gebeurt in goede samenwerking met de steden. De wijze waarop dit geschiedt, is vastgelegd in een overeenkomst die door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

8. Waterschapsverkiezingen
De verkiezingen van de besturen van de waterschappen Aa en Maas, de Brabantse Delta en de Dommel zijn tijdig, zorgvuldig en volgens de wet verlopen. Dat constateren GS in een evaluatie van de waterschapsverkiezingen. Het college tekent daarbij aan dat de opkomst een punt van zorg blijft

9. Nazorg Voormalige Stortplaatsen (NAVOS III)
Het onderzoek naar grondwater en deklagen bij voormalige stortplaatsen heeft geleid tot er een goed inzicht ontstaan is in milieuhygiënische situatie en de daarmee gepaard gaande risico's. Dat blijkt uit een evaluatie van de nazorg voormalige stortplaatsen III (2003-2004). Verder is gebleken dat bij ongeveer 30% van de stortplaatsen grondwaterverontreiniging voorkomt die wordt verzoorzaakt door zware metalen. De risico's bij stortplaatsen worden veroorzaakt door de plaatselijke geringe dikte van de deklaag. Besloten is om deze locaties verder te onderzoeken en waar nodig maatregelen te treffen.

10. Geluidssanering 2003
De subsidiebedragen voor de geluidsisolatie van gevels voor de Brabantse gemeenten over het jaar 2003 zijn definitief door Gedeputeerde Staten vastgesteld. De gemeenten ontvangen een definitieve beschikking.

11. Boardletter/Managementletter 2005
In zijn algemeenheid is de externe accountant van de provincie positief over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de bedrijfsvoering in de provinciale organisatie. De accountant heeft zijn boardletter/managementletter uitgebracht naar aanleiding van zijn uitgevoerde controles in 2005. Hij geeft hiermee een oordeel over de administratieve organisatie van de onderzochte processen en de maatregelen van interne controle binnen die processen. De uitvoering van het meerjarenplan bedrijfsvoering ligt op koers en de uitvoering verloopt via een integrale en organisatiebrede benadering. Tevens is de accountant tevreden over de ondernomen acties met betrekking tot de aanbevelingen en bevindingen naar aanleiding van de managementletter 2004.

12. Beveiliging provinciehuis
Het provinciehuis wordt beveiligd. GS hebben kennis genomen van de verdere voorbereidingen. In december van dit jaar zullen de definitieve hekwerken ter afsluiting van de parkeerkuil worden geplaatst. Omstreeks mei zullen de bouwkundige voorzieningen binnen het gebouw gereed zijn.

13. Onderzoeksplan doelmatigheids- en doeltreffendheidonderzoek 2006
Het college van GS moet ieder jaar onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde beleid. Hiervoor stellen zij een onderzoeksplan op dat wordt voorgelegd aan de statencommissie voor bestuur en middelen. In het onderzoeksplan 2006 zijn de volgende zaken opgenomen: efficiency en taakvermindering, evaluatie bestuursakkoord 2003-2007, inkoop en aanbesteding, en elektronische subsidieverlening.

14. Screenen interne regels
Voor het verkrijgen van een goedkeurende verklaring van de accountant voor de rechtmatigheid van de financiële handelingen, voeren GS het project rechtmatigheid uit. Een onderdeel hiervan is het screenen van interne regelgeving en de vertaling van die regelgeving in de processen, wordt ondersteuning ingehuurd. GS hebben opdracht gegeven aan het bureau Ernst & Young voor de vertaling van de regelgeving in de processen. Hiermee is ene bedrag gemoeid van E144.114 exclusief BTW. Voor het screenen van een deel van de interne regelgeving hebben GS opdracht gegeven aan het bureau Holland van Gijzen voor een bedrag van E28.600 exclusief BTW.

15. Europees Sociaal Fonds
De middelen van het Europees Sociaal Fonds voor Nederland voor de periode 2000-2006 zijn uitgeput. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid over deze ontwikkeling. Het gevolg is dat een ESF-project voor scholing en het MKB nu niet kan worden uitgevoerd. Er wordt naar een alternatief gekeken. GS stellen verder vast dat het instellen van een Brabants ESF-steunpunt heeft bijgedragen aan een groter beroep op deze Europese regeling vanuit de provincie.


16. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan Kanaalzone van de gemeente Oirschot wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het uitwerkingsplan voor een perceel aan de Rijckevoortse weg van het bestemmingsplan Buitengebied Haps van de gemeente Cuijk wordt goedgekeurd en de lijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening is vastgesteld.


---- --