Senioren kiezen met Zorg! Informatielijn zorgverzekeringen

Anbo en anderen

Zwolle, 1 december 2005

Senioren kiezen met zorg!
Vanaf 14 december: informatielijn zorgverzekeringen

Moet ik me straks ook aanvullend verzekeren? Wat is het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis? Wat moet ik weten over het eigen risico? Waar moet ik eigenlijk op letten als ik een zorgverzekeraar kies?
Deze en andere vragen over het nieuwe zorgstelsel worden vaak gesteld. Dat gebeurt ook door mensen in deze woonplaats en regio. De ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO openen op woensdag 14 december een landelijke informatielijn zorgverzekeringen om senioren gericht te informeren bij het kiezen van een passende zorgverzekering.

Senioren kiezen met zorg!
Bel vanaf woensdag 14 december naar de informatielijn zorgverzekeringen van de ouderenbonden. Neem contact op met de ANBO, tel. (030) 233 00 66 (werkdagen), met de PCOB, tel. (038) 422 21 00 (werkdagen van 10.00 tot 13.00 uur) of met de Unie KBO tel. (073) 690 42 58 (werkdagen van 9.30 tot 12.30 uur).

Moet ik me aanvullend verzekeren?
Op deze vraag volgt alvast een globaal antwoord. Het is goed te weten dat het basispakket in 2006 gelijk is aan het ziekenfondspakket in 2005. De overheid vindt dat het basispakket de noodzakelijke zorg bevat. Alle bijverzekerde zorg, zou luxe zorg zijn. Maar lang niet alles zit in het basispakket. Neem bijvoorbeeld fysiotherapie. Die wordt gedeeltelijk en onder voorwaarden vergoed. En ook bij de tandarts wordt lang niet alles vergoed.
Iedereen praat over bijverzekeren. De ouderenbonden ook. Het is raadzaam om goed na te denken over het nut van een aanvullende verzekering. De keuze hangt uiteraard af van ieders persoonlijke situatie. De zorgverzekeraars hebben aangegeven niet moeilijk te doen bij het accepteren zonder medische selectie. Maar dat kan in de komende jaren misschien anders uitpakken.
ANBO, PCOB en Unie KBO adviseren vooral nog even te wachten met beslissen. Het aanbod dat iedereen krijgt van zijn zorgverzekeraar blijft geldig tot 1 maart 2006. In januari heeft iedereen veel meer informatie. Dan kan worden gekozen: blijven zitten of toch naar een andere verzekeraar. Ook zijn dan alle collectieve aanbiedingen bekend, van bijvoorbeeld ouderenbonden en andere organisaties. Er valt zeker wat te kiezen, op basis van pakket en prijs.

Meer vragen?
Bel vanaf woensdag 14 december naar de informatielijn zorgverzekeringen van de ouderenbonden.