PERSBERICHT - 2005-12-06

King Kong, eerste deel Narnia Kronieken, River Queen en World's Fastest Indian

Nieuw-Zeeland in de ban van filmpremières

Na de trilogie van de Lord of de Rings, staat Nieuw-Zeeland aan de vooravond van enkele bijzondere filmpresentaties. Op 14 december is in de Auckland de wereldpremière van de spektakelfilm King Kong. Een week later gaat het filmdoek open voor het eerste deel van de Narnia Kronieken: De leeuw, de heks en de kleerkast.

Later in januari 2006 volgen The River Queen en de Europese première van The Worlds' Fastest Indian. Laatst genoemde film is momenteel een kaskraker in Nieuw-Zeeland. Sir Anthony Hopkins speelt de hoofdrol in deze rolprent.

Filmkoning Peter Jackson regisseert King Kong
De eerste filmproductie van Peter Jackson, na The Lord of the Rings wordt de spektakel film King Kong. In deze film leidt de enigszins doorgeslagen Carl Denhem een (film) expeditie naar een onbewoond eiland. Volgens legendes wonen op dit stukje aarde nog dinosaurussen en een reuzenaap genaamd Kong. Eenmaal op het eiland ziet de crew dat Kong echt bestaat. Met de actrice Ann Darrow als lokaas laten ze Kong in een val lopen en nemen hem daarna mee naar New York waar hij tentoon wordt gesteld. Kongs liefde voor Ann zorgt er voor dat hij ontsnapt en dan begint het pas echt.

Peter Jackson & Weta Studios (Wellington/Wellywood) staan samen wederom garant voor prachtige effecten en de laatste technische filmsnufjes. De voorfilms beloven volop spanning en sensatie. De opvolger van de zwart-wit klassieker King Kong (1933) zal wederom van zich laten spreken. King Kong gaat op 14 december a.s. ook in Nederland in première. Meer weten surf (voorzichtig) naar www.kongisking.net/kong2005/ ; www.kingkongmovie.com ; www.movie-alert.nl of www.newzealand.com.

Het Koninkrijk Narnia Een ander koninkrijk speelt de hoofdrol in de nieuwste Disney film The Lion, The Witch and the Wardrobe In 1950 publiceerde de Engelse auteur C.S. Lewis het boek De leeuw, de heks en de kleerkast (foto). Dit is het tweede deel van de zevendelige serie :Kronieken van Narnia.

In de afgelopen vijftig jaar hebben honderden miljoenen mensen (met name kinderen) de spannende verhalen van het volk van Narnia gelezen. In Engeland zijn de boeken van Lewis net zo beroemd als de boeken van Tolkien. Daar worden de Kronieken van Narnia gezien als de jeugdige tegenhanger van In de ban van de Ring.

Story
In de nieuwste Disneyfilm maken we kennis met Peter, Susan, Edmund en Lucy. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden deze twee broertjes en zussen van hun ouders gescheiden en voor hun veiligheid naar het Engelse platteland gebracht. Ze logeren in een groot landhuis bij een excentrieke professor Kirke en zijn huishoudster mevrouw Macready. Als het regent gaan de kinderen op onderzoek uit en de kleinste van het stel, Lucy, ontdekt een bijzondere kleerkast. Deze kast geeft hen toegang tot de magische wereld Het koninkrijk Narnia. Ooit was dit een vredig land, maar sinds de slechte heks, de witte tovenares Jadis, het land heeft betoverd is het hier altijd winter. Lucy en haar broers en zus maken o.a. kennis met dwergen, faunen, centauriërs en reuzen. Onder begeleiding van de leeuw Aslan gaan ze de strijd aan tegen de heks Jadis.

De Nieuw-Zeelandse filmregisseur Andrew Adamson (regisseur van Shrek) viel de eer te beurt dit verhaal voor Disneyfilms te regisseren. Ook hij vroeg het creatieve team van Weta Studios om advies voor en hulp bij het creëren van ruim 60 verschillende karakers.

Locaties
De film is op verschillende locaties in Nieuw-Zeeland opgenomen. Zo staat het kasteel van de Witte Tovenares in Woodhill Forest op een uurtje rijden ten noordwesten van Auckland. De grote slag tussen de legers van leeuw Aslan en de heks spelen zich af hoog in Flock Hill in de Zuidelijke Alpen (Zuidereiland). Flock Hill ligt op 90 minuten rijden noordwestelijk van Christchurch. De avonturen van Peter, Susan, Edmund en Lucy in The Lion, the Witch and the Wardrobe zijn vanaf 21 december a.s. overal in Nederland te zien. Nu al nieuwsgierig surf dan naar www.narnia.com.

River Queen
Op 24 januari 2006 is Wanganui even het middelpunt van de Nieuw-Zeelandse film. In het theater van de gelijknamige stad gaat de film The River Queen van de Nieuw-Zeelandse regisseur Vincent Ward in première. Deze film is grotendeels opgenomen in het Wanganui Nationaal Park aan de westzijde van het Noordereiland, tussen Auckland en Wellington. Zowel de rivier (Wanganui River, zie de twee foto's) als de Maori spelen een prominente rol in deze nieuwe Nieuw-Zeelandse film.

We schrijven Nieuw-Zeeland 1860, een jonge (blanke) vrouw Sarah OBrien (gespeeld door Samantha Morton) groeit op tussen de soldaten in een legerkamp aan de oever van een grote rivier (Wanganui River). Veel te jong, en zwanger van een Maori-knaap, bevalt ze van een zoon. Zeven jaar later wordt haar zoon, Boy, ontvoerd door zijn Maori-grootvader. Sarahs vader laat haar vallen en vanaf dat moment staat haar leven in het kader van de zoektocht naar haar verdwenen zoon. Naast Samantha Morton wordt de rol van Doyle gespeeld door acteur Kiefer Sutherland (bekend als Jack Bauer uit 24) en Cliff Curtis als Maori-oom van Sarahs zoon Boy.

Worlds Fastest Indian
Op dit moment is de recent verschenen film Worlds fastets Indian een kaskraker in Nieuw-Zeeland. Burt Munro, uit Invercargill, prachtig gespeeld door Sir Anthony Hopkins gaat naar Amerika om een droom waar te maken. De Nieuw-Zeelander Burt Munro heeft tot zijn 78ste jaar in deze stad gewoond. Hij was tot op hoge leeftijd een fanatiek motorrijder en had als droom een wereldrecord te rijden op de zoutvelden van Utah in de VS. Als 65-plusser gaat Sir Anthoy Hopkins alias Burt Munro naar de VS en maakt daar van alles mee.

Sir Anthony Hopkins raakte tijdens de vele opnames in Invercargill in de ban van de rust en de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland. Hij omschreef zijn Nieuw-Zeelandse filmervaring als het beste dat ik ooit heb gedaan, de beste filmervaring die ik ooit heb gehad. Regisseur van deze film is Roger Donaldson, ook bekend van de Nieuw-Zeelandse filmklassieker Smash Palace

In Nederland
Zowel de The River Queen als de Worlds fastest Indian worden in het voorjaar van 2006 in de Nederlandse filmhuizen verwacht. Kijk voor meer Nieuw-Zeelands filmnieuws op www.newzealand.com

King Kong sites:
www.kongisking.net/kong2005/
www.kingkongmovie.com
www.movie-alert.nl
www.newzealand.com

Narnia websites:
www.narnia.com
www.movie-alert.com
www.newzealand.com
http://adisney.go.com/disneypictures/narnia/main.html

Locaties in Nieuw-Zeeland waarin Narnia-scènes zijn gefilmd vindt u op:
http://www.newzealand.com/travel/media/backgrounders/05_aug_7_film_nar nialocations_backgrounder.cfm

Informatie over de boeken van Narnia staat op www.kok.nl/narnia

Meer details over de River Queen vindt u op:
http://www.newzealand.com/travel/media/press-releases/05_sep_8_film_ri verqueen_pressrelease.cfm
www.wanganuinz.com
www.destinationwanganui.com
www.whanganuiriverroad.com
www.whanganuiriver.co.nz
www.wakatours.net

Noot aan de redactie (