Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT
Rotterdam, 13 december 2005

Wachtlijst bij aanpak overlastgevende drugsverslaafden

Het College in Rotterdam pakt overlastgevende verslaafden aan via de Persoonsgebonden Aanpak 700. De top 700 meest overlastgevende verslaafden uit de stad worden van straat gehaald en vrijwillig, of via de rechter gedwongen, behandeld. De PvdA ondersteunt deze aanpak maar heeft wel vragen over de gang van zaken. Zo is er bij het traject voor verslaafden die vrijwillig behandeld willen worden (SOV drang) een wachtlijst. Dit vindt de PvdA een slechte zaak, de wachtlijst moet dan ook zo snel mogelijk worden weggewerkt.

Ook maakt de PvdA zich zorgen over de nazorg na afloop van een succesvolle behandeling. Het blijkt namelijk dat de terugval na afloop van een behandeltraject vaak erg groot is. De PvdA is van mening dat de terugval zal dalen als de nazorg verbetert. Daarom doet fractievoorzitter Bert Cremers vandaag via de vragen aan de wethouder een praktisch voorstel om de nazorg te verbeteren.

Voor de redactie

Zie onder voor de schriftelijke vragen

Meer informatie:

Bert Cremers, 06-50251068

Fractie PvdA Rotterdam

Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam

T: 010-417 2105

F: 010-4120845

pvda@stadhuis.rotterdam.nl

www.pvdarotterdam.nl


---

Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam T: 010-417 2105 F: 010-4120845 E: pvda@stadhuis.rotterdam.nl

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Coolsingel 40

3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde

Betreft: PGA 700

Rotterdam, 13 december 2005

Geacht College,

In onder andere het Vijfjarenactieprogramma Veilig Rotterdam 2006-2010 wordt de PGA 700 aanpak als zeer succesvol omschreven. De target uit het collegeprogramma om de 700 meest overlastgevende verslaafden voor minimaal 3 maanden in een van de vijf PGA 700 trajecten te krijgen werd dan ook gehaald. Het behalen van dit target heeft ongetwijfeld bijgedragen aan een substantiële vermindering van de overlast veroorzaakt door deze verslaafden. Hoewel de collegedoelstelling dus ruimschoots is gehaald heeft de PvdA fractie een aantal vragen over de PGA 700.

Inmiddels zijn er al meer dan 700 overlastgevende verslaafden minimaal 3 maanden in een van de trajecten behandeld. Zij voldoen dus allemaal aan de 3 maanden target van het College. Toch blijft de vraag bij hoeveel van deze mannen het PGA dossier succesvol is afgesloten. Als dit namelijk gebeurt is er pas echt sprake van succes. De betrokkene is dan al langere tijd niet meer crimineel en kan het leven weer min of meer zelfstandig aan.


1. Wat zijn precies de criteria waaraan een betrokkene moet voldoen voordat zijn PGA 700 traject wordt afgesloten?


2. Hoeveel van de 700 PGA dossiers zijn er daadwerkelijk succesvol afgesloten?

Volgende de PvdA is SOV drang een van de best functionerende trajecten uit de PGA 700. Helaas is er, ondanks uitbreidingen in 2004, nog steeds een wachtlijst voor dit traject.


3. Is het College het met ons eens dat deze wachtlijst buitengewoon onwenselijk is en dus zo snel mogelijk moet verdwijnen?


4. Wat is College voornemens te doen om deze wachtlijst daadwerkelijk te laten verdwijnen?

Bij SOV Rotterdam (uitvoerder SOV drang) bestaat de mogelijkheid tot het volgen van een speciaal nazorgprogramma met de duur van 1 jaar. De ervaring leert dat vrijwel alle deelnemers aan SOV drang die het traject succesvol afronden gebruik maken van dit speciale nazorgprogramma.


5. Is het College het met ons eens dat dit nazorgprogramma een waardevolle aanvulling is op SOV drang?


6. Is het College het met de PvdA fractie eens dat de resultaten van ieder PGA 700 traject positief worden beïnvloed door goede nazorg?

De PvdA fractie is van mening dat de nazorg bij SOV dwang onvoldoende is. Er bereiken ons veel zorgwekkende signalen over dit probleem. Zo zou de terugval na SOV dwang, vooral als gevolg van onvoldoende nazorg, groot zijn.


7. Wat is de mening van het College over het functioneren van de nazorg bij SOV dwang?

Op pagina 27 van het nieuwe Veiligheidsprogramma Rotterdam Veilig 2006-2010 spreekt het College uit dat zij de voorzieningen en maatregelen voor de nazorg binnen de PGA-aanpak wil gaan uitbreiden. Een concrete invulling hiervan zou kunnen zijn om voor SOV dwang een extra nazorgtraject op te zetten zoals dat nu al bestaat voor SOV drang.


8. Hoe denkt het College over het opzetten van een dergelijk extra nazorgprogramma na afloop van SOV dwang?

Met vriendelijke groet,

Bert Cremers

Monique Smits, communicatie

010-417 9368, 06-123 55 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl