Gemeente De Marne


Alders en Scheepbouwer activeren glasvezelnetwerk in Groningen

Woensdag 14 december a.s. om half 12 activeren commissaris van de koningin, de heer J.G.M. Alders en bestuursvoorzitter van de KPN de heer A.J. Scheepbouwer de open glasvezelring "Reitdieptracé" in de provincie Groningen. Met deze handeling komt voor het eerst in Nederland in een dunbevolkt gebied glasvezel beschikbaar. Glasvezelverbindingen zijn een steeds belangrijkere vestigingsfactor voor bedrijven en ondermeer daardoor ook van belang voor de structurele groei van de economie. Ook voor instellingen zoals scholen, zorginstellingen en bibliotheken is het netwerk beschikbaar en de daarbij aangeboden nieuwste breedbanddiensten.

Reitdieptracé

Het Reitdieptracé is een initiatief van de provincie Groningen en de gemeenten Winsum, Marum, Grootegast, De Marne en Zuidhorn.

Door vraagbundeling van de deelnemende partijen is het haalbaar geworden om in dit relatief dunbevolkte gebied een snelle ICT-infrastructuur te realiseren tegen gunstige prijzen én met een 'open netwerk'.

Na een Europese aanbesteding is de aanleg van het glasvezelnetwerk gegund aan KPN en wordt KPN eigenaar van het netwerk.

Bruggen, sluizen en kansen op gebied van ICT

De provincie gaat haar bruggen langs het Reitdiep en het Van Starkenborgh-kanaal via deze glasvezel bedienen. Het bedienen van de bruggen en sluizen wordt hierdoor veiliger, omdat glasvezel er ondermeer zorgt voor betere en constante beelden met een hogere beeldkwaliteit - vergeleken met de huidige ISDN-telefoonlijnen. De brugwachter kan hierdoor de situatie beter inschatten.

De gemeenten zullen vooral op ICT-gebied gebruik gaan maken van de glasvezel. Ook bedrijven, scholen, zorginstellingen en bibliotheken in het Reitdiepgebeid kunnen gebruik maken van dit netwerk en de nieuwste breedbanddiensten.

Open netwerk, gunstige prijzen

Omdat het een open netwerk is waar alle dienstaanbieders hun diensten op kunnen aanbieden, kunnen nieuwe klanten kiezen uit alle dienstenaanbieders in de stad Groningen die aanwezig zijn op het internetknooppunt GN-IX. Hierdoor ontstaat concurrentie en dit zorgt voor lagere prijzen.

Provincie-ringen

Het Reitdieptracé is de eerste van vijf aan te leggen ringen van glasvezel in de provincie Groningen. De andere ringen zijn in voorbereiding; de Veenkoloniën en Zuidoost-Drenthe (inmiddels Europees aanbesteed), het Eemsmond-gebied, het Gorecht-gebied en Oost-Groningen.