Gemeente Wormerland


Adres
Koetserstraat 3
1531 NX Wormer
Postbus 20
1530 AA Wormer
Tel: 075 - 642 90 00
Fax: 075 - 642 91 00

GGD resultaten tweede asbestmeting De Eendragt

09 december 2005

Woensdag 14 december vindt om 19.30 een tweede informatiebijeenkomst over asbest in de noodlokalen van De eendragt plaats in de sporthal aan de Spatterstraat.

Vorige week zijn de resultaten van de tweede asbestmetingen in de noodlokalen van de school De Eendragt aan de Zandweg bekend geworden. Alle metingen zijn verricht door Fibre scan, een erkende firma op dit gebied, onder toezicht van de arbeidsinspectie. De GGD heeft op basis hiervan een risicoberekening gemaakt. Hier komt uit dat in het allerslechtste geval de leerlingen een kans van 1 : 1.000.000 hebben de komende 25 jaar asbestkanker te ontwikkelen. Voor de leerkrachten is een vergelijkbare berekening uitgevoerd en die komt op een kans van 1 : 400.000.

De gemeente gaat leerlingen die dat willen, opnemen in een asbestregister. De (oud)leerkrachten zijn op basis van een wettelijke verplichting inmiddels allemaal geregistreerd.

Naar aanleiding van de vondst van de asbeststof zijn alle andere locaties in de gemeente waar groepen kinderen komen (scholen,bibliotheek, peuterspeelzalen) gecontroleerd op los bruin asbest. Dit is op geen van de andere locaties aangetroffen.

De sanering van de noodgebouwen van De Eendragt wordt vandaag afgerond en is volgens plan verlopen.

Informatie GGD
Het risico op eventuele gezondheidsklachten door blootstelling aan asbest wordt bepaald door:


* soort asbest

* concentratie asbest

* duur en blootstelling.

De gemeten waarden vielen de tweede keer vele malen lager uit dan de eerste keer. Uit voorzorg hebben de gemeente, school en GGD besloten van de hoogste waarden uit te gaan en de berekeningen te maken voor het slechtste scenario (worst case).Op deze manier wordt het hoogst mogelijke risico weergegeven en weten we wat het maximale risico is dat we kunnen verwachten. Bij de risicoberekening is uitgegaan van een worst case situatie voor een kind. Er zullen dus meerdere kinderen zijn die onder dit berekende risico uitkomen.

Uitgangspunten risicoberekening:


* een kind dat drie jaar op de meest belaste plek in het grote gebouw heeft gezeten en daarna nog één jaar op de meest belaste plek in het kleine gebouw.

* De hoogste waarde die in de lokalen zijn gemeten. Deze zijn voor alle zekerheid vermenigvuldigd met een factor 10. Dit is gebeurd omdat de uitkomsten van de tweede metingen in de hal van het grote gebouw tien keer lager waren dan de eerste meting in de hal. Dit betekent, dat bij de risicoberekening is uitgegaan van 265.000 vezelequivalenten per m3. De hoogst gemeten waarden van de eerste meting was 198.000 vezelequivalenten per m3. De berekening is dus gemaakt op basis van een hoger getal/risico dan daadwerkelijk is gemeten.
* een gemiddelde tijd tussen de blootstelling en het optreden van mesothelioom van 25 jaar.

Met deze aannames komen we tot een risico van 1 : 1.000.000 op het krijgen van mesothelioom in de komende 25 jaar. Ondanks dat we bij deze berekeningen zijn uitgegaan van een hogere asbestconcentratie, valt het risico aanmerkelijk lager uit dan indicatieve risicoberekening die wij de eerste keer presenteerde. Dit komt doordat de berekening de eerste keer in een zeer korte termijn moest worden gemaakt en we aan de veilige kant wilde zitten.

Als we uitgaan van de daadwerkelijk gemeten waarden in de lokalen (dus niet vermenigvuldigd met een factor 10), is de kans op gezondheidsrisico's naar aanleiding van de blootstelling beduidend kleiner dan 1 : 1.000.000.

Voor de leerkrachten is een vergelijkbare berekening uitgevoerd die komt op een kans van 1 : 400.000. Deze wordt verder via de school aan hen toegelicht.

Vergelijking met andere risico's
Veel ouders hebben gevraagd om een vergelijking met andere risico's. Hieronder ziet u daarom een overzicht met een vergelijking van dit risiconiveau met het risico bij roken of meeroken van sigaretten.

Blootstelling Extra kans op kanker

Asbest, 1000 veq/m3 (VR), levenslang 1 : 1.000.000

Zelf roken van 2 sigaretten gedurende 1 : 1.000.000 een heel leven (dus niet per dag)

Passief roken van 200 sigaretten 1 : 1.000.000 gedurende een heel leven (1 sigaret
per 4 maanden)

Meting privé-spullen
Er is ons gevraagd hoe het zit met het risico dat asbest met kleding en andere spullen van school mee naar huis is genomen.Om zeker te weten of daar enig risico aan verbonden is, hebben wij bij één van de leerkrachten die in het noodgebouw werkzaam was thuis metingen laten verrichten. Er is voor gekozen dit bij een leerkracht te laten doen omdat zij meer uren per week en vaak meer jaren dan de kinderen in het gebouw aanwezig zijn geweest. Als er thuis asbest wordt gevonden, is de kans bij hen het grootst en hebben we dus ook in dat geval meteen het grootste risico in beeld. Op dit moment worden de meetresultaten verwerkt. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn, worden die bekend gemaakt.

Registratie leerlingen en leerkrachten
De gemeente heeft besloten over te gaan tot registratie voorleerlingen op vrijwillige basis. Leerkrachten worden vanuit een door de arbeidsinspectie opgelegde verplichting verplicht geregistreerd. De registratie vindt plaats vanuit de zorgplicht van de gemeente. Iedereen die mogelijkerwijs in aanraking is gekomen met de asbeststof, heeft het recht te weten aan welke risico's men is blootgesteld. De gemeente en de stichting SPOOR registreren dan ook met de bedoeling om na te gaan wie naar behoren is geïnformeerd. Het gaat hier dus niet om een aansprakelijkheidsregister. Het is een overzicht van de mensen die aan asbeststof hebben blootgestaan.

Leerlingen en anderen kunnen zich vanaf januari 2006 melden voor registratie. Zij worden via bovengenoemde kanalen op de hoogte gebracht van hoe en bij wie zij dat kunnen doen.

Verslag eerste bijeenkomst
Het verslag van de eerste bijeenkomst, inclusief alle gestelde vragen en de daarbij behorende antwoorden, is vanaf dinsdag 13 december af te halen op de school en te downloaden van de gemeentelijke website.