Ingezonden persbericht

Debat over omgaan met agressie en maakbaarheid van gedrag

Hoe kort is uw lontje

AMSTERDAM, 20051206 -- Op dinsdag 13 december 2005 organiseren het Rathenau Instituut en De Rode Hoed het tweede debat uit het drieluik 'Verbeterde mens, verbeterde samenleving?' over de maatschappelijke gevolgen van de toenemende maakbaarheid van de mens. Dit tweede debat gaat over de wortels van agressie. Waar komt dergelijk gedrag vandaan? Zijn de 'lontjes' in de loop der tijd korter geworden? En vooral: hoe gaan we er mee om, individueel en als samenleving? Hoe kan agressie op een aanvaardbare manier worden voorkomen of ingedamd?


Bijzondere aandacht gaat uit naar de mogelijkheden die wetenschap en technologie bieden voor de omgang met agressie. Moeten plegers van een seksueel misdrijf chemisch worden gecastreerd? Moet bij agressieve mensen een chip worden geïmplanteerd die hun gedrag normaliseert?

Sprekers: Gerrit Breeuwsma (ontwikkelingspsycholoog Rijksuniversiteit Groningen), Jan Schermer (directeur Personeel, Organisatie en Veiligheid GVB), Raul Lansink (vice-voorzitter SIRE, projectleider Kort Lontje campagne) en Bas van Stokkom (socioloog en filosoof Radboud Universiteit Nijmegen).

Gespreksleider: Harmke Pijpers

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Grote Zaal van De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam. Reserveren via www.rodehoed.nl en 020-638 56 06.

Maakbaarheid
Het drieluik 'Verbeterde mens, verbeterde samenleving?' staat stil bij de mogelijke gevolgen van de toenemende maakbaarheid van de mens voor de samenleving. Sinds het ideaal van de maakbare samenleving uit de jaren zestig en zeventig is verlaten, komt de vraag of de mens zelf maakbaar is. En als dit waar is, zou de samenleving dan toch via deze omweg maakbaar zijn?

Het laatste debat in de serie 'Verbeterde mens, verbeterde samenleving?' is: 'Uitstel van verval' op maandag 16 januari 2006.




De Rode Hoed