Museon Den Haag

Persbericht

datum:
9 december 2005

inlichtingen:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Julie Verhoeff (jverhoeff@museon.nl)

tel.
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Jouw Wereld, Mijn Wereld in Museon
De nieuwe permanente expositie

Op 14 december opent Museon Den Haag de nieuwe permanente expositie 'Jouw Wereld, Mijn Wereld'. Niet alleen de inhoud is eigentijds, ook is er voor een moderne presentatie gekozen. Een digitale sleutel geeft op ieders belangstellingsgebied toegang tot zijn eigen wereld. Bovendien past deze sleutel ook op de computer thuis en kan via de persoonlijke website de expositie herbeleefd worden waarbij het bovendien mogelijk is om de database MuseOnline te raadplegen.

Waarom vernieuwen?
In 1985 betrok het Museon het nieuwe museumgebouw aan de Stadhouderslaan. Veel opstellingen die toen zijn gerealiseerd, bepalen nog steeds het gezicht van het museum. Meer dan vier miljoen mensen, waarvan bijna anderhalf miljoen schoolkinderen, bezochten het museum sinds de opening. Hoewel het publiek het Museon nog steeds bijzonder waardeert, zo blijkt uit onderzoek, is het tijd om te vernieuwen. Nieuwe media zoals internet worden steeds belangrijker om kennis over te dragen. Ontwikkelingen in cultuur en wetenschap hebben zich snel voltrokken. Het is de taak van een museum ervoor te zorgen dat de interessante thema's van deze tijd prominent aanwezig zijn. Bovendien zijn de leermiddelen en de lesstof in het onderwijs in de tussentijd zo veranderd dat koppeling met de presentaties in het Museon aanpassing behoefde.

Inspiratie
Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum dat natuurlijke historie, antropologie, techniek en geschiedenis in zich heeft verenigd. Het museum heeft zich voor zijn nieuwe vaste presentatie laten inspireren door toonaangevende kunst & cultuurelementen waarbij de uitgebreide collectie van het museum een belangrijke basis vormt.

De mens in een duurzame wereld

De mens staat centraal in de expositie. Er worden drie kanten getoond van de rol die de mens speelt op onze planeet. Hecht verweven met het centrale mens-thema is het thema duurzaamheid, zowel in ecologische als in culturele context. Dit thema loopt door alle exposities en educatieve activiteiten heen. Duurzaamheid is een begrip dat voortdurend moet worden vertaald en geĂŻnterpreteerd zonder dat we ons tot zedenpreken laten verleiden.

zie vervolg

Thema's

De thema's van de tentoonstelling reiken van bevolkingsexplosie tot oerknal. In het oceaandeel kan worden gedoken naar het mysterieuze leven in de diepzee, waar walvissen en dolfijnen zwemmen. De bezoeker komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en wandelt langs de mijlpalen van onze ontwikkeling. Onder een regen van speren ervaart de bezoeker de dreiging en de absurditeit van agressie en oorlog en in een reusachtig ei volgt een kennismaking met de verschillende wijzen waarop mensen vorm geven aan hun geloof.

Paspoort

Elke bezoeker krijgt een toegangsbewijs dat toegang geeft tot digitale informatie in het Museon en waarmee tevens de interactieve toepassingen worden geopend. Met dit paspoort kan de bezoeker thuis over de digitale snelweg naar het Museon reizen om de resultaten van zijn bezoek te bekijken en om meer te weten te komen over onderwerpen die zijn belangstelling hebben getrokken. De interactie met het Museon blijft levendig, want het museum zorgt ervoor dat de bezoeker (indien deze daar toestemming voor heeft gegeven) op de hoogte blijft van het laatste nieuws. De expositie eindigt niet in het museum, maar is 24 uur per dag virtueel te (her)beleven!

Educatie
De basisscholen van de regio Den Haag zijn vrijwel allemaal vaste klant. Kenmerkend voor het Museon is, dat groepen zich kunnen terugtrekken in speciale les- annex expositiezalen om dieper op een onderwerp in te gaan. Bij alle uitdagingen en educatieve ambities mag niet vergeten worden dat het Museon ook een 'echt' museum is met prachtige en waardevolle voorwerpen. Er is ruimte voor onderwerpen dichtbij huis, zoals 'de Haagse mijlpalen van de Romeinen', maar ook bijzonderheden van ver weg worden getoond. Zo zijn er religieuze voorwerpen uit de Himalaya te bewonderen en kan men zien hoe de boten van de Inuit eruitzien.

Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door de volgende partners: Gemeente Den Haag
Fonds 1818
Mondriaan Stichting
Shell Nederland BV
Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum
Bernard van Leer Foundation
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Defensie
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Ministerie van VROM
Stichting Levi Lassen
Delta Lloyd Groep
ANWB Fonds
Houthoff Buruma
SKaN Fonds i.s.m. BankGiroloterij
Zonta Club Den Haag II
Z@pp

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,-
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

zie vervolg
Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl