Ingezonden persbericht


Flevoland in top twee sterkste economische Europese regio's tot 2015

Den Haag, 13 december 2005 - De groei van het BNP en de werkgelegenheid zal in de regio Flevoland met 4,0 procent tot 2015 het sterkst van Nederland groeien. De overige Nederlandse regio's geven een bescheiden groei en in sommige gevallen zelfs een daling te zien (Zeeland -0,9 procent). De sterkste groei is er voorzien in kleine regio's in Ierland (4,1 procent), Portugal (3,6 procent) en Griekenland (3,5 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Business Strategies, divisie van consumenteninformatiebureau Experian, die de regionale economische groei in 2000 Europese regio's onderzoekt en voorspelt.

Voor Nederland zijn de belangrijkste uitkomsten:

- Groei van het BNP met 2 procent voor Nederland als geheel;
- Stijging van het BNP met 4 procent per jaar in Flevoland;
- Stijging van het BNP met 0,9 procent per jaar in Zeeland;


- Gelijkblijvende werkgelegenheid voor Nederland als geheel;
- Stijging van de werkgelegenheid met 1,9 procent per jaar in Flevoland;
- Daling van de werkgelegenheid met 0,9 procent per jaar in Limburg en 0,8 procent per jaar in Zeeland.

Voor Europa als geheel zijn de volgende conclusies te trekken:
- BNP groeicijfers van Centraal en Oost Europa zijn indrukwekkend;
- Grote groei in de kleine regio's zoals in Ierland en Griekenland, verwijderd van het hart van Europa;
- Regio's nabij grote steden (Stockholm, Madrid, Inner London) staan hoog genoteerd, net als sommige regio's in Spanje en Zuid Engeland. Ook de regio rond Amsterdam is sterk gestegen;
- Lage noteringen voor regio's in het hart van Europa zoals in Duitsland, Frankrijk en Italië.

In de European Regional forecasting service 2005-2015 worden de verschillen in economische groei en groei van de werkgelegenheid aangegeven en toegelicht. De uitkomsten zijn met name voor investeerders en ontwikkelaars belangrijke hulpmiddelen bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Experian's voorspellingen zijn gebaseerd op uitgebreide datasets van historische regionale data over demografie, BNP, Industry-performance en arbeidsmarktgegevens over beroepsbevolking en werkloosheid. De gegevens worden verzameld via een netwerk van contacten in heel Europa.

Hans Gillis, directeur van Experian Business Strategies: "Het unieke van de database is dat het een consistente blik op macro-economische grootheden bevat voor heel Europa, waardoor het mogelijk wordt om objectieve vergelijkingen te maken tussen de verschillende regio's binnen verschillende landen."

U kunt het gehele onderzoek opvragen via maurits.blok@pleon.com of 020 487 4000. Zie voor meer informatie tevens: www.business-strategies.co.uk

Experian
Experian is een wereldwijde marktleider op het gebied van informatievoorziening aan organisaties. Experian levert informatie, producten & diensten aan bedrijven bij het vinden van nieuwe klanten, het ontwikkelen & beheren van een succesvolle klantrelatie en het managen van de financiële risico's gedurende de klantrelatie. Experian werkt met meer dan 50.000 cliënten verdeeld over verschillende branches, daarbij inbegrepen financiële diensten, telecommunicatie, gezondheidszorg, verzekeringen, detailhandel en postorder, automobielbranche, vrije tijd, nutsbedrijven, projectontwikkelaars, e-commerce en overheid.

Experian maakt onderdeel uit van GUS plc., beursgenoteerd in Londen (UK). GUS heeft wereldwijd ca. 80.000 medewerkers in dienst en een jaaromzet van ca. 7,5 miljard Euro. GUS is een retail en zakelijke dienstverleningsgroep. GUS biedt informatie op het gebied van customer relationship management services (Experian), multi-channel retailing en homeshopping (Argos Retail Group & Wehkamp) en verkoop van luxe producten (Burberry). Experian heeft een jaaromzet van meer dan 1,9 miljard Euro en telt wereldwijd meer dan 12.000 medewerkers. De hoofdkantoren van Experian bevinden zich in Nottingham (UK) en Costa Mesa, Californië (USA). Experian heeft kantoren in 27 landen en is actief in meer dan 60 landen. Experian is in Nederland gevestigd in Den Haag en heeft 100 medewerkers in dienst. http://www.experian.nl



Ingezonden persbericht