Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koningin 14 december 2005 bij opening herdenkingsjaar Rembrandt 400

Hare Majesteit de Koningin is woensdag 14 december in het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Rembrandts Moeder, mythe en werkelijkheid.

Met deze tentoonstelling gaat het herdenkingsjaar Rembrandt 400 van start, een jaar waarin met bijzondere tentoonstellingen en evenementen in Leiden, Amsterdam en Den Haag wordt gevierd dat Rembrandt vierhonderd jaar geleden in Leiden is geboren. De Koningin is beschermvrouwe van het Rembrandt herdenkingsjaar.

Rembrandts Moeder toont aan de hand van 70 werken van Rembrandt, Dou en Lievens uit musea in Berlijn, Kassel, St. Petersburg en Amsterdam de mythe rond Rembrandts familieleden en hun fascinatie voor het weergeven van ouderdom. In de tentoonstelling staat de vraag centraal hoe de werkelijkheid rond Rembrandts vader, moeder, zuster en broer zich verhoudt tot de mythe die in de laatste drie eeuwen rond hen is ontstaan.

2006 is uitgeroepen tot het nationale Rembrandtjaar. Het programma concentreert zich in de twee plaatsen waar Rembrandt woonde en werkte. Leiden, waar hij zijn opleiding genoot en al jong furore maakte, en Amsterdam, waar hij het hoogtepunt van zijn roem bereikte. In Amsterdam presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling over Rembrandt en Caravaggio. Museum het Rembrandthuis komt met vier tentoonstellingen waarin een groot deel van de werken na vier eeuwen voor het eerst weer terug komt op de plek waar zij werden gemaakt. Ook het Joods Historisch Museum en het Gemeentearchief besteden aandacht aan de schilder en zijn werk. In Leiden zijn in Stedelijk Museum De Lakenhal drie bijzondere tentoonstellingen te bezichtigen. In Den Haag toont het Mauritshuis gerestaureerde werken van de schilder uit eigen collectie.

Zowel in Leiden als in Amsterdam vindt daarnaast volgend jaar een groot aantal evenementen plaats in het kader van Rembrandt 400, zoals een driedaags festival rond zijn verjaardag op 15 juli, en wandelroutes langs authentieke Rembrandt-locaties, zoals zijn geboorteplek, de Latijnse School, plaatsen waar hij woonde en werkte, en langs gebouwen waar zijn opdrachtgevers woonden en zijn schilderijen hingen.

21 november 2005

© RVD