PERSUITNODIGING Akkoord leren en werken Amsterdam

Taskforce jeugdwerkloosheid

. PERSUITNODIGING .

Initiatief Taskfoce Jeugdwerkloosheid maakt flexibel instromen in MBO in Amsterdam gedurende het hele jaar mogelijk


- Partijen in Amsterdam verbinden zich met een akkoord aan het oplossen van knelpunten m.b.t. leerwerkplekken, creëren van 2.500 extra duale trajecten en flexibele instroom in het MBO-onderwijs gedurende het gehele jaar

Geachte redactie,

De financiering van scholen wordt vastgesteld aan de hand van het leerlingenaantal per 1 oktober. Toelating van leerlingen ná 1 oktober lijkt daarom voor scholen in financiële zin ongunstig. Wel meer leerlingen, geen extra geld. Leerlingen die zich niet voor 1 oktober aanmelden worden daarom vaak geweigerd en komen daarmee in de problemen. Zij kunnen hun opleiding niet beginnen of afmaken.

Amsterdamse primeur kan landelijk worden uitgerold
Flexibel instromen gedurende het hele jaar is op deze schaal nog niet eerder vertoond. Die situatie behoort in Amsterdam begin januari 2006 tot het verleden. ROC.s en gemeente gaan meerdere instroommomenten gedurende het jaar realiseren. Daarnaast worden in Amsterdam verschillende maatregelen genomen die meer mensen aan werkervaring en een opleiding helpen. Daartoe tekenen de partijen op woensdag 14 december een akkoord.

Het akkoord wordt 14 december om 12.30 uur ondertekend in café Dudok, Hofweg 1A, Den Haag. U bent van harte uitgenodigd bij de ondertekening aanwezig te zijn (ontvangst vanaf 12.00 uur). Na afloop zijn betrokkenen beschikbaar voor interviews.

De primeur van de oplossingen die in het akkoord worden afgesproken ligt in Amsterdam, maar ze bieden alle mogelijkheden die over heel Nederland uit te rollen. Met de afspraken wordt een einde gemaakt aan knellende problemen als de beschikbaarheid van voldoende leerwerkplekken voor MBO-leerlingen. Gemeente, werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen en de ministeries van OCW en SZW gaan deze problemen gezamenlijk oplossen.

De gesprekken die tot de afspraken hebben geleid, zijn gevoerd op initiatief van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en met nauwe betrokkenheid van de projectdirectie Leren & Werken. Voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid is uitermate tevreden met het akkoord dat volgens hem getuigt van zeer veel lef.

Het akkoord houdt onder meer in:

- flexibele instroom gedurende het gehele schooljaar mogelijk maken
- zich maximaal inspannen het tekort aan leerwerkplekken te verhelpen
- voortijdige schooluitval in het MBO te bestrijden
- 2500 extra duale trajecten (leren en werken) realiseren voor huidige bijstandsgerechtigden

- extra arbeidsplaatsen met opleidingscomponent te realiseren in een .MKB-pool.
- knelpunten oplossen die door de huidige wet- en regelgeving worden veroorzaakt.

De partijen die het akkoord tekenen zijn:

- het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap
- de gemeente Amsterdam

- ROC van Amsterdam en ROC ASA

- MKB-Amsterdam en VNO-NCW Amsterdam en

- de Taskforce Jeugdwerkloosheid

Namens het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de projectdirectie Leren & Werken tekent staatssecretaris M. Rutte, namens de gemeente Amsterdam tekent wethouder A. Aboutaleb en namens de Taskforce Jeugdwerkloosheid tekent mevrouw P. Krikke.

Programma
12.00 uur Ontvangst met koffie / thee
12.30 uur Toelichting akkoord, gevolgd door ondertekening 13.00 uur Gelegenheid stellen van vragen
13.30 uur Einde

Aanmelding en informatie
Wilt u aanwezig zijn bij deze persbijeenkomst of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met
Willem Buitelaar, persvoorlichter Taskforce Jeugdwerkloosheid T: 070 3334204
M: 0651 439250
@: wbuitelaar@minszw.nl