Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het grote scholenonderzoek
Uitzenddatum: Di. 13 december 2005, 20.30u
Verslaggeving: Roelof Vellinga en Erwin Hoffmann

Morgen publiceert Trouw het jaarlijkse onderzoek onder middelbare scholen. Netwerk heeft al enkele uitkomsten en richt zich in de uitzending op Rotterdam, waar bijna de helft van de middelbare scholen slecht scoort. In de uitzending reacties van de Rotterdamse wethouder Geluk (Onderwijs) op de onderwijssituatie in zijn stad. Hoofdinspecteur
Van Welie bij de Inspectie van het Onderwijs
reageert op de landelijke cijfers.

Slagingspercentages
Trouw brengt jaarlijks een bijlage uit met daarin een groot, landelijk onderzoek naar de kwaliteit van scholen. Voor dat onderzoek wordt per school gekeken naar het aantal leerlingen dat slaagt, hoeveel leerlingen er blijven zitten voor het behalen van het diploma en of leerlingen de eerste drie jaren verder gaan op het niveau (vwo, havo, vmbo) dat bij het verlaten van de basisschool is geadviseerd.

Einstein Lyceum
Het Einstein Lyceum presteert al langer onder de maat. Volgens de rector van de school in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is dat vooral te wijten aan het vrije imago van de school. De rector schaamt zich voor de slechte score in eerdere Trouw-scholenonderzoeken en heeft samen met de docenten een ingrijpend actieplan opgesteld dat de prestaties van de leerlingen moet verbeteren.

Onderwijsinspectie
Maar wat als een ondermaats presterende school niet kan of wil verbeteren? Dan komt de Onderwijsinspectie in actie. De belangrijkste taak van deze instantie is het toezicht houden op de kwaliteit van scholen. Scholen die slecht blijven presteren, komen onder toezicht te staan van de inspectie. Momenteel zijn dat er zes.

Maatregelen
Scholen onder toezicht hebben twee jaar de tijd om de resultaten te verbeteren. Lukt dat niet, dan kan de Onderwijsinspectie naar het ministerie van Onderwijs stappen en die moet dan maatregelen nemen. In het ergste geval kan het ministerie besluiten om de financiering van de school te stoppen. In de praktijk is dat echter nog nooit gebeurd.

Netwerk gaat vanavond dieper in op de problemen van onvoldoende presterende scholen aan de vooravond van de publicatie van het jaarlijkse scholenonderzoek van Trouw.