Ingezonden persbericht


persbericht

Anton kersjes stipendium van e 25.000 voor nedpho

Uitreiking Kersjesprijzen in Concertgebouw op 14 december a.s.

Amsterdam, 6 december 2004. - Op woensdag 14 december 2005 worden in het Amsterdamse Concertgebouw (aanvang 16.00 uur) op een bijeenkomst voor genodigden de Kersjesprijs en Kersjesbeurzen 2005 uitgereikt. Bovendien wordt aan Yakov Kreizberg, dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest het Anton Kersjes Stipendium uitgereikt. Het Kersjesfonds zet met het instellen van dit nieuwe stipendium de voormalige Bernard Haitinkbeurs voort. Het bedrag is bedoeld om vooraanstaande orkesten in de gelegenheid te stellen jonge assistent-dirigenten aan te trekken, opdat die in de praktijk kunnen leren van hun chef-dirigent. Het Anton Kersjes Stipendium zal jaarlijks worden toegekend.

In oktober j.l. werd al bekend dat de Kersjesprijs van E 50.000 naar het Zapp String Quartet (Oene van Geel, altviool, Jasper Le Clerq, viool, Friedmar Hitzer, viool en Emile Visser, cello) gaat. De dirigentenbeurs wordt uitgereikt aan Peter Biloen (1970), o.a. dirigent van het Amsterdams Symfonie Orkest "Con Brio". Sanne Hunfeld (1981) gaat de violistenbeurs in ontvangst nemen. Zij behaalde prijzen op diverse concoursen en was te zien in het televisieprogrammsa 'Masterclass', waarin zij les kreeg van Maxim Vengerov.

Het Kersjes Fonds, in 1994 opgericht als Het Kersjes van de Groenekan Fonds, is een van de grootste particuliere stimuleringsfondsen en opgericht door wijlen dirigent en naamgever Anton Kersjes en zijn echtgenote violiste Margreet Kersjes-van de Groenekan. Het Kersjes Fonds steunt het Nederlandse muziekleven, en met name jong talent, jaarlijks door een prijs, beurzen en subsidies met ruim E 250.000,-.

De Kersjesprijs werd eerder gewonnen door het Osiris Trio, het Storioni Trio, het Malle Symen Blokfluitkwartet en Rietkwintet Calefax, The Gents, het Matangi Kwartet, het Rubens Kwartet en het Amstel Saxofoon Kwartet.

Het Kersjes Fonds reikt ook jaarlijks twee beurzen uit van elk E 12.500,- aan een jonge talentvolle Nederlandse (of in Nederland woonachtige) dirigent(e) en violist(e). De beurzen zijn bedoeld voor buitenlandse studie. De beurzen werden eerder toegekend aan dirigenten Hans Leenders, Micha Hamel, Jeppe Moulijn, Lukas Groen, Peter Dijkstra, Otto Tausk en Jussi Jaatinen en de violisten Wouter Vossen, Bas Wiegers, Cindy Albracht, Lisa Jacobs, Frederieke Saeys, Birthe Blom en Cecilia Bernardini. De naam van dirigent, docent orkestdirectie, violist en muziekpromotor Anton Kersjes (1923-2004) zal voor altijd verbonden blijven aan het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Als oprichter en chef-dirigent gaf hij dit orkest een unieke plaats in de Nederlandse muziekwereld. In de jaren '80 ging het Amsterdams Philharmonisch Orkest op in het nieuw opgerichte Nederlands Philharmonisch Orkest, waar de laagdrempelige benadering van klassieke muziek nog steeds doorklinkt. Ook na zijn lange loopbaan als dirigent bleef Anton Kersjes van groot belang voor het klassieke muziekleven. Voor meer inlichtingen aan de redactie: Dorien Letschert, tel. 020-6700488, 06 53584778. d.letschert@planet.nl

---- --