Vereniging Natuurmonumenten


MEER NATUUR ROND SPEELWEIDE VOORSTERBOS
05-12-2005

Dode en kwijnende bomen

Natuurmonumenten gaat op woensdag 14 december aan het werk rondom de speelweide in het Voorsterbos. Enkele tientallen dode en kwijnende bomen worden met een kraan omver getrokken. Natuurmonumenten voorkomt hiermee dat de bomen bij harde wind omvallen en gevaar opleveren voor de bezoekers. Tegelijkertijd krijgen door deze actie paddestoelen, varens en mossen extra ruimte om zich te vestigen. De bomen blijven liggen in het bos, waar ze geleidelijk veranderen in humus. Voor het zover is profiteren insecten, vogels, planten en schimmels van het zachte dode hout. De werkzaamheden in het Voorsterbos duurt slechts een dag. Wandelaars kunnen enige overlast ondervinden.

Wortelkluit

Bij het omver duwen of trekken van de bomen gaat ook de grote wortelkluit mee. Het gat dat zo ontstaat, verandert vaak spontaan in een mini-vijver. In de kluit kiemen varens als stekelvaren en mannetjesvaren en mossen als sterrenmos en rimpelmos. Elfenbankjes, zwavelkopjes en andere paddestoelen vinden een plek op de dode stammen en wortels. In de lente bieden de wortelkluiten ideale nestelruimte aan winterkoninkje en ijsvogel. Zij doen zich tegoed aan de vele insecten die in het vermolmde hout leven. Al met al zijn de dode bomen een bron van leven. En wortelkluiten vormen een wereld op zich, de moeite waard om eens extra goed te bekijken.

Zonlicht

In het naaldbos rondom de speelweide zijn enkele weken lang grote machines aan het werk geweest. Het bos was geleidelijk aan steeds dichter geworden. Het zonlicht bereikte de bosbodem bijna niet meer. Daardoor verdwijnen de paddestoelen, varens en mossen die hier groeien. Sommige daarvan zijn heel bijzonder, bijvoorbeeld tongvaren en zachte naaldvaren.

Daarom heeft Natuurmonumenten hier en daar bomen laten kappen, zodat er open plekken zijn ntstaan waar de zon weer volop schijnen kan. De variatie in plantensoorten, en daarmee ook de hoeveelheid diersoorten
-insecten, vogels- neemt daardoor toe.

Voor nadere informatie...

... kunt u contact opnemen met Jan Akkerman, beheerder Voorsterbos, telefoon 0527 25 25 70 of 06 53 73 32 45,