Gemeente Twenterand


Twenterand voert actief handhavingsbeleid
Succesvolle aanpak illegale antennemasten

Vanaf februari 2004 voert het college van burgemeester en wethouders een actief handhavingsbeleid op illegaal geplaatste antennemasten binnen Twenterand. Volgens burgemeester Helmer Koetje en wethouder Blokland blijkt de ingezette en nog steeds voortdurende aanpak succesvol. Het resultaat hiervan is een aanzienlijke vermindering van het aantal illegaal opgerichte zendmasten en een duidelijke afname van het aantal actieve illegale zenders en illegale zendactiviteiten. De succesvolle aanpak is een samenwerking tussen de gemeente Twenterand en het Agentschap Telecom.

De gemeente Twenterand heeft ongeveer 355 antennemasten. In februari 2004 waren dit er nog 517. Het college van burgemeester en wethouders heeft in februari 2004 het beleid `aanpak illegale antennemasten' vastgesteld. Hierin heeft het college een prioriteitstelling opgenomen: 1. etherverstoring; 2. openbare orde; 3. bouwen. Dit beleid heeft geresulteerd dat 153 masten zijn afgebroken, vergunning voor is verleend, of zijn teruggebracht naar vergunningvrij bouwwerk. Naast het handhavingsbeleid van de gemeente Twenterand, treedt het Agentschap Telecom actief op tegen illegale zenders in Twenterand. Wanneer het college constateert dat een antennemast in strijd is met het geldende bestemmingsplan, heeft zij de mogelijkheid om hiertegen bestuursrechtelijk op te treden. Als legalisatie volgens het geldende bestemmingsplan mogelijk is, ontvangt de eigenaar een brief waarin hij het verzoek krijgt een bouwvergunning aan te vragen. Mocht legalisatie niet mogelijk blijken, dan krijgt de eigenaar het verzoek de mast weg te halen. Geeft hij hieraan geen gehoor, dan kan het college overgaan tot het opleggen van een dwangsom of het toepassen van bestuursdwang. Tevens kunnen het Agentschap Telecom en de politie strafrechtelijk optreden. Dit houdt in dat zendapparatuur in beslag wordt genomen en dat een proces-verbaal opgemaakt wordt. Het Agentschap Telecom kan naast strafrechtelijk, ook bestuursrechtelijk optreden. Dit houdt in dat zij een dwangsom op kan leggen voor het illegaal uitzenden.

Als een antennemast vijf meter of hoger is, moet hiervoor een vergunning aangevraagd worden. Is de mast kleiner dan vijf meter, dan mag deze volgens de `Woningwet vergunningvrije bouwwerken' zonder vergunning geplaatst worden. Momenteel zijn er binnen Twenterand nog 9 (incidenteel) actieve clandestiene zenders. Het merendeel van deze zenders werkt met lage antennemasten.

Overzicht antennemasten in Twenterand vanaf februari 2004

Totaal aantal antennemasten in Twenterand (legaal en illegaal) 517

Illegale masten die door de gemeente zijn afgebroken of waarvoor een vergunning is verleend of die aangepast zijn tot vergunningvrij bouwwerk 113

Illegale antennemasten die door het Agentschap Telecom zijn aangemeld: 49

- vergunning verleend voor 5

- afgebroken of teruggebracht tot vergunningvrij bouwwerk 35

- nog in procedure 9

Totaal aantal masten waartegen is opgetreden en die afgebroken zijn, waarvoor vergunning is verleend of wat een vergunningvrij bouwwerk is geworden 153

Nog in procedure 9

Restant 355