Erasmus MC


08-12-2005: Remedie tegen ernstige vermoeidheid na het Guillain-Barré syndroom

Vermoeidheidsklachten als gevolg van het Guillain-Barré syndroom kunnen blijvend verminderen na intensieve fietstraining. Dit concludeert Marcel Garssen in zijn proefschrift "Behandeling van GBS en oorzaken en behandeling van het restverschijnsel vermoeidheid" waar hij 14 december op promoveert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een ernstige verlammingsziekte die in Nederland jaarlijks zo'n twee- tot driehonderd keer voorkomt, vaak als gevolg van een voorafgaande infectieziekte. Een van de veroorzakers is de campylobacter bacterie, een bacterie die o.a. kan voorkomen in onvoldoende verhit kippenvlees. Een infectie met deze bacterie heeft een maag-darm infectie tot gevolg, mogelijk leidend tot GBS.

GBS presenteert zich in verschillende gradaties. 5 - 30% heeft een milde vorm (kan nog zelfstandig lopen). 70 - 95% is heel ernstig aangedaan (wordt rolstoelafhankelijk of bedlegerig) en 25% van deze laatste groep kan niet meer zelfstandig ademen. Uiteindelijk overlijdt zo'n 5% van de ernstig aangedane groep patiënten.

Veelal treedt herstel op, maar wordt de patiënt toch geconfronteerd met rest-verschijnselen. Een van de belangrijkste restverschijnselen is ernstige vermoeidheid. Garssen heeft o.a. een groep van 20 ernstig vermoeide patiënten onderzocht. Deze groep kreeg drie keer per week gedurende twaalf weken een begeleide fietstraining aangeboden, waarbij de intensiteit wekelijks werd opgevoerd. Na zes en na twaalf weken werden de deelnemers uitgebreid onderzocht. Het bleek dat de fietstraining leidt tot significante verbetering op zowel lichamelijk als geestelijk terrein. Zo nam bijvoorbeeld de vermoeidheid af met 20% en was sprake van sterk verbeterde lichamelijke conditie, spierkracht en kwaliteit van leven. Ruim twee jaar na afloop van de training bleken veel van deze trainingseffecten nog onverminderd aanwezig. Hiernaast bleek ook dat mensen minder angstig waren en zelf ook het initiatief namen om meer te bewegen. Dit doorbrak de negatieve spiraal.

Garssen concludeert o.a. dat vermoeidheid na GBS het gevolg is van een combinatie van lichamelijke en geestelijke factoren en dat nu voor het eerst de mogelijkheid bestaat om deze invaliderende vermoeidheidsklachten te behandelen.