Het Nederlandse Rode Kruis

Uitnodiging persbijeenkomst tsunami

Den Haag, maandag 12 december 2005

Directeur Cees Breederveld van Het Nederlandse Rode Kruis:

´We moeten ons niet laten leiden door prestatiedrang´

Nog nooit was er zoveel aandacht voor een ramp en de hulpverlening bij publiek en media. Nog nooit eerder was er zoveel hulpgeld beschikbaar. Nog nooit was hulpverlening zo complex.

Op woensdag 14 december om 10:00 uur geeft directeur Cees Breederveld van Het Nederlandse Rode Kruis een presentatie over de hulpverlening na de tsunami. Wat doet het Rode Kruis, wat gaat er goed en wat gaat er mis? Het Nederlandse Rode Kruis heeft wederopbouwprojecten in Indonesië en Sri Lanka. De focus van de presentatie ligt op de hulpverlening in Sri Lanka.

Cees Breederveld bracht vorige week na een jaar opnieuw een bezoek aan het tsunami getroffen gebied in Sri Lanka. Hij bezocht wederopbouwprojecten van Het Nederlandse Rode Kruis en collega NGO´s. ´Het Rode Kruis voelt de druk om te presteren´, aldus Breederveld. ´Maar in het veld zie je dat haast en spoed zelden goed is´.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een onafhankelijke onderzoeker gevraagd de hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis in Sri Lanka onder de loep te nemen. De uitkomsten op het gebied van huizenbouw en inkomensgenerende projecten worden tijdens de bijeenkomst gepresenteerd.