Minister Remkes ontvangt 14 december boek 'Zwaar weer'

Berenschot

P E R S U I T N O D I G I N G

'Crisismanagement als mensenwerk'

Minister Remkes
ontvangt 14 december
boek 'Zwaar weer'

Utrecht, 7 december 2005. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken neemt op woensdag 14 december in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Zwaar weer, crisismanagement als mensenwerk. In deze uitgave van bureau Berenschot en Reed Business komt mede op basis van waar gebeurde crisissituaties de menselijke kant van cri-sismanagement aan bod. Tevens wordt het belang van organisatiekunde op het gebied van veiligheid en crisismanagement belicht.
De kern van de uitgave wordt gevormd door zestien waar gebeurde verhalen. Varië-rend van Tsjernobyl tot de vogelpest. Deze verhalen zijn geschreven door Berenschot-adviseurs en aangevuld met de visie van hun opdrachtgevers. Zo doen onder anderen burgemeester A.H. Brouwer van Utrecht, voorzitter M. Oosting van de Commissie Onderzoek Vuurwerkramp, kardinaal A.J Simonis van Utrecht, crisiscoördinator tij-dens de Tsjernobyl-ramp M.E.E. Enthoven en nationaal coördinator crisisbeheersing H.G. Geveke verslag van hun ervaringen.

Geveke: 'Dat je ook krachtig kunt coördineren is voor sommigen nog 'terra incognita".

Enthoven: 'Ik heb geleerd dat gezond verstand en intuïtie belangrijke ingrediënten zijn om het hoofd koel te houden en dat je bij onvoorziene ontwikkelingen zo snel moge-lijk systematische initiatieven moet nemen. Een door goed leiderschap geïnspireerd team kan ook bij de overheid bergen verzetten.'

Zwaar weer laat zien hoe momenten van angst en onzekerheid verlammend werken, maar ook als onverwachte kansen kunnen worden benut. In geval van latente of grootschalige narigheid kan de organisatiekunde een waardevolle bijdrage leveren. Het boek is tevens een reflectie op twintig jaar advieservaring op dit terrein.