Stichting nederland schoon

http://www.nederlandschoon.nl

Persuitnodiging

Den Haag, donderdag 8 december 2005

Bekendmaking Schoonste School van Nederland 2005
Prijsuitreiking Schoonste School Wedstrijd op woensdag 14 december

De Schoonste School van Nederland word je niet zo maar. Daar gaat heel wat denk- en schoonmaakwerk aan vooraf. Leerlingen van maar liefst 200 scholen streden de afgelopen vier maanden om het meest vlekkeloze en schone imago. Of hun school inderdaad de schoonste van Nederland is, horen ze woensdag 14 december 2005. Dan vindt in science centre NEMO in Amsterdam de spannende ontknoping plaats: één basisschool en één school voor voortgezet onderwijs gaan de geschiedenisboeken in als de Schoonste School van Nederland 2005.

Schoonste School Wedstrijd
Het startschot voor de nieuwste editie van de Schoonste School Wedstrijd vond plaats op woensdag 7 september in Emmen tijdens de Week van Nederland Schoon. Ruim 200 scholen in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs meldden zich daarna aan via de website www.schoonsteschool.nl om vervolgens een beoordeling te geven over de afvalsituatie op hun eigen school. Daarna begon de wedstrijd pas echt.

Imago oppoetsen
Dat de Schoonste School Wedstrijd pittig zou worden, stond van tevoren wel vast. In drie wedstrijdrondes voerden deelnemende scholen verschillende opdrachten uit om hun omgeving zo schoon mogelijk te maken en uiteraard te houden. Na beoordeling van de eigen afvalsituatie gingen alle scholen automatisch door naar de tweede ronde waar hen een stevige klus te wachten stond: 'Bedenk een schone actie waarmee uw school de publiciteit behaalt!' Geen gemakkelijke klus. De beste 27 basisscholen en 23 scholen voor voortgezet onderwijs gingen door naar de derde ronde. Undercover inspectieteams inspecteerden in de derde en laatste ronde twee maal de scholen om te kijken hoe schoon de scholen op dat moment waren. Deze ronde bepaalde welke basisschool en welke school voor voortgezet onderwijs winnaars zijn geworden van de Schoonste School Wedstrijd 2005. De bekendmaking van deze felbegeerde titel vindt plaats op woensdag 14 december 2005 om 15.00 uur in science centre NEMO in Amsterdam. Hiervoor worden de 5 basisscholen en 5 scholen voor voortgezet onderwijs uitgenodigd die na de derde ronde het schoonst uit de bus zijn gekomen.

Deelnemende Schone Scholen
Twee scholen van Nederland worden benoemd tot Schoonste School 2005: één uit het basisonderwijs en één uit het voortgezet onderwijs. Daarnaast geeft Stichting Nederland Schoon een tweede en derde prijs weg. De vijf finalisten van het basisonderwijs zijn: De Speulderbrink in Speuld, Rehobothschool in Kootwijkerbroek, OBS Duiveland in Sirjansland, Sterre der Zee in Delfzijl, Eben Haëzer in Oldebroek.
De vijf finalisten van het voortgezet onderwijs zijn: CSG Liudger in Burgum, Carmel College in Raalte, Interconfessionele Scholengemeenschap het Westland (ISW) in Poeldijk, Bonhoeffer College Junior in Enschede en Twents Carmel College in Losser. De twee winnende scholen krijgen een geldbedrag voor de hele school, te besteden aan een project ter preventie en bestrijding van zwerfafval. Maar het mooiste is natuurlijk dat zij een jaar lang met trots mogen zeggen: wij zijn de Schoonste School van Nederland!

Stichting Nederland Schoon
De Schoonste School Wedstrijd wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Initiatiefnemer Stichting Nederland Schoon wil via deze frisse competitie scholen in heel Nederland aanmoedigen zich actiever in te zetten tegen zwerfafval. Niet alleen tijdens de Schoonste School Wedstrijd, maar ook daarna.

U bent van harte uitgenodigd de prijsuitreiking bij te wonen. Voor vragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur van Stichting Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080.

Datum: woensdag 14 december 2005
Tijd: van 15.00 uur tot 16.00 uur
Plaats: science centre NEMO in Amsterdam, Theaterzaal