Ingezonden persbericht


Persbericht, 7 december 2005

Oorkondenboek Holland en Zeeland na vijftig jaar af

Van complexe rechtspraak tot aan de handschoen van Floris V

Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis presenteert op 14 december deel V van een serie oorkondenboeken over Holland en Zeeland tot 1299. Tegelijk met deel V is de cumulatieve index van alle vijf delen gereed. De feestelijke bijeenkomst vormt de afsluiting van ruim vijftig jaar vergaren en beschrijven van oorkonden. Oorkonden zijn documenten waarin middeleeuwers afspraken vastlegden. MEDIA ZIJN NA AANMELDING VAN HARTE WELKOM.

Onderzoekers van het ING beschreven oorkonden uit ruim 200 archieven in binnen- en buitenland. In deel V, het laatste deel van het oorkondenboek, staan 964 oorkonden en brieven van 17 maart 1291 tot en met 10 november 1299. Deel V biedt een beeld van het roerige laatste decennium van de dertiende eeuw met onder meer de dramatische gevangenneming en dood van graaf Floris V in 1296, het huwelijk van graaf Jan I op 7 januari 1297 te Ipswich en het door deze graaf in het voorjaar van 1299 gesloten vredesverdrag met Vlaanderen.

Oorkonden vormen vaak de enige bron om de geschiedenis tot in de veertiende eeuw te reconstrueren. Oorkonden bestrijken alle mogelijke aspecten van het maatschappelijke leven. Ze handelen over betrekkingen tussen vorsten, schenking, rechterlijke uitspraken enzovoorts.

Oorkonden geven soms onverwachte details prijs. Zo weten we uit een verklaring van Philips van Duivenvoorde en een Utrechtse geestelijke welke spulletjes graaf Floris V in Utrecht achterliet toen hij gevangen werd genomen. Een kleine greep: allerlei zilveren schotels en schalen, een ivoren schaakspel, allerhande kleden, handschoenen en zelfs vloerkleden.

De boekpresentatie heeft 's middags plaats in de Rolzaal op het Binnenhof. Er zijn voor*drachten van de samenstellers en van een 'gebruiker'. Dick de Boer, voorzitter van het bestuur van het ING, zal het eerste exemplaar aanbieden aan de heer Willem Frijhoff, voorzitter van het bestuur van de afdeling Letterkunde van de KNAW. Ten tijde van de bewerking van de delen II t/m IV was het oorkondenboek gehuisvest op het P.J. Meertens-Instituut van de KNAW. Per 1 januari 2001 is het project overgenomen door het ING, onderdeel van NWO.

---
Noot voor de redactie,